Slivkový koláč

Slivková galetka

Autor receptu: redakcia

8
porcií
35 (+ chladenie) minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Prísady na cesto rozmixujeme ručným mixérom alebo kuchynským robotom. Nemixujeme dlho, na konci by mali byť stále viditeľné malé kúsky masla.
  2. Cesto rukami vytvarujeme do gule a stlačíme ho do okrúhleho kotúča. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky.
  3. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm, najlepšie medzi dvoma potravinárskymi fóliami. Prenesieme do formy a fólie odstránime. Ak sa cesto rozpadne, nie je to problém, stačí ho opraviť prstami. Cesto necháme vyčnievať asi 4 cm nad okrajom formy, neskôr ho preložíme.
  4. Povrch cesta posypeme mletými mandľami.
  5. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame. Rozložíme na cesto, posypeme cukrom a škoricou, prečnievajúci okraj cesta preložíme cez plnku a trochu ho pritlačíme.
  6. Okraj cesta potrieme trochou mlieka, aby neskôr získalo peknú zlatohnedú farbu, a posypeme trstinovým cukrom.
  7. Galetku pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút dozlatista. Po upečení môžeme ešte teplú galetku posypať trochou práškového cukru.