A pomaly sa nám blíži obdobie sliviek. Mama ich zvykla zavárať nielen na sladko, ako kompót, ale aj do octového nálevu. Tie sme potom Zobraziť celý popisA pomaly sa nám blíži obdobie sliviek. Mama ich zvykla zavárať nielen na sladko, ako kompót, ale aj do octového nálevu. Tie sme potom jedávali k mäsu miesto uhoriek. Robievam ich aj ja, ale iba občas a iba zopár fliaš, skôr ako nostalgickú spomienku, než ako vážne zaváranie.
Postup
-
1
Z octu, cukru, vody a korenia spravíme dobrý, sladkokyslý nálev. Ale skôr -kyslý ako sladko- .
- 2
Nevykôstkované vyutierané slivky naložíme do fliaš, zalejeme nálevom a sterilizujeme (každá svojím osvedčeným spôsobom) len kým sa neprichytí viečko.
- 3
Ak slivky nechceme sterilizovať, obvaríme ich vo vriacom náleve, naložíme do fliaš, zalejeme, uzatvoríme a necháme vychladnúť zabalené v deke.
- 4
Pretože slivky nie sú vykôstkované, odporúčam ich zavárať vo väčších fľašiach. Pod receptom mám maminu poznámku "zalejem 4 dvojlitrové fľaše". Teraz som jej zavolala (fakt som jej kvôli tomu volala), či nevie, na aké množstvo sliviek je ten recept ale povedala, že ona vždy len priniesla slivky a nasypala tie 4 fľaše, lebo vedela, že predpísaný nálev je na taký objem pohárov. A ja to robím tiež tak, takže ľutujem, treba vyskúšať. Slivky treba nechať odstáť, aby sa rozležali chute, ináč by boli príliš ostrokyslé. Majú veľmi zaujímavú chuť a sú dobrou alternatívou uhoriek či čohokoľvek zeleninového kyslého k jedlu. Ja som hovorila, že milujem staré recepty.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
som nesmierne rada, ze vas tento recept zaujal. ja som skutocne velkym vyznavacom, obdivovatelom a nadsenym siritelom starych receptov.
vcera som bola s mamou (84 r.) a hovorila som jej o vareche a aj o tom, ze som sem pridala tento recept. a prve, co jej napadlo, bolo: pamatas sa, ako nam vtedy ta jedna zabudnuta flasa vyschla? a ake to bolo dobre? tak sme radostne spominali na vsetko mozne varenie a recepty.
som rada, ze som na varechu nadabila, ze som sa zaregistrovala a konecne aj zacala prispievat dajakymi tymi receptami. a som rada, ze aspon niektore z nich vas zaujali a pacia sa vam. snad neobanujete, ked ich vyskusate. dobru chut. jana
Comu sa podoba?
@martamm , neviem, ako opisat tu chut. chutia, no, ako slivky v octe. su trosku sladke z chuti sliviek a zaroven trochu ostrokysle z toho octu . lebo octu je tam dost. patri tam. rozhodne nemaju nic spolocne s chutou slivkoveho kompotu. je to trochu nezvykle ale zaujimave, tak ako feferonky zavarane s hrozienkami a cesnakom v medovo-octovom naleve. viď feferonky od máši. ale su chutne. :-)