Kuracie stehná s orzom

2010 - bez fotky2010, 28. marca 2010
Kuracie stehná s orzom
Foto: 2010

Orzo je taka mala cestovina -tarhona ktora vyzera ako ryza .

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
200  g
1  lyzica
4 ks
200 ml
3  struciky
1 ks
100  ml




Postup

  1. 1

    Kuracie stehna podla chuti v ( nasom pripade boli uvarene so zeleninou do polievky) potom vybrate dame na olivovy olej ochutene korenim a solovou a vyprazane do zlatista.

  2. 2

    Orzo -kratka mala cestovina (dakde je pod nazvom ryzova tarhona), bola uvarena v slanej vode cca 8 minut ( podla navodu ) ale stale na "al dente" aby bolo tvrdsie. Cesnak a cervena cibula boli oprazene na oleji do nich boly pridane na drobno nakrajane susene paradajky a oregano po minute dvoch pridane nakrajane konzervovane paradajky so stavou a prevarime niekolko minut -zahustime. Scedene orzo pridame na panvicu a poriadne niekolko minut premiesame a prehrejeme osolime okorenime podla chuti.

  3. 3

    Podavame s cerstvym nastruhanym parmezan podla chuti..

Diskusia k receptu

michsamant
Ak smiem poradit @2010 asi by bolo lepsie napisat Orzo cestovina...pasta je anglicky, tak aby si niekto nemyslel, ze ide o nejaku pastu/sauce
Som nasla obrazok,lebo som to nepoznala




Super recept,ukladam si,pojdem hladat tu cestovinku.
jody
Čiže, aby sme boli úplne v obraze, tuto to voľakedy bolo dostať pod názvom "slovenská ryža". A podľa mňa sa to dá úspešne nahradiť skôr tarhoňou, alebo inými drobnými cestovinami (rôzne názvy ako čipetky, krúpky a pod.)
Recept super, ukladám...
janaalizibolenova
super recept ukladam,u nas doma sa to vola tarhona (podlhovasta) ,ale ako napisala jody, casto zauzivane je ako slovenska ryza, mna ten nazov pasta tiez pomylil, ale mi doslo podla obrazka, ze sa ma na mysli cestovinka :-) dakujem za recept
babidka
fajn recept :-) ... tu cestovinu su niekedy neznasala /vlastne uz od skolky/ ale v takej uprave mi teraz urcite bude chutit:-))))
huck
Neviem , možno je to orzo nejaky lokalny slovensky nazov tejto cestoviny . Inak spravne orzo je po talijansky jačmen a pasta znamena v talianskom jazyku - cestovina (všeobecne).
huck
2010 - naozaj nechcem polemizovat o orze. Viem len, že je to jačmen a pasta je cestovina v talianskom jazyku. Na uvedeny link z wikipedie(angl.), možeš si kliknut na preklad a mala by si vysvetlenie aj v slovenčine takže: " Orzo (z latinského Hordeum , niekedy nazývaný talianska ryža ) je taliansky a znamená " jačmeň " [1], z ktorej bol orzo pôvodne. Avšak, pri bežnom používaní v Spojených štátoch, je orzo znamená ryža-tvare cestovín , mierne menší ako píniové oriešky . To je často používaný v polievkach a pečené misy . Cez jeho ryža tvar, je orzo nie z ryže, ale z tvrdej pšenice krupice . To je tiež známe ako Rison v taliančine, Maneštra alebo kritharáki ("malý jačmeň") v gréčtine, a şehriye (v turečtine).
Obsah [skryť]
1 Orzo praženého jačmeňa drink
2 Pozri tiež
3 Externé odkazy
4 Odkazy
[Upraviť ]Orzo praženého jačmeňa drink

"Orzo" je tiež meno kofeínu-zdarma teplé nápoje z praženého jačmeňa v niektorých častiach sveta. V Taliansku , napríklad, "kaviarni d"orzo" je espresso štýl nápoj vyrobený z mletej praženej jačmeňa. Ak sa pripravuje z praženého jačmeňa priamo, možno ju ľahko vykonať v mnohých štandardných espresso alebo kávovary. Hoci tradične považovaná za kávu náhradka pre deti, to je stále častejšie voľby v Taliansku a iných miestach pre tých, ktorí sa rozhodnú vyhýbať káve zo zdravotných dôvodov. V Spojených štátoch , praženého jačmeňa nápoje sú instant predávané pod názvom "Pero", a iní, vrátane odrôd "Café de cebada "v latinskoamerických trhoch."
huck
2010 - hahah teraz sme niečo mudrejšie :)) Ja vždy vravim , že pravda je tak niekde na pol ceste ! Len pre vysvetlenie , žijem v oblasti HR kde sa hovori taliansky a talianskym jazykom si služim celkom solidne. Preto som si aj dovolila tvrdit že orzo je jačmen ... Naozaj som nechcela mudrovat... Krasny pozdrav! :)
1vlasticka
ja mam valmi rada tarhonu a robim ju tak ze si dam na olej cibulku spenit potom pridam tarhonu za staleho miesania necham trochu zhnednut a zalejem vodou asi jeden cm.a varim zhruba 12 min.pridam sol ml. korenie trochu vegety premiesam.Podavam k hociakemu masu
bozulka
Orzo sem orzo tam-recept je výborný nech sa volá ako chce, cestovina -slovenská ryža sa ešte dá občas kúpiť,ale toto vyzerá skutočne ako "obilie" a nie ako cestovina.Som presvedčená,že to bude chutiť či už z ryže alebo z cestovín.Ale ďakujem aj vyčerpávajúcu prednášku,zase som o niečo múdrejšia.
sovka62
Aj ja mám rada tarhoňu, hlavne tú podlhovastú, lebo sa predávajú aj guličky a mám rada aj všetko ostatné, čo je na tom tanieri. Výborný recept a úsporný, zo stehien je polievočka i hlavné jedlo. Ako naše mamy a staré mamy, keď naplnenú sliepku najprv uvarili v polievke a potom natreli masielkom a zapiekli do červena. Pár zemiačikov a bol obed. Dobrý nápad, ďakujem.
2010
@Llilla , to slovenske rizoto - slovenska ryza ma inspirovala, dlho sme nemali ,ale tato stredomorska verzia s parmezanom nam chuti .


pacik
Slovenská ryža sa po dlhom čase zasa objavila v obchodoch :-)
dorisa
Uvarím si toto krásne jedlo, ďakujem za recept.@pacik , aj v našich špajziach, lebo sme ich dostali ako potravinovú pomoc.
turistka
@2010- práve dnes robím so slovenskom ryžou+kuracie krídelká. Dala som do menšieho pekáčika hrnček slov.ryže+2hrnčeky vody a pridala trošku soli. Kedže som marínovala krídelká v oleji s rôznymi koreninami a oleja bolo dosť, tak so do tarhone nedávala žiadny olej a navrch som poukladala krídelká+cibuľu, čo mi ostala z dochucovania huspeniny a ešte trošku cesnaku, sama som zvedavá, keď hotové vytiahnem z rúry, či mi to bude tykať, alebo vykať.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia