Slivkový koláč
Slivková galetka
Autor receptu: redakcia
8 porcií |
35 (+ chladenie) minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup- Prísady na cesto rozmixujeme ručným mixérom alebo kuchynským robotom. Nemixujeme dlho, na konci by mali byť stále viditeľné malé kúsky masla.
- Cesto rukami vytvarujeme do gule a stlačíme ho do okrúhleho kotúča. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm, najlepšie medzi dvoma potravinárskymi fóliami. Prenesieme do formy a fólie odstránime. Ak sa cesto rozpadne, nie je to problém, stačí ho opraviť prstami. Cesto necháme vyčnievať asi 4 cm nad okrajom formy, neskôr ho preložíme.
- Povrch cesta posypeme mletými mandľami.
- Slivky umyjeme, odkôstkujeme
a nakrájame. Rozložíme na cesto, posypeme cukrom a škoricou, prečnievajúci okraj cesta preložíme cez plnku a trochu ho pritlačíme.
- Okraj cesta potrieme trochou mlieka, aby neskôr získalo peknú zlatohnedú farbu, a posypeme trstinovým cukrom.
- Galetku pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút dozlatista. Po upečení môžeme ešte teplú galetku posypať trochou práškového cukru.
|