Slivky zavárané v octe

Autor receptu: rea1

A pomaly sa nám blíži obdobie sliviek. Mama ich zvykla zavárať nielen na sladko, ako kompót, ale aj do octového nálevu. Tie sme potom jedávali k mäsu miesto uhoriek. Robievam ich aj ja, ale iba občas a iba zopár fliaš, skôr ako nostalgickú spomienku, než ako vážne zaváranie.

Suroviny

Postup

  1. Z octu, cukru, vody a korenia spravíme dobrý, sladkokyslý nálev. Ale skôr -kyslý ako sladko- .
  2. Nevykôstkované vyutierané slivky naložíme do fliaš, zalejeme nálevom a sterilizujeme (každá svojím osvedčeným spôsobom) len kým sa neprichytí viečko.
  3. Ak slivky nechceme sterilizovať, obvaríme ich vo vriacom náleve, naložíme do fliaš, zalejeme, uzatvoríme a necháme vychladnúť zabalené v deke.
  4. Pretože slivky nie sú vykôstkované, odporúčam ich zavárať vo väčších fľašiach. Pod receptom mám maminu poznámku "zalejem 4 dvojlitrové fľaše". Teraz som jej zavolala (fakt som jej kvôli tomu volala), či nevie, na aké množstvo sliviek je ten recept ale povedala, že ona vždy len priniesla slivky a nasypala tie 4 fľaše, lebo vedela, že predpísaný nálev je na taký objem pohárov. A ja to robím tiež tak, takže ľutujem, treba vyskúšať. Slivky treba nechať odstáť, aby sa rozležali chute, ináč by boli príliš ostrokyslé. Majú veľmi zaujímavú chuť a sú dobrou alternatívou uhoriek či čohokoľvek zeleninového kyslého k jedlu. Ja som hovorila, že milujem staré recepty.