Čítala som veľa receptov na toto veľkonočné jedlo ale s mletým mäsom mi to pripomína fašírku. Moja babka bola pravá Zemplínčanka a robila to Zobraziť celý popisČítala som veľa receptov na toto veľkonočné jedlo ale s mletým mäsom mi to pripomína fašírku. Moja babka bola pravá Zemplínčanka a robila to tak ako to robili jej predchodkyne tak si myslím že toto je ten pravý recept. A vyzerá super na veľkonočnej mise. Tak to robím aj ja. Niektoré potraviny napíšem podľa potreby lebo každý z nás má inú chuť.Niekto nemá rád v jedle veľa cesnaku a pod.Nemám postup zdokumentovaný (fotky) lebo to budem robiť na veľkonočnú sobotu.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
7 ks, (2-dňové) |
|
1O ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
na vymastenie misy |
|
na vysypanie formy |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Rožky pokrájame na kocky. 7 vajíčok rozšľaháme vidličkou a opatrne zmiešame s rožkami. Necháme postáť. Rožky vsajú vajíčka do seba. Umyté mäso pokrájame na menšie kocky a pridáme ostatné suroviny, soľ, čierne korenie,posekaná vňať, cesnak. Všetko spolu zmiešame a necháme postáť aspoň hodinu aby mäso nasiaklo. Po hodine môžeme ešte dochutiť podľa potreby. Nakoniec mäso zmiešame s rožkami a zvyšnými troma vajíčkami. Vymastíme si nejakú formu babka to dávala do okrúhleho kastróla a aj odobrala z tejto zmesi a piekla v úplne malom kastróliku aby mala do košíka na posvätenie. Forma sa môže aj vysypať strúhankou ale nemusí. Odporúčam poriadne vymastiť formu aby mäso neprihorelo.Vrch odporúčam potrieť plnotučnou horčicou kvôli peknej farbe Pečieme pomaly hodinu .Po upečení vybrať vonku z formy. Nechať vychladnúť a dať na celú noc do chladničky aby stuhlo a dobre sa krájalo. Na veľkonočnej mise vyzerá výborne lebo mäso s rožkami tvorí peknú mozaiku a petržlenová vňať tam tiež nie je iba pre chuť ale aj vyzerá dobre. Môže sa pridať aj pokrájaná kapia.
bežne dávam ku kuriatku do pekáča:)