Slivkový topping fotorecept
Foto: kimlo
Tento recept mám od svojej priateľky, dobrý nápad ako zužitkovať nadúrodu sliviek, aj keď všetci dobre vieme, že najlepší spôsob je dať ich do Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej priateľky, dobrý nápad ako zužitkovať nadúrodu sliviek, aj keď všetci dobre vieme, že najlepší spôsob je dať ich do súdka... Takže ak sú už súdky plné, môžeme si pripraviť aj túto dobrotu. Nie je to džem, ani lekvár, ale je to výborné na jogurt, puding alebo lievance. Uplatnenie si každý nájde sám.
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Vykôstkované slivky zasypeme cukrom a škoricou, premiešame a dame do druhého dňa do chladničky.
-
2
Na druhý deň ich presypeme do hrnca a dame na sporák.
-
3
Na miernom ohni zohrejeme a pozvoľna za občasného premiešania varíme do mäkka, mne to trvalo asi 30 minút. Už vtedy nám krásne zavoní celý byt slivkami a škoricou... V polovici varenia pridáme citrónovú šťavu podľa chuti, párkrát prejdeme tyčovým mixérom, nerozmixujeme však na kašu, chceme aby tam boli kúsky ovocia. Vôbec nevadí, že je to riedke, je to topping.
-
4
Ešte horúce naplníme do menších pohárov, uzatvoríme a obrátime na 5 minút hore dnom. Potom vrátime do pôvodnej polohy a necháme vychladnúť.
pred 2 týždňami sme tak v kotli varili i my-ich vnúčatá-rodinná udalosť..
teraz mám práve zasypané slivky cukrom na sporáku- taký redší lekvár-by sa dal ľahko rozotierať na mrežovník medový s lekvárom-napríklad..
aj staršie kuchárske knihy uvádzajú pod názvom klevel-rozvarok..
mám rada tieto staré postupy...spôsoby...
Toto jedlo si pamätám z detstva, mamka to robievala a u nás sa tomu hovorilo šmorn, býval k tomu slivkový kompót. Ja síce niesom zástanca sladkých jedál ale toto bolo dobré.
Je to písané v úvode receptu :-)