Slivky zavárané v octe

rea1 - bez fotkyrea1, 30. júla 2012

A pomaly sa nám blíži obdobie sliviek. Mama ich zvykla zavárať nielen na sladko, ako kompót, ale aj do octového nálevu. Tie sme potom jedávali k mäsu miesto uhoriek. Robievam ich aj ja, ale iba občas a iba zopár fliaš, skôr ako nostalgickú spomienku, než ako vážne zaváranie.

Suroviny

0,5 l
1 kg
2 l
15 ks
2 - 3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z octu, cukru, vody a korenia spravíme dobrý, sladkokyslý nálev. Ale skôr -kyslý ako sladko- .

  2. 2

    Nevykôstkované vyutierané slivky naložíme do fliaš, zalejeme nálevom a sterilizujeme (každá svojím osvedčeným spôsobom) len kým sa neprichytí viečko.

  3. 3

    Ak slivky nechceme sterilizovať, obvaríme ich vo vriacom náleve, naložíme do fliaš, zalejeme, uzatvoríme a necháme vychladnúť zabalené v deke.

  4. 4

    Pretože slivky nie sú vykôstkované, odporúčam ich zavárať vo väčších fľašiach. Pod receptom mám maminu poznámku "zalejem 4 dvojlitrové fľaše". Teraz som jej zavolala (fakt som jej kvôli tomu volala), či nevie, na aké množstvo sliviek je ten recept ale povedala, že ona vždy len priniesla slivky a nasypala tie 4 fľaše, lebo vedela, že predpísaný nálev je na taký objem pohárov. A ja to robím tiež tak, takže ľutujem, treba vyskúšať. Slivky treba nechať odstáť, aby sa rozležali chute, ináč by boli príliš ostrokyslé. Majú veľmi zaujímavú chuť a sú dobrou alternatívou uhoriek či čohokoľvek zeleninového kyslého k jedlu. Ja som hovorila, že milujem staré recepty.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Na sladko, Kompóty, Zaváraniny

Diskusia k receptu

rea1
stalo sa nam raz, ze sa jeden pohar akosi zatulal v pivnici v regale za vsetko ostatne a objavili sme ho snad po desiatich rokoch. no, nech nekecam, ale 7 to bolo urcite. velka flasa, uzatvorena celofanom, bola do polovice plna zvonku neidentifikovatelnej tmavej hmoty. ja som skutocne velmi-velmi zvedava, tak som flasu otvorila, aspon ovonat, reku, nech je v nej cokolvek, nic mi nehrozi, lebo na ludozrave sa tie slivky urcite nepremenili. boli to krasne vysusene, jemne kysle slivky v zelatine, ktora skor pripominala redsi lekvar. zlikvidovali sme ich bleskovo, boli nepopisatelne dobre. :-)
askadaniela
:):):) vďaka za radu, tak spravím dva poháre a jeden určite zapatroším - ale ako sa poznám, neviem, či si na to ešte niekedy potom spomeniem a možno ich nájdeme až po xxxx rokoch, keby nám hrozilo sťahovanie :D alebo ich nájdu až vnúčatá, ak nejaké budem niekedy mať :D
paeva
ja by som tijaden pohár vyskúšala, môžem dať klasický nálev, ako na uhorky?
rea1
@paeva , do tohoto nalevu nejde deko ani zelko, tak neviem, co by to spravilo. mozno by sa dalo dat, precedene, len by si musela pouzit ovela viac cukru ako je v predpise na deku/zelku. a sem nejde ziadna sol, hoci v deku jej je habadej. ja by som to nerobila. a treba si uvedomit, ze do jednej 0,7 dl zavaracej flase sa celych bystrickych sliviek zmesti ani nie 10 ks. :-)) keby sa rozpolili a vykostkovali, nemam potuchy, ako by to dopadlo, ci by z nich neostal iba dajaky maglajz.
valeri
Ešte som o takýchto slivkách nepočula, ale ja rada skúšam niečo nové. Slivky mám, určite ich takto zavarím. Už ich mám v KK
paeva
rea 1 dakujem za radu, to som si neuvedomila, že tam je aj veľa soli, ale vieš, myslela som si, že nemusím kvôli jednému poháru robiť nálev, ale zmenším pomery a uvidím, dik
medovnicek
tak toto je pre mňa úplne neznámy recept, odložím si ho, pretože ma veľmi zaujal
huck
:)... spomínam si, že ich takto robievali (la) naša babinka... Nielen slivky, ale aj ringloty. Ešte teraz sa mi v spomienkach vynára obraz ich (jej) kuchyne a na kredenci hore, pekne zoradené veľké poháre sliviek a ringlot -ako namaľované... Neodolatelne lákali moju detskú zvedavosť a žiadosť ochutnať... Ked som bola (akožebože) poslušná (a to som vedela byť občas:)) babinka splňali moje detské želania.... Strašne mi chutili tie, pre mňa čudné, slivky(kyslé mám rada od decka) - celkom iné od tých čo robila moja mama (klasický kompot). @Rea1 dakujem za recept, pretože žiaľbohu našej babinky už dávno niet s nami. Podľa teba si určite pripravím babinkine slivky :)
1x alimi
rein
raz sa neurodili uhorky a tento recept dal ktosi mojej matke,ona to skúsila,zavarila a otec keď to v zime otvoril,mislel,že to je pokazené,skyslené,tak to vyhodil a od vtedy sa na kyslo zavára len zelenina
domacapani
Veru, veru, aj moja mama robila taketo slivky do 5 litrovych poharov. Boli uzasne.
huck
@rein :)))) proti guštu, žiadny dišputát! Tvoj otec priznával len dobrú starú klasiku :). Ani moja mama ich nikdy nerobievala, preto som chodila na ne k babinke :))
rea1
@rein , mama bola urcite nadsena, ked zistila, co otec "spachal". :-))
som nesmierne rada, ze vas tento recept zaujal. ja som skutocne velkym vyznavacom, obdivovatelom a nadsenym siritelom starych receptov.
vcera som bola s mamou (84 r.) a hovorila som jej o vareche a aj o tom, ze som sem pridala tento recept. a prve, co jej napadlo, bolo: pamatas sa, ako nam vtedy ta jedna zabudnuta flasa vyschla? a ake to bolo dobre? tak sme radostne spominali na vsetko mozne varenie a recepty.
som rada, ze som na varechu nadabila, ze som sa zaregistrovala a konecne aj zacala prispievat dajakymi tymi receptami. a som rada, ze aspon niektore z nich vas zaujali a pacia sa vam. snad neobanujete, ked ich vyskusate. dobru chut. jana
1x alimi
marianne69
....novina prevelika pre mna,v octe nakladane nepoznam,slivky-bystricky,ked je dobry rok, mame na zahrade,tak si ukladam,4l flase nemam,skusim do 0,7 uvidime,co to spravi....
martamm
Neviem si predstavit tu chut, mohla by si ju opisat?
Comu sa podoba?
rea1
@marianne69 , do 0,7 dl flase sa ti zmesti tak zo 8-10 sliviek, ved maju byt nevykostkovane.
@martamm , neviem, ako opisat tu chut. chutia, no, ako slivky v octe. su trosku sladke z chuti sliviek a zaroven trochu ostrokysle z toho octu . lebo octu je tam dost. patri tam. rozhodne nemaju nic spolocne s chutou slivkoveho kompotu. je to trochu nezvykle ale zaujimave, tak ako feferonky zavarane s hrozienkami a cesnakom v medovo-octovom naleve. viď feferonky od máši. ale su chutne. :-)
jozka2
ked som zavarala vo velkom tak som robila aj slivky s octovym nalevom a mozem potvrdit,ze su dobre,ja som ich pouzila aj do zem.knedlickov,alebo na kolac
mmirkaj
Dobrý, je to uz dávno čo ste tu dali tento recept, ale ja som ho našla a teraz ked som zavárala hrušky. Robím ich tak isto ako vy tieto slivky vyskúšajte ja ich varím v náleve a nesterilizujem, skvelý nápad aj so slivkami. Dakujem Mmirka

Zaujímavé video z archívu TV Varecha