Slovenská ryža so zeleninou

matulienkaa - bez fotkymatulienkaa, 29. augusta 2013

Milujem zeleninu a dnes som mala chuť na niečo fakt rýchle a hlavne zeleninové :P a vzniklo z toho toto :) A ospravedlnujem sa Zobraziť celý popisMilujem zeleninu a dnes som mala chuť na niečo fakt rýchle a hlavne zeleninové :P a vzniklo z toho toto :) A ospravedlnujem sa za zlú fotku no môj mobil to lepšie nezvládol :/ :)

6-8
porcií
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
350-400 g




Postup

  1. 1

    Na dno hrnca dáme olej a opražíme slovenskú ryžu tak aby zhnedla ale nesmie zhorieť! Keď je opražená pridáme toľko vody koľko hrnčekov bolo ryže. Osolíme zakryjeme a dáme do rúry piecť na 200°C (no a teraz tu mám problém lebo neviem ako dlho som to piekla:DD) tak budeme ju piecť pokiaľ nebude mäkká musíme ju sem tam skontrolovať.

  2. 2

    Keď je ryža hotová vyberieme ju premiešame a zakrytú necháme napr. na stole alebo v rúre. Do malého hrnca vysypeme zeleninu ( ja som použila CBA zeleninu s brokolicou ale kľudne použite akú máte radi) podlejeme troškou vody osolíme a pokusíme do mäkka.

  3. 3

    Keď je zelenina hotová, pridáme ju k ryži aj s tou trochou vody v ktorej sme ju dusili a poriadne premiešame poprípade ešte dochutíme solou alebo korením. A je to a teraz už sa len poriadne najes. Dobrú chuť :))

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
plk
plk
@micanela - v ere nesackovanej ryze sa takto u nas "piekla" normalna/obycajna ryza. V mise z "jenskeho" skla sa osmazila cibula, pridala ryza (tiez trochu osmazila), zalialo sa to vodou, zakrylo a dalo do rury.
rea1
na obrazku mi to pripadá skôr ako dlhozrnná obyčajná ryža, nie slovenská ale možno je to tou fotkou. toto je jedlo pre mňa, čokoľvek bez mäsa a hŕba zeleniny k tomu. a zeleninový šalát, samozrejme. nabudúce sa vykašli na mrazenú zeleninu zo sáčku, nakrájaj si čerstvú a udus na troche masla. bude to trvať len o trochu dlhšie ale bude oveľa chutnejšia. aspoň podľa mňa. nech sa ti darí. :-))
methi
Nie je slovenska ryza orzo? Teda cestovina.
tiginko
veru na obrázku to vyzerá na klasickú dlhozrnnú ryžu. Tzv. "slovenská" je cestovina, ako Miška píše...
agora
Je to cestovina, podobne ako tarhoňa.
2010
Komunisti setrili na dovoze tak kupovali najlacnejsiu ryzu -gulatu co je jasne ze je stale najpopularnejsia ryza -lebo tak nam varila mama a len taka bola aby sa tie cestoviny podobali na tu krpatu ryzu tak ich spravili male gulate , ale kde je popularna normalna ryza tak su ako vyzera ryza , ovalne dlhsie.
2010
Takto vyzera normalna cestovinova ryza ( negulata slovenska ):



boise
@2010 jajjj...tak toto by som si veru dala....co to tam vsetko mame? :)
alena45
aj u nás majú už dosť rokov cestovinovú ryžu aj guľatú aj neguľatú.
matulienkaa
je to slovenská ryža- cestovina len to na obrázku zle vidieť :)
@micanela áno v rúre zo sáčku ju vôbec doma nemáme radi iba takto :) robím ju tak ako moja mamka a jej mamka a tak :)
a ďakujem za komentáre :)
micanela
@plk , @matulienkaa - ja nerobim ryzu zo sacku lebo je to podla mna hnus - ja robim v mw rure /no tak ma zabite/ a len na vode so solou v jenskej mise

ale to na obrazku nie je slovenska ryza !
ajay
Ja tiez neviem preco volaju taliansku cestovinu "orzo" slovenska ryza. U nas doma sme ju zvykli volat cestovinova ryza.
Ja robim tento recept velmi casto a nemusi sa urobit v rure. V skutocnosti robit ryzu v rure je stara tradicia, nic noveho. Ryza vyjde velmi pekne. Dobry recept!
montyzc
Ja ju robím aspoň raz za dva týždne v jenskom skle na sporáku a tú zeleninu tam pridám zarovno s vodou. Nič osobitne nedusím. Osolím a prikryjem. Za 20 minút je táto dobrota hotová. Taký istý postup je s normálnou ryžou + zeleninou. Roky si robíme len jasmínovú a tá nemá chybu.
cathyc
poradím niečo na šetrenie energie. Ja varím cestoviny a aj normálnu ryžu takto. Najskôr opečiem trošku na oleji, osolím, podlejem vodou a počkám pokiaľ začne vrieť. Portom odstavím a nechám pod pokrievkou dojsť. Lepší výraz som na to nenašla. Cestovina aj ryža sa dovaria zostatkovým teplom úplne bez problémov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia