Smatankový koláč

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado v Nitre, 13. apríla 2016
Smatankový koláč
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
1 ks
50 ml
30 g
250 ml
Plnka:
1,5 kg
350 ml
150 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich očistíme a nastrúhame najemno. Droždie vymiešame s troškou vlažného mlieka, cukru a múky. Kvások necháme vykysnúť.

  2. 2

    Potom primiešame všetky ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Pod utierkou alebo potravinovou fóliou necháme cesto vykysnúť. Z nastrúhaných zemiakov, kyslej smotany a oleja vymiešame zmes. Dochutíme soľou a rascou.

  3. 3

    Nakysnuté cesto premiesime, rozvaľkáme a preložíme na plech. Necháme ešte 15 minút podkysnúť. Na cesto navrstvíme zmes z kyslej smotany. Pečieme v rozohriatej rúre na teplote 170 °C.

Diskusia k receptu