Slepé prasa

seaton - fotkaseaton, 25. marca 2011

Čítala som veľa receptov na toto veľkonočné jedlo ale s mletým mäsom mi to pripomína fašírku. Moja babka bola pravá Zemplínčanka a robila to Zobraziť celý popisČítala som veľa receptov na toto veľkonočné jedlo ale s mletým mäsom mi to pripomína fašírku. Moja babka bola pravá Zemplínčanka a robila to tak ako to robili jej predchodkyne tak si myslím že toto je ten pravý recept. A vyzerá super na veľkonočnej mise. Tak to robím aj ja. Niektoré potraviny napíšem podľa potreby lebo každý z nás má inú chuť.Niekto nemá rád v jedle veľa cesnaku a pod.Nemám postup zdokumentovaný (fotky) lebo to budem robiť na veľkonočnú sobotu.

90 minút
príprava
45-6O minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
7 ks, (2-dňové)
1O ks
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
 na vymastenie misy
 na vysypanie formy
 na potretie

Postup

  1. 1

    Rožky pokrájame na kocky. 7 vajíčok rozšľaháme vidličkou a opatrne zmiešame s rožkami. Necháme postáť. Rožky vsajú vajíčka do seba. Umyté mäso pokrájame na menšie kocky a pridáme ostatné suroviny, soľ, čierne korenie,posekaná vňať, cesnak. Všetko spolu zmiešame a necháme postáť aspoň hodinu aby mäso nasiaklo. Po hodine môžeme ešte dochutiť podľa potreby. Nakoniec mäso zmiešame s rožkami a zvyšnými troma vajíčkami. Vymastíme si nejakú formu babka to dávala do okrúhleho kastróla a aj odobrala z tejto zmesi a piekla v úplne malom kastróliku aby mala do košíka na posvätenie. Forma sa môže aj vysypať strúhankou ale nemusí. Odporúčam poriadne vymastiť formu aby mäso neprihorelo.Vrch odporúčam potrieť plnotučnou horčicou kvôli peknej farbe Pečieme pomaly hodinu .Po upečení vybrať vonku z formy. Nechať vychladnúť a dať na celú noc do chladničky aby stuhlo a dobre sa krájalo. Na veľkonočnej mise vyzerá výborne lebo mäso s rožkami tvorí peknú mozaiku a petržlenová vňať tam tiež nie je iba pre chuť ale aj vyzerá dobre. Môže sa pridať aj pokrájaná kapia.

Diskusia k receptu

marianne69
...vyskusam na Velkonocnu sobotu aj ja...prave som takyto recept hladala....dakujem...
abend
Nooo, tak toto je receptík na uloženie do KK a určite rýchlo vyskúšam.
sjuz
"prasa" som ešte nepočula:)), ale poznám slepé kura:)
bežne dávam ku kuriatku do pekáča:)
evanaaa
Toto robím ako Veľkonočnú plnku ( všade sa to volá ináč a robí s menšími obmenami ), ale nedávam surové mäso, iba údené pokrájané na malé kocky. Je to dobré teplé, aj na studeno, samostatne alebo ako príloha k niečomu.
zinnajdha
veľkonočná hlavička, alebo hlávka a na Zemplíne "šľepe praše". Páči sa mi recept.
bozulka
Tiež robím z údeného a rožky polievam trochou vývaru z údeného mäsa až potom pridávam vajíčka.Z ostatného vývaru robím moju oblúbenú polievku.Toto je zaujímavý recept a nielen na Veľkú noc.
havino
ukladám, upečiem, mám rada tieto plnkové jedlá
hannah22
poznám, dobrý recept len ja pridávam mladú žihľavu , veľa petrušky na kocočky nakrajanu kapiu , vodu z údeného a nesolím , fajny je ten nápad z horčicou, skúsim... :))
seaton
Keď pečiem fašírku v celku tiež potieram povrchu horčicou má peknú kôrku a nepopraská.Stále som potierala vajíčkom a potom mi môj kamarát kuchár povedal aby som potierala horčicou.
cinkla
Jasne, moja svokra pochadzalatiez zo Zemplina a " slepe prase" (skoda, ze nemam mäkcene, dala by som ich na obidve "s " aj "l" ,aby aj nazov bol original ) robila presne tak isto, vcetne toho vymasteneho kastrola. Len ta horcica a kapia, to je novota a do originalneho receptu nepatri. Skör nasekana mlada zihlava. Ja tento recept k Velkej noci robim tradicne aj v zahranici. Peknu Velku noc !
petravoska
Patri, nepatri s tou kapiou je to fajne a horcica dava tomu vybornu chut, okrem toho, ze prasa nepopraska, uz aby bola velka noc!!! :)
seaton
aj ja sa teším a všetkým prajem aby sa všetky jedlá podarili aj keď to nie je to najdôležitejšie čo sa týka veľkej noci
seaton
aj ja sa teším a všetkým prajem aby sa všetky jedlá podarili aj keď to nie je to najdôležitejšie čo sa týka veľkej noci
zinnajdha
Žihľavu by som do neho určite dala. Žihľavu treba jesť, ak nám rastie v blízkom okolí. Ona tam rastie preto, aby sme ju jedli. Zo žihľavy je výborná aj praženica ( miešané vajíčka so žihľavou).
hubarka35
tak niečo podobne robievam i ja ale z udenym a klobáskou.....a k tej žihlave tu treba asi najprv sparit,obliat vracou vodou-žihlavový čajik robievam počas celej jari-prečisti organizmus,krv-je dobrý na vyrážkovu plet pre mladých akné...no to aspon dvojtýždnová čajová kúra treba...no musim ist pozriet žihlavu-začina rast....

Zaujímavé video z archívu TV Varecha