Smotanovo-zemiakové skladané pagáče fotorecept
Foto: kukulienka71
...pribalené na cestu k Balatonu na rozlúčku s letom...
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
360 ml |
|
100 ml vlažné |
|
2 ČL |
|
250 g |
|
260 g varené strúhané (alebo zemiaková kaša) |
|
1 ks do cesta |
|
2 ks na potretie |
|
|
Postup
-
1
Ostatok zemiakovej kaše sa mi náramne hodil do pagáčov, ktoré som piekla včera večer dcére na cestu. A keďže mi priniesla z obchodu namiesto kyslej smotany sladkú, nahradila som ňou väčšiu časť mlieka. Pripravila som si kvások z celej kocky droždia, cukru a jedného kelímka zohriatej smotany. Po vzídení som ho vliala k múkam premiešaným so soľou, pridala som žĺtok, masť a spolu s teplým zvyškom smotany a mlieka som vypracovala cesto. Nechala som ho vyše pol hodiny kysnúť.
-
2
Vykysnuté cesto som na pomúčenej podložke rozvaľkala a nastrúhala naň maslo a rozdrobila zemiakovú kašu. Použiť sa dajú samozrejme aj uvarené a postrúhané zemiaky v tom istom množstve.
-
3
Cesto som poskladala systémom prehnutia z bokov, zvrchu aj odspodu ako obálku. Nechala som odpočívať asi 15 minút. Zase som ho rozvaľkala, poskladala a nechala ešte 2x.
-
4
Na posledne rozvaľkané cesto som nožom narobila mriežku a vykrajovala som menšie pagáče, vyšlo mi na 2 veľké a jeden stredný plech, zapla som rúru na 200°C, kým sa vyhriala, pagáče som potrela žĺtkom rozmiešaným s vodou, posypala sezamovými semienkami a nechala ešte chváľu podkysnúť.
-
5
Piekli sa +-20 minút. Najlepšie sú ešte teplé, ale počkali si pekne do rána a poputovali s mládežou za poslednými letnými lúčami slnka k Balatonu.
-
6
Mám taký pocit, že pagáčom sa už tento pohľad nenaskytol, kochajte sa apoň vy, milí Varecháči;-)
úžasné foto, skvelý recept, len obdivujem s otvorenými ústami :-)
čo iné, len ***** k tomu pre teba patrí.
Prajem pekný a príjemný pobyt pri Balatone. :-)))
Tvoje pagaciky som robila hned v prvy den co si ich sem dala..
cesto bolo super,dobre sa snim pracovalo :-) Pagaciky nemaju chybu! Chcela som ti hned po dopeceni napisat a aj foto pridat,ale zrazu mi prisla necakana navsteva...no a pagaciky isli ako "po masle" ;-)) este sa mi druhy plech nedopiekol a z prveho uz dojedali posledne kusky :-) Chvalili vsetci,aj navsteva aj deti o dusu,ze ake su fantasticke ;-P vraj skoro ako skvarkove! Takze sa zial zjedli skor nez som ich stihla odfotit :-(( Bola som z toho smutna,ale co uz..planujem ich piect na2hy vykend znova :-) a tentoraz si fotku urcite ukradnem! ;-P
@myalab , smotana v akejkoľvek forme pagáčom prospeje:-)
@marianne , vďaka:-) áno, je to Tihany, krásne tam je. Ja som toho roku levanduľu v Provensálsku zmeškala, ale aj bez nej to bola úžasná dovolenka;-)
Vďaka,nielen za tento recept.Pokojne Vianoce celej rodinke:-)
výborná správa, ďakujem za ňu aj za prianie. Šťastné a veselé aj vám, @45678 :-)