Foto: eviana
Už asi viete, že som do jahôd blázon, môžem ich vždy a všade v akejkoľvek forme... tak stále dumám a vymýšľam ako si tú Zobraziť celý popisUž asi viete, že som do jahôd blázon, môžem ich vždy a všade v akejkoľvek forme... tak stále dumám a vymýšľam ako si tú skvelú jahodovú chuť uchovať aj na čas, keď jahôdky budú len voňavou spomienkou na horúce leto... tak som si vymyslela takýto osviežujúci raz-dva hotový jahodový toping, alias polevu na všetko, čo sa dá jahodami dochutiť a poliať...
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Ide o úplne jednoduchý pracovný postup, takže fotky nevkladám. Toto je vlastne len ďalšia inšpirácia na využitie jahôd. Jahody očistíme, väčšie prepolíme, menšie necháme v celku, dáme do hrnca, pridáme cukor a dáme prevrieť, varíme cca 10 minút, vsypeme kyselinu citrónovú (alebo citrónovú šťavu), premiešame a horúcim plníme poháriky. Pretočíme ich hore dnom - ako keď robíme džem - na 10 min. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 200°C. Poháriky už vrchnákom smerom hore dáme na plech na pečenie, podlejeme horúcou vodou a dáme na 10 min do rozohriatej rúry - zicher je zicher :)
- 2
Z tohto množstva vyjde cca 10 pohárikov (veľkosti horčice). Toping je vynikajúci so zmrzlinou, ale môže sa použit pri zákuskoch, nákypoch, krémoch, do jogurtu... ale úžasný aj len samotný fajne vychladený z chladničky... stačí lyžička a maškrtný jazýček :)
- 3
...a so skvelými "cape breton scone" od varechového priateľa @kecemis
- 2
jediné-v čom váham-sú 3 PL kyseliny citronovej..zdá sa mi to veľa..mýlim sa..??
ja tiež podobne:jahody zmiešam s cukrom-dľa chuti-špetka kyslého-do pohára a na pár minút sterilizujem..tak aj maliny a čučoriedky..teda-bez vody..vo vlastnej šťave..chutné do jogurtov..a tak..
@coldbery , mám radosť, že sa Ti to páči, ďakujem :)
@havino , presne tak, za málo práce, veľa muziky :) A tá chuť! ;)
@salinecka moja, si ma rozosmiala zaseky, ďakujem Ti... toto je výsledok ešte piatkového jahodovania, už došli, ale chuť na ne ešte nie, kým sú, ešte mám čo to s nimi v pláne zrobiť... keď ja ich jednoducho milujem :)
@alex37 , vďaka drahá... aj to bude, že ho budeš mať na stole ;)
@afataga , prsne ako píšeš, mne sa o jahodách sníva furt... asi celý život ;)
@hanka56 , mám za sebou už niekoľko kôl koštovačky vanilkovej zmrzliny s týmto toppingom a je to fakt dokonalé (aj keď to teraz na riadnu samochválu vyzerá :))
@cesminkaz , ďakujem srdenko za milé slová... takto si aj v zime šup otvoríme fľašku a skvelá omáčka na palacinky, zmrzku, koláčik či do jogurtu hotová ;)
@mesiar50 , Lacko ďakujem, si milý :)
@rados ť moja milá, robila som z 3 kg jahôd, 300 g cukru a pre nás 3 PL sú tak akurát... aby to bolo fajne svieže... ale ak máte radi sladšie, pokojne uber :)
@frezia68 , teší ma, že Ťa recept zaujal, budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak Ti bude chutiť... cukor sa dá nahradiť ... ale veď Ty vieš ♥