Slovenská ryža so zeleninou

matulienkaa - bez fotkymatulienkaa, 29. augusta 2013

Milujem zeleninu a dnes som mala chuť na niečo fakt rýchle a hlavne zeleninové :P a vzniklo z toho toto :) A ospravedlnujem sa za zlú fotku no môj mobil to lepšie nezvládol :/ :)

6-8
porcií
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
350-400 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na dno hrnca dáme olej a opražíme slovenskú ryžu tak aby zhnedla ale nesmie zhorieť! Keď je opražená pridáme toľko vody koľko hrnčekov bolo ryže. Osolíme zakryjeme a dáme do rúry piecť na 200°C (no a teraz tu mám problém lebo neviem ako dlho som to piekla:DD) tak budeme ju piecť pokiaľ nebude mäkká musíme ju sem tam skontrolovať.

  2. 2

    Keď je ryža hotová vyberieme ju premiešame a zakrytú necháme napr. na stole alebo v rúre. Do malého hrnca vysypeme zeleninu ( ja som použila CBA zeleninu s brokolicou ale kľudne použite akú máte radi) podlejeme troškou vody osolíme a pokusíme do mäkka.

  3. 3

    Keď je zelenina hotová, pridáme ju k ryži aj s tou trochou vody v ktorej sme ju dusili a poriadne premiešame poprípade ešte dochutíme solou alebo korením. A je to a teraz už sa len poriadne najes. Dobrú chuť :))

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
plk
@micanela - v ere nesackovanej ryze sa takto u nas "piekla" normalna/obycajna ryza. V mise z "jenskeho" skla sa osmazila cibula, pridala ryza (tiez trochu osmazila), zalialo sa to vodou, zakrylo a dalo do rury.
na obrazku mi to pripadá skôr ako dlhozrnná obyčajná ryža, nie slovenská ale možno je to tou fotkou. toto je jedlo pre mňa, čokoľvek bez mäsa a hŕba zeleniny k tomu. a zeleninový šalát, samozrejme. nabudúce sa vykašli na mrazenú zeleninu zo sáčku, nakrájaj si čerstvú a udus na troche masla. bude to trvať len o trochu dlhšie ale bude oveľa chutnejšia. aspoň podľa mňa. nech sa ti darí. :-))
Komunisti setrili na dovoze tak kupovali najlacnejsiu ryzu -gulatu co je jasne ze je stale najpopularnejsia ryza -lebo tak nam varila mama a len taka bola aby sa tie cestoviny podobali na tu krpatu ryzu tak ich spravili male gulate , ale kde je popularna normalna ryza tak su ako vyzera ryza , ovalne dlhsie.
je to slovenská ryža- cestovina len to na obrázku zle vidieť :)
@micanela áno v rúre zo sáčku ju vôbec doma nemáme radi iba takto :) robím ju tak ako moja mamka a jej mamka a tak :)
a ďakujem za komentáre :)
Ja tiez neviem preco volaju taliansku cestovinu "orzo" slovenska ryza. U nas doma sme ju zvykli volat cestovinova ryza.
Ja robim tento recept velmi casto a nemusi sa urobit v rure. V skutocnosti robit ryzu v rure je stara tradicia, nic noveho. Ryza vyjde velmi pekne. Dobry recept!
Ja ju robím aspoň raz za dva týždne v jenskom skle na sporáku a tú zeleninu tam pridám zarovno s vodou. Nič osobitne nedusím. Osolím a prikryjem. Za 20 minút je táto dobrota hotová. Taký istý postup je s normálnou ryžou + zeleninou. Roky si robíme len jasmínovú a tá nemá chybu.
poradím niečo na šetrenie energie. Ja varím cestoviny a aj normálnu ryžu takto. Najskôr opečiem trošku na oleji, osolím, podlejem vodou a počkám pokiaľ začne vrieť. Portom odstavím a nechám pod pokrievkou dojsť. Lepší výraz som na to nenašla. Cestovina aj ryža sa dovaria zostatkovým teplom úplne bez problémov.

Pridaj komentár k receptu: