Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. apríla 2011
Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept)
Foto: pusta

Vkladám recept na túto obľúbenú slovenskú špecialitu s mnohými obmenami. Na osobu počítame 200 g mäsa, a to mladého hovädzieho alebo teľacieho, bravčového ev. aj baranieho, všetky v rovnakom množstve. Slaninu rátame 100 g, cibule a zemiakov po 200 g, taktiež paprika zelená a paradajky koreniny, ev. klobáska, pergamenový papier, povraz, ražeň, žeravá pahreba...Moja úprava je ale v domácich podmienkach v pekáči a podávam s čerstvým chlebom, aby sa dala vytierať aj tá super šťavička, ktorá vznikne.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g alebo krkovička bez kosti
200 g
4 ks stredne veľká
4 ks
4 ks stredne veľké
1-2 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
 rôzne podľa vlastného výberu
3 -4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Papriky umyjeme, pokrájame na pásy, paradajky na plátky, očistenú cibuľu na hrubšie kolieska, údenú slaninu na plátky.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso nakrájame na 4 rezne, okraje po obvode narežeme a naklepeme.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naklepané mäso po oboch stranách osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a posypeme sladkou mletou červenou paprikou.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okorenené mäsko potrieme horčicou.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dno pekáčika položíme plátky slaniny.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na slaninu v pekáčiku rozložíme kolieska cibule.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na cibuľu v pekáčiku rozložíme plátky papriky a paradajok, mierne osolíme, okoreníme podľa chuti a pokvapkáme olejom.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na zeleninu položíme pripravené mäsko.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na mäsko uložíme opäť vrstvu slaniny, cibule, papriky a paradajok, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a vrstvenie opakujeme, kým nespotrebujeme suroviny.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vložíme do trúby vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 45 minút.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Porcie zbojníckej pečienky rozdelíme na taniere aj so šťavičkou a podávame horúce s čerstvým domácim chlebom.

    Slovenská zbojnícka pečienka v pekáči (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

pusta
@rem čulka, dakujem za pochvalu, ale ja sa fotopostup len učím a tvoje uznanie je pre mňa veľkým povzbudením.
pusta
@violetacamorova , verím, že ti slinky tečú. neboj sa aj mne tečú slinky vždy, ked si len spomeniem na toto jedlo, také je dobré. a dakujem.
používateľ nemá avatar
mb
mb
mnam, vyskusam.
pusta
@rem čula, dakujem za pochvalu, od teba si ju cením osobitne.
pusta
@torti čka, si ma dobre rozosmiala,ja som už stará na to, aby som chytala zbojníkov, ale tak som počula, že pôvodne ako prví si túto dobrotu robievali nabodnutú na ražeň a piekli v pahrebe práve zbojníci, neskôr turisti, rekreanti a tak... zachovalo sa, dnes aj v dobrých reštikách a dokonca aj doma...
pusta
dakjem každému za komentár i hodnotenie.