Slovenský tataráčik

Zdeněk Michálek
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Bratislave, 1. mája 2011
Slovenský tataráčik
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

400 g
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
2 ks
100 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Mäso nasekajte dvoma veľmi ostrými nožmi. Z okraja dosky ho stierajte späť do jej stredu tupými hranami čepelí.

  2. 2

    Vmiešajte nadrobno posekanú cibuľu, petržlenovú vňať, soľ a mleté čierne korenie a ostatne ingrediencie. Vytvarujte stejk.

  3. 3

    Do stredu urobte jamku, do nej dajte surový žĺtok. Premiešané servírujte na opražených cesnakových hriankach.

Diskusia k receptu

iboja
no toto som už roky nejedla ....ukladám
grandma
A prečo slovenský - poznáš ešte nejaký iný?????????
sovka62
Nechcem sa dotknúť šéfkuchára, ani sa nejdem tváriť, že mám patent na rozum, ale musím podotknúť, že horčica v tataráku nemá čo robiť. Viem, že ju používajú mnohí, ale práve pridanie horčice spôsobilo, že mäso úplne stratilo svoju farbu a tatarák vyzerá, ako keby bol zamiešaný pred týždňom. Kto neverí, nech si porovná obrázky:
 varecha.pravda.sk/recepty/tatarsky-biftek-ako-ho-robim-ja...
agora
vždy som dávala horčicu, ale vyskúšam, čo to urobí bez nej...
vcelka
@grandma ; tatársky biftek je všetko, len nie slovenský. Ako názov napovedá, ide o jedlo od Tatárov, teda zo strednej Ázie a zmieňujú sa o ňom aj teoretici a gastronómovia francúzskej klasiky. @sovka ; spôsoby tatarákov sú rôzne, v základnom francúzskom gastroslovníku sa dokonca spomína tatárska omáčka po bokoch jedla alebo naopak aj bez cibuľky, iba s vajcom. Holanďania tam používajú strúhanku, Mexičania limetkovú šťavu, Dáni ražný chlieb, Belgičania s dresingom, Turci s olivovým olejom... veľmi často sa všelikde vo svete pripravuje s kaparami.
allis
Nechci působit "rýpavě" a ani to "rýpavě nemyslím, ale nad fotografií jsem se pozastavila. Kdyby to nebyl recept šéfkuchaře a nefotil ho profesionál z Pravdy, neřekla bych nic... ale takhle? Mám pocit, že jste si chlapci velké renomé neudělali :-(
helca103
Ja tatarák vôbec nejem ale moji priatelia si ho robia a videla som ako vypadá po príprave. Takže teraz nejde o horčicu ale súhlasím s @allis aj na mňa to pôsobí veľmi nepríjemne, radšej ani nenapíšem čo mi to evokuje. Brrrrrrrrr......Od profesionála by som čakala niečo úplne iné. Recept od @sovka62 ,ale aj od iných vypadá úplne inak.
marianne
no teda:-DDDDD ked ten@radox1 az tak daleko od pravdy v tomto pripade nema,:-DDD ten tatarak naozaj vyzera,tak...... divne:-DDD a tie hrianky,nespalili sa?
lucylee
Po tom, co som ochutnala jedlo od tohto pana sefkuchara v tomto hoteli na Retro vecere, ktory som vyhrala tu na vareske, ma ani taketo komentare neprekvapuju. Horsie jedlo za taku cenu, ako nam naservirovali tam, som este nejedla (manzel si platil listok). A uz tam po tom zazitku ani nevkrocim.
kredenc
tie pripálené hrianky, to je špecialita šéfkuchára?
odkedy sa mäso na tatarák seká?
odkedy sa przní sviečkovica dijonskou horčicou?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia