Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivková galetka

Jarmila Horváthová
príloha Varecha, 11. septembra 2023
Slivková galetka
Foto: Shutterstock
8
porcií
35 (+ chladenie) minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g (alebo pšeničná)
50 g mleté (alebo lieskové orechy
80 g
1 ks
1 bal.
 štipka
150 g (veľmi studené, nakrájané na kocky)
Náplň:
500 g čerstvé (alebo ringloty)
3 PL mleté (alebo lieskové orechy)
1 PL
 štipka
Okrem toho:
1 PL
1 PL
1 PL (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Prísady na cesto rozmixujeme ručným mixérom alebo kuchynským robotom. Nemixujeme dlho, na konci by mali byť stále viditeľné malé kúsky masla.

  2. 2

    Cesto rukami vytvarujeme do gule a stlačíme ho do okrúhleho kotúča. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky.

  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C a formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm, najlepšie medzi dvoma potravinárskymi fóliami. Prenesieme do formy a fólie odstránime. Ak sa cesto rozpadne, nie je to problém, stačí ho opraviť prstami. Cesto necháme vyčnievať asi 4 cm nad okrajom formy, neskôr ho preložíme.

  4. 4

    Povrch cesta posypeme mletými mandľami.

  5. 5

    Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame. Rozložíme na cesto, posypeme cukrom a škoricou, prečnievajúci okraj cesta preložíme cez plnku a trochu ho pritlačíme.

  6. 6

    Okraj cesta potrieme trochou mlieka, aby neskôr získalo peknú zlatohnedú farbu, a posypeme trstinovým cukrom.

  7. 7

    Galetku pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút dozlatista. Po upečení môžeme ešte teplú galetku posypať trochou práškového cukru.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia