Slivkovo–perníková krémová torta fotorecept
Foto: helena10
Pre oslávenca. Do cesta som použila perníčky, ktoré mi zostali... Upečiete rýchlo a jednoducho.
Suroviny
Korpus: | |
90 g |
|
60 g |
|
štipka |
|
2 ks |
|
140 g |
|
80 g nasekané |
|
180 g |
|
2 KL |
|
500 g čerstvé neprezreté |
|
20-30 g |
|
2-3 PL |
|
1 PL |
|
Krém jogurtovo-smotanový: | |
300 g (10 %) |
|
250 g (16 %) |
|
3-4 PL |
|
1/2 bal. |
|
1 bal. (50 g, Dr.Oetker) |
|
Postup
-
1
Okrúhly plech o priemere 23 cm zvnútra celý vyložím papierom na pečenie, ktorý hrubo (aj boky) natriem zmäknutým maslom a posypem kryštálovým cukrom.
- 2
Poukladám naň polovice sliviek rezom hore. Medzery som ešte vyplnila slivkami nakrájanými na menšie kúsky. Zakryla som husto celé dno plechu. Slivky posypem podľa kyslosti a vlastnej chuti kryštálovým aj škoricovým cukrom.
- 3
Na cesto šľahám zmäknuté maslo s práškovým cukrom, štipkou soli, pridám po jednom celé vajcia a prešľahám. Vlejem acidofilné mlieko, nastrúhané medovníčky a šľahám. Nakoniec zašľahám múku premiešanú s práškom do pečiva. Vznikne hustejšie cesto.
- 4
Hotové cesto rozotriem na slivky v plechu a povrch zarovnám.
- 5
Vo vyhriatej rúre pečiem na 170-175 stupňov 30-35 minút. Skontrolujem drevenou špajľou.
- 6
Upečený koláč nechám trochu vychladnúť a potom ho preklopím na podnos – aby slivky boli na vrchu koláča. Papier stiahnem preč. Nechám vychladnúť.
- 7
Vychladnutý koláč zopnem do cukrárskej obruče, vnútro ešte vysteliem papierom na pečenie. Na vrch sliviek rozotriem jogurtovo-smotanový krém, ktorý som si pripravila vyšľahaním z uvedených surovín. Odložím do chladničky minimálne na 4 - 5 hodín (najlepšie cez noc).
- 8
Potom ozdobím podľa vlastného vkusu slivkami, hroznom a kvetmi chryzantémy, ktoré patria k jedlým, ale my žiadne čerstvé kvety nekonzumujeme... len ich odfotím.
Tiež slivková torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu