Slivková galetka
príloha Varecha, 11. septembra 2023
Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g (alebo pšeničná) |
|
50 g mleté (alebo lieskové orechy |
|
80 g |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
150 g (veľmi studené, nakrájané na kocky) |
|
Náplň: | |
500 g čerstvé (alebo ringloty) |
|
3 PL mleté (alebo lieskové orechy) |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Okrem toho: | |
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL (na posypanie) |
|
Postup
-
1
Prísady na cesto rozmixujeme ručným mixérom alebo kuchynským robotom. Nemixujeme dlho, na konci by mali byť stále viditeľné malé kúsky masla.
- 2
Cesto rukami vytvarujeme do gule a stlačíme ho do okrúhleho kotúča. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky.
- 3
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm, najlepšie medzi dvoma potravinárskymi fóliami. Prenesieme do formy a fólie odstránime. Ak sa cesto rozpadne, nie je to problém, stačí ho opraviť prstami. Cesto necháme vyčnievať asi 4 cm nad okrajom formy, neskôr ho preložíme.
- 4
Povrch cesta posypeme mletými mandľami.
- 5
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame. Rozložíme na cesto, posypeme cukrom a škoricou, prečnievajúci okraj cesta preložíme cez plnku a trochu ho pritlačíme.
- 6
Okraj cesta potrieme trochou mlieka, aby neskôr získalo peknú zlatohnedú farbu, a posypeme trstinovým cukrom.
- 7
Galetku pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút dozlatista. Po upečení môžeme ešte teplú galetku posypať trochou práškového cukru.
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu