Slivková torta s likérovou šlahačkou

amazonka29 - fotkaamazonka29, 13. októbra 2010

Kočky,koťata a kocúrikovia ;o) tento recept mám z jednej zázračnej kuchárskej sady knižočiek,ktoré mi na moje opakované dobiedzanie a pílenie uší,objednal môj drahý :-) Sú to zázračné knižôčky-ich zázračnosť spočíva v tom,že ku každej je minibrožúrka vhodná do kabelky-na nákup,obsahujúca ingrediencie na každý recept.Skrátka si vyberiete recept,vezmete minibrožúrku (ja to nazývam ťahák) a idete s tým do obchodu a tým pádom nič nezabudnete a nemusíte so sebou nosiť žiadne lajstro,čo treba kúpiť.

15-20 minút minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
3  polievkové lyžice
125 g
štipka
1  kus
Plnka:
1 kg
4  polievkové lyžice
4  polievkové lyžice
175 g
30 g
štipka
Krém:
275 ml
2  balíčky
3  polievkové lyžice
Poleva:
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky,3 lyžíc cukru,nakrájaného masla,soli a vajca vypracujeme cesto.Zabalíme ho do folie a odložíme na 30 minút do chladničky.

  2. 2

    Okrúhlu formu si vymastíme tukom a rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

  3. 3

    Cesto si vyvaľkáme na okrúhlu placku ( v originál recepte je písané -vyvaľkať medzi dvoma foliami,no mne to akosi nešlo,tak to vaľkávam klasickým spôsobom). Cesto prenesieme do formy a niekoľkokrát popicháme vidličkou. V recepte je písané,pečieme naslepo asi 20 minút.Ale z vlastnej skúsenosti viem,že 20 minút je priveľa-ked som to tam nechala prvý krat toľko-uf ledva sme ten korpus potom pokúsali ( o krájaní ani nehovoriac) .Babule vy ktoré ste skúsene a ostrieľané,čo sa týka pečenia podobného korpusu-si iste hravo s časom pečenia poradíte a ak poznáte nejakú fintu-vdaka,ktorej toto cesto bude po upečení mäkké-sem s ňou,rada si nechám poradiť-dokonca až akútne :o)) Lebo túto tortu milujem,len to cesto je mojou achilovou pätou :o((

  4. 4

    Slivky umyjeme,rozpolíme,vykôstkujeme a niekoľko minút povaríme v zmesi slivovice-4 PL vody a 175g cukru (ak dáte viac cukru,tým lepšie-aspoň pre tých ktorý sladké milujú ako moja rodinka a zároveň sa vôbec nestrachujte ked Vám tam ujde viac slivovice-mne pomáhal syn a pri nalievaní slivovice mu tam toho ušlo požehnane-juj ale ta božská chuť-budete v konečnom dôsledku prekvapený tak ako ja,chuť slivovice sa tam príjemne stráca a výsledný efekt chute je temer ako orgazmus :o)) Skrobovú múčku vymiešame s troškou vody(ak pridáte viac škrobovej múčky ako sa udáva v recepte,nebude to na škodu,lebo ja mám vždy tú zmes akúsi poredšiu,než je vhodné a pri konečnom krájaní to mení pôvodný tvar-do tvaru neidentifikovateľného) a pridáme k slivkám,ešte chvíľu povaríme.Primiešame škoricu a necháme vychladnúť za občasného premiešania ( a tvrdošijne odolávame pokušeniu,túto dobrotku zas a znova ochutnávať-lebo hrozí,že nám z nej nič neostane na korpus).

  5. 5

    Na vychladnuté cesto navrstvíme vychladnutú slivkovú zmes (nezlaknite sa toho,že slivky po tepelnej úprave zmenia svoj pôvodný tvar,na divnú konzistenciu). Dáme stuhnúť do chladničky.

  6. 6

    Smotanu vyšľaháme so stužovadlami (vyskúšala som už oba spôsoby,aj so stužovačom aj bez,no mne sa to osvedčilo skôr bez stužovača,takže rozhodnutie nechám na Vaše osobné skúsenosti)+ 2 PL cukru a vaječný likér. Sľahačku nanesieme na krém, dáme opäť do chladničky stuhnúť.

  7. 7

    Cokoládovú polevu rozpustíme a cik-cakovito navrstvíme na šľahačku. Opäť dáme vychladiť a neskôr podávame.Výsledná chuť-nemá chybu! Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
40dg poloh muky 15dg smetol1PLcukru 1vajce pol šialky mlieka 1 prašok do peciva a nemusi cesto odpočivat na tu tortu len polovič,dávku skus tento mam ho vyskušaný
Cesto pečieme "na slepo", čo znamená, že na cesto dáme papier na pečenie a hodne suchého hrachu alebo fazule, čím sa zaťaží, aby sa nevyfúklo a zároveň sa nespáli....receptov na takéto krehké cestá je na Vareche dostatok(a výborných)....
alexdidi
Takto to bolo uvedené aj v pôvodnom recepte,no priznávam,že sa mi zdalo kúsok divné taký postup zvoliť (kedže som sa s tým stretla prvý krát)-ale rozhodne dakujem za radu-nabudúce sa pokúsim byť múdrejšia :o))

Pridaj komentár k receptu: