Slovenský eintopf - Francúzske zemiaky fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 28. novembra 2010
Slovenský eintopf - Francúzske zemiaky (fotorecept)
Foto: frezia68

Sú pochybnosti o pôvode toho receptu.Ale @zemo v zážitku zo dňa 2.9.2OO9 došiel v pátrani o ich pôvode až k osobnosti M.R.Štefánika.A hoci nevyslovil Zobraziť celý popisSú pochybnosti o pôvode toho receptu.Ale @zemo v zážitku zo dňa 2.9.2OO9 došiel v pátrani o ich pôvode až k osobnosti M.R.Štefánika.A hoci nevyslovil konečné rezumé,určite už zistil,že je to naše jedlo. A nezabudnem,ako herec Vojtek-Tuli prezentoval tento recept na televíznej obrazovke s takým presvedčením o jeho fantastickej chuti,že na druhý deň sme francúzske zemiaky piekli podľa neho.Tu je recept,len miesto točenej slovenskej klobásy je v tomto recepte iná.Príloha uhorky-nesúťažný recept.

4
porcie
30 minút
príprava
7O minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg surové
20 dkg
2 ks
1 ks
4 ks uvarené natvrdo
10 dkg strúhaný
2 dcl
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistíme surové zemiaky a pokrájame na tenké plátky.Pekáč,alebo keramickú misu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou (nemusí ) a kladieme plátky zemiakov,ktoré osolíme a jemne okoreníme.Sú polemiky,či surové,alebo varené zemiaky.Z varených je to skôr,ale zo surových chutnejšie,chute prepojené a ako vraví @honestka-nebíčko v papuľke...

    Slovenský eintopf - Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené vajíčka olúpeme,nakrájame na tenké plátky a kladieme na zemiaky,až pokryjeme celú plochu zemiakov.Posypeme tenkou vrstvou strúhaného syra podľa vlastného výberu.Ja som mala eidam.

    Slovenský eintopf - Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A teraz nastáva chvíľa,keď tomu pridáme tú chuť,ktorá bude v tom jedle prevládať.Lebo klobása robí to jedlo tak chutným,že aj mužov-gurmánov priťahuje,ba až očarí chuťové kalíšky a preto pridávajte takú,ktorú obľubuje drahá polovička.Len vegetariánom radšej syr tofu.....Tuli preferoval točenú slovenskú,ale kde sú tie časy,keď aj tá bola kvalitná?Takže radšej hlbšie siahneme do peňaženky....ja som mala dvojakú domácu,ale od mäsiara.Takže nakrájame na kolieska a pokryjeme celú plochu.

    Slovenský eintopf - Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasleduje zalievanie smotanou,ktorú som namiešala z jedného dielu sladkej a dvoch dielov kyslej,trocha osolila,okorenila......koľko percentnú? Nechám úsudku každej kuchtičke podľa stavu žlčníkov,ale čím vyššie % tuku,tým menej zdravé.Ale tým lepšie,takže si vyberte.

    Slovenský eintopf - Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej už len opakujeme vrstvenie,pokračujeme zemiakmi......podľa počtu stravníkov a či to chceme aj na druhý deň zohrievať.Nakoniec zalejeme mliekom,v ktorom sme vyšľahali vajíčko,lebo surové zemiaky budú v rúre dlhšie,ako varené.Posledná vrstva majú byť zemiaky.

    Slovenský eintopf - Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A takto lákavo vyzerajú ( vraj francúzske ) naše zemiaky.Podávame s kyslou uhorkou. Dobrú chuť!

    Slovenský eintopf - Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sailero
francuzske zemiaky u nas doma volame- NAKLADANE ZEMIAKY, kazda domacnost si tam NAKLADA suroviny- ZEMIAKY- niekto dopredu uvari a niekto surovy zemiak hned pokraja na koliecka, VAJCIA, MASO- to je vzdy rozne, SMOTANA a ine podla chuti NAKLADAME- vzdy je to INE a velmi CHUTNE.
danculka
Aj ja ,keď ich robím,tak dám ja pečené mäso až zostene v chladničke.Dík za pripomenutie.
remcula
Já taková jídla vůbec neznám, ale vypadá to hodně zajímavě a určitě vyzkouším.
palokuchki
@Frezia68 aj ja si myslim, ze najlepsie francuzske zemiaky su s dobrou slovenskou klobasou. Len skoda, ze ju tu nedostanem. Obcas si urobime klobasky doma. Zemiaky vyzeraju chutne, dala by som si.
diabambulka
vyzera to byt zaujimava zmena ukladam a urcite vyskusam, idu tam same pamlsky a preco s tym nesuťažíš:-)))
tizian1cat
no a mám nápad na dnesnú veceru, klobásku mám mnam,mnam stredoslovenskú, uz sa teraz zalizujem,díky za typ!!!
norikadz
takto to robieva moja mamka, ibaze smotanu nedava do vrstiev, ale navrch. Vyzera to byt dobry zlepsovacik...mozno by nebolo od veci pridat do vrstiev aj pruzok masielka...
norikadz
takto to robieva moja mamka, ibaze smotanu nedava do vrstiev, ale navrch. Vyzera to byt dobry zlepsovacik...mozno by nebolo od veci pridat do vrstiev aj pruzok masielka...
zinnajdha
Používam smotanu 12%, do nej zamiešam kávovú lyžičku múky. Takto je celé jedlo "nadýchanejšie " ( nie je také veľmi mastné




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia