Jahodový topping

eviana - fotkaeviana, 9. júna 2014
Jahodový topping
Foto: eviana

Už asi viete, že som do jahôd blázon, môžem ich vždy a všade v akejkoľvek forme... tak stále dumám a vymýšľam ako si tú Zobraziť celý popisUž asi viete, že som do jahôd blázon, môžem ich vždy a všade v akejkoľvek forme... tak stále dumám a vymýšľam ako si tú skvelú jahodovú chuť uchovať aj na čas, keď jahôdky budú len voňavou spomienkou na horúce leto... tak som si vymyslela takýto osviežujúci raz-dva hotový jahodový toping, alias polevu na všetko, čo sa dá jahodami dochutiť a poliať...

10
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

3 kg
300 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Ide o úplne jednoduchý pracovný postup, takže fotky nevkladám. Toto je vlastne len ďalšia inšpirácia na využitie jahôd. Jahody očistíme, väčšie prepolíme, menšie necháme v celku, dáme do hrnca, pridáme cukor a dáme prevrieť, varíme cca 10 minút, vsypeme kyselinu citrónovú (alebo citrónovú šťavu), premiešame a horúcim plníme poháriky. Pretočíme ich hore dnom - ako keď robíme džem - na 10 min. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 200°C. Poháriky už vrchnákom smerom hore dáme na plech na pečenie, podlejeme horúcou vodou a dáme na 10 min do rozohriatej rúry - zicher je zicher :)

  2. 2

    Z tohto množstva vyjde cca 10 pohárikov (veľkosti horčice). Toping je vynikajúci so zmrzlinou, ale môže sa použit pri zákuskoch, nákypoch, krémoch, do jogurtu... ale úžasný aj len samotný fajne vychladený z chladničky... stačí lyžička a maškrtný jazýček :)

    Jahodový topping - obrázok 2
  3. 3

    ...a so skvelými "cape breton scone" od varechového priateľa @kecemis

    Jahodový topping - obrázok 3

Diskusia k receptu

coldbery
Veru skvely nápad...veľmi osviežujúce....páči sa mi to :)
salinka
.....ja tvoju varechu!!!!! Tebe ešte nedošli tie jahody?! Ale toto si vymysela naozaj fantasticky. Viem si takúto dobrotu predstaviť na hocičom:-)
afataga
nesniva sa ti o tych jahodach? :-) dobre si to poriesila, hotove raz-dva a je to :-)
hanka56
úplně cítím v puse chuť vanilkové zmrzliny a tvého jahodového topingu :-))*
safran
príťažlivá fotka, dobrý recept (na polevu by možno stačil citrón alebo limeta)... teraz všetkým jasné, ale ak to bude niekto vyhľadávať mimo jahodovej sezóny, zadá do vyhľadávača Varechy "jahodový topping", tento recept sa tam zrejme neobjaví... je to na Tebe...
olinecka
Určite vyskušam bude v zime po ruke a určite poteši.Vďaka za recept ja podobne robim džem.
cesminaz
@evianka super chutney toping ;-) taketo som urobila narychlo aj na tvoje jablkove palacinky..a bolo to vynikajuce!!! Tato dobrota sa da naozaj vyuzit podla fantazie ;-P a naozaj super napad takto do flias ;-D
mesiar50
Super napad Evicka a tvoj toping vyzera prinajmensom uzasne.
radost
@eviana
jediné-v čom váham-sú 3 PL kyseliny citronovej..zdá sa mi to veľa..mýlim sa..??
ja tiež podobne:jahody zmiešam s cukrom-dľa chuti-špetka kyslého-do pohára a na pár minút sterilizujem..tak aj maliny a čučoriedky..teda-bez vody..vo vlastnej šťave..chutné do jogurtov..a tak..
frezia68
Fíííha,a to vôbec nechcem zavárať toho roku jahody,asi musím zmeniť názor kvôli tej fajnotke.@evianka ,už je v KK :-)
1x eviana
eviana
@izabella929 , pekne si to napísala... ozaj jahodové hody Izabelka, a tak málo práce ... ďakujem :)
@coldbery , mám radosť, že sa Ti to páči, ďakujem :)
@havino , presne tak, za málo práce, veľa muziky :) A tá chuť! ;)
@salinecka moja, si ma rozosmiala zaseky, ďakujem Ti... toto je výsledok ešte piatkového jahodovania, už došli, ale chuť na ne ešte nie, kým sú, ešte mám čo to s nimi v pláne zrobiť... keď ja ich jednoducho milujem :)
@alex37 , vďaka drahá... aj to bude, že ho budeš mať na stole ;)
@afataga , prsne ako píšeš, mne sa o jahodách sníva furt... asi celý život ;)
@hanka56 , mám za sebou už niekoľko kôl koštovačky vanilkovej zmrzliny s týmto toppingom a je to fakt dokonalé (aj keď to teraz na riadnu samochválu vyzerá :))
eviana
@safran , ďakujem za slová uznania, aj upozornenie na chybu... som sa zamyslela a zmenila to skôr ako som si prečítala Tvoj komentár, aj keď názory sa líšia, aj názvy tu na vareche su aj také aj také. Kyselina citrónová funguje ako konzervant, toto je poleva na zimu nachystaná. Ak by bola na priame použitie určite zvolím citrónovú šťavu - aj to uvádzam v recepte.
eviana
@olinecka , presne preto som to robila, aby sme aj v zime mali možnosť dopriať si chuť letných jahôd :) Vďaka ;)
@cesminkaz , ďakujem srdenko za milé slová... takto si aj v zime šup otvoríme fľašku a skvelá omáčka na palacinky, zmrzku, koláčik či do jogurtu hotová ;)
@mesiar50 , Lacko ďakujem, si milý :)
@rados ť moja milá, robila som z 3 kg jahôd, 300 g cukru a pre nás 3 PL sú tak akurát... aby to bolo fajne svieže... ale ak máte radi sladšie, pokojne uber :)
@frezia68 , teší ma, že Ťa recept zaujal, budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak Ti bude chutiť... cukor sa dá nahradiť ... ale veď Ty vieš ♥
kecemis
@eviana vyzera to skvelo. Avsak nie pre mna, odkedy nemozem cukor, ale jahody kedykolvek. Uz som bol kupit zo par korenov a dufam ze bude aspon pre vnucku. Uz teraz sa natahovala po lyzicku a ruckov siahala na obrazovku. Pozdravuje aj ona.
havino
@kecemis , ak sa sem vrátiš, napíš mi TS, dám Ti svoj mail,popíšeme tam, ja mám manžela dia, minulý týždeň som spracovala 15 kg jahôd a len na dia spôsob, aby on mohol jesť čo sa upečie
eviana
@kecemis , ďakujem za milé slová, usmial si ma a potešil. Ďakujem aj @havino , ona vie čarovať úžasným spôsobom aj bez cukru robí také maškrtky, že by si za ne Nobelovu cenu zaslúžila... možno sa Ti od nej informácie zídu. Ešte raz vďaka a pozdravujem Teba aj vnučku :)
marianne
aj toto sa mi velmo popacuje:-) sezona jahod v plnom prude,to sa zavara vsakze? mam par svojich,ale ja som taka pazrava,ze ich vzdy na zahrade pozbieram a zjem...vobec nemysim na zimu,brr:-))
svedka
So smotanovou/jogurtovou/vanilkovou zmrzlinou-to musi byt nebicko v papulke :)
mariamka
@evi tvoje jahodove kreacie su suce na samostatnu rubriku, nemaju chybu, si tohorocna StrawbarryPrincess :)) vsetky sa mi pacia a mas moj obdiv 15 kilo zvladnut, to snad ani norma nedovoluje, resp. si na hrane :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia