Slivkové guľky zo zemiakového cesta alebo gombovce fotorecept
Foto: frommykitchendotcom
Správny pomer ingrediencií je základ úspechu, aby bolo cesto mäkké a príprava vôbec nie je ťažká.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky ošúpeme, narkrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Horúce ich roztlačíme ako na pyré, aby sme v ňom nemali hrudky. K teplému (nie horúcemu) pyré pridáme vajcia, olej a štipku soli. Dobre premiešame. Postupne po troche budeme pridávať múku. Množstvo bude závisieť od toho, aké vodnaté sú zemiaky (mne stačilo 260 g).
-
2
Pripravíme si hrniec s vodou a dáme ju zohriať, v nej budeme variť guľky. Taktiež si na troche oleja na miernom ohni opražíme strúhanku.
-
3
Cesto musí byť mäkké. Bude sa lepiť, ale presne také má byť. A ideme robiť guľky. Veľmi dôležité je robiť guľky mokrými rukami. Ja si pripravím nádobu s vodou a pred robením každej guľky si v nej namáčam ruky.
-
4
Polievkovou lyžicou naberieme cesto do dlane. Druhou rukou ho v dlani roztlačíme, do stredu dáme slivku a urobíme guľku. Ja som použila mrazené odkôstkované slivky.
-
5
Hneď ich dávame variť do horúcej vody. Keď vyplávajú hore, varíme ešte asi 2-3 min. Nie viac, aby sa nerozvarili.
-
6
Uvarené vyberieme z vody a odkvapkané dáme do opraženej strúhanky.
- 7
Viac receptov na instagrame @frommykitchendotcom
Tiež slivkové gule:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 7
Diskusia k receptu