Slivkový koláč pre Lady Ann (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Zo pár razy som pre moju milovanú, múdru a pracovitú babičku „Lady Ann“ navaril, za
čo som si „vyslúžil“ aj jej obdiv a uznanie. Nikdy som jej však nič nenapiekol! Je mi to
ľúto a veľmi to bolí! Až raz tu, na našej spoločnej Mamke Zemi „doputujem“ a „prifrčím“
ku nej do „Nebeskej Kuchyne“, „na betón“ upečiem jej obľúbený „slivkáč“! Opäť budem
počuť jej mäkký hlas: „hmm, fajnéé, na mašelku, tak som ce to Ferku ňeučela“! Vám
som tento rcp sľúbil dávno, biele slivky nie sú, tak aspoň s ringlotami!
20 porcií |
25-30 minút príprava |
40-45 minút na 180 °C |
Postup- takto to vyzerá na „štarte“; podľa babičkiného i mamkiného rcp sa tento koláč u nás doma pod „Šibenou horou“ v mojich rodných Košiciach piekol zásadne z bielych „besterce“ sliviek; na záhrade rástli na troch stromoch, ďalšie štyri boli jablone (skoré „Jánovky“); dávno som Vám bol prisľúbil tento rcp z rodinnej šperkovnice mojich „dobrých víl“. Sľub som musel z roka na rok prekladať. Na biele slivky tu za „morom“ čakám už 9. rok a „furt“ nič. Pri jednom z nákupov v „Dahl´s_e“, zhodou okolností pred „Máriou“, som uvidel napodiv zrelé ringloty, tak bolo rozhodnuté. Pečie sa „slivkáč“ podľa babičky a ja mám „double hasen“ (dvojitý osoh). Mojej najmilšej a najsladšej ½ zagratulujem k meninám s kyticou a domácim koláčom a Vám, priateľom a priaznivcom na Varecha.sk, konečne splním sľub!
- umyté ringloty som osušil, vykôstkoval, pokrájal na ¼, vložil do pomocnej misy, zalial 3 PL čerstvej citrónovej šťavy, posypal 2 vrecúškami škoricového cukru, rukami premiešal a odstavil
- v ďalšej pomocnej mise som ručne vypracoval posýpku; Pozn.1: maslo do celého koláča som si rozvážil už „včera“ večer a cez noc zmäklo, tak sa mi s ním pracovalo veľmi dobre
- na prípravu cesta som potreboval ďalšie dve pomocné misy; v menšej som rukou zmiešal preosiatu múku, štipku soli, kypriaci prášok do pečiva („prdop“), jemný kukuričný škrob a čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru; vo väčšej som ručným elektrickým šľahačom vymiešal maslo, práškový a vanilkový cukor až do hladkej peny
- potom som postupne vmiešal 4 celé vajíčka a bielok naviac (žĺtok „pôjde“ do tvarohu) a keď sa už všetko veselo spoločne penilo, z malej pomocnej misy som prisypával múku s „aditívami“ a jemne nežne, pomocou gumennej „stierky“, zmiešal na polotekuté cesto
- doma sme používali tvaroh, ktorý sme pravidelne kupovali od „neni Stoľarki“ z Geči (dedinka pri Košiciach, vedľa „Rio de Čaňa“); takýto tu „nesplašíte“ ani za € ani za $, tak som koláč piekol s farmárskym už mäkkým! Pozn.2: ak pečiete tento koláč s naváženým hrudkovitým tvarohom, alebo s hrudkou tvarohu (ako u nás doma na „Vihodze“), prilejte počas vymiešavania do plnky aj 100÷120 ml vlažného mlieka!!!
- nuž a napokon v poslednej pomocnej mise som vzápätí opäť gumennou stierkou, z farmárskeho tvarohu, žĺtka, kôra postrúhaná z jedného citróna, hrozienok už bez rumu, kryštálového a vanilkového cukru, ľahko vymiešal plnku
- elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C /355 °F (ak používate teplovzdušnú rúru postačí Vám 160 °C/320 °F); do pekáča vystriekaného „olejovoHLM_ovou emulziou“ (alebo vymasteného „maslovým papierom“), som vylial cesto a preklápaním zrovnal do „nivelety“
- nasledovala tvarohová plnka, rovnomerne rozložená plastovou stierkou,
- na ktorú som porozkladal štvrtinky odkvapkaných ringlôt
- hotové „preddielo“ som zastrešil posýpkou
- a plný pekáč som s dôverou zveril na asi 40´ vyhriatej rúre. Pozn.3: pečenie, tak ako vždy, som priebežne kontroloval a časovo ho korigoval podľa vzhľadu povrchu; pridal som ešte 5´, čo stačilo na perfektný výsledok,
- ktorý som v eufórii zabudol zdokumentovať, tak aspoň „minidôkaz“ s čiastkovým formátom
- na tanieri, doplnenom zvyšnými ¼_inkami ringloty, koláč pôsobil takto; prijatý bol s pusou, obdivom a s dojatím a čo hlavne, chutil „fantastikuš šmačňe“!
|