Smotanový čučoriedkovník

Janka Gáliková
cukrárka hotela Most slávy v Trenčianskych Tepliciach, 24. augusta 2014
Smotanový čučoriedkovník
Foto: Ľuboš Pilc
12 ks
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

200 ml
100 g
1/2 bal.
1/2 ks na kôru
3 ks
200 g
1/2 bal.
250 g
4 PL
Krém:
20 g
30 g
75 g
1 ks
125 g
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Smotanu s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do polotuha. Po jednom zašľaháme vajcia a citrónovú kôru. Pridáme múku a prášok do pečiva a opäť šľaháme. Cesto má správnu konzistenciu, keď v ťažších kusoch odpadáva od metličiek.

  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 200°C a cesto vylejeme do dobre vymastenej a vysypanej formy s priemerom 26 cm. Cesto dáme do formy a pridáme asi 2/3 čučoriedok obalených v 2 PL škrobovej múčky. Pečieme na druhej koľajničke odspodu 35 minút.

  3. 3

    Krém: Maslo rozpustíme, zmiešame s 25 g cukru a mandľovými lupienkami. Žĺtok, mascarpone, zvyšný cukor a škrobovú múčku vymiešame na hladký krém. Bielok vyšľaháme dotuha a vmiešame do krému. Krém nanesieme na predpečené cesto a pridáme zvyšné čučoriedky a mandľovú zmes. Pečieme ešte asi 25 minút. Necháme vo forme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Cekom sa mi recept páči, najmä netradičná príprava cesta - ak som dobre rozumela, do vyšľahanej šľahačky pridávame ostatné suroviny.....ale aj ten krém - plnka je trochu iný, nie obyčajný. Pre istotu si rcp. ukladám, raz sa možno zíde.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia