Slepačia polievka

mardo - fotkamardo, 23. januára 2012
Slepačia polievka
Foto: mardo

Zdravím Vás, ľudia. Dnes som sa rozhodol začať s Varechou. Neviem ako mi to pôjde, každopádne budem sem pridávať veci o varení, postrehy, to, Zobraziť celý popisZdravím Vás, ľudia. Dnes som sa rozhodol začať s Varechou. Neviem ako mi to pôjde, každopádne budem sem pridávať veci o varení, postrehy, to, čo som ja sám pripravil. Podelím sa o to s Vami. Začnime polievkou. Pripravíme si žalúdok na ďalší chod :-)

5
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks čerstvá
1 ks
1 ks menšia
2 ks
2 ks
1 rozporcovat
5 stoniek
4 stoniek
2 listy
1
1




Postup

  1. 1

    Začneme s tým, že tak, ako moja stará mama hovorievala: ,,Pokiaľ klameš vo varení, klameš aj v živote." Nikdy sa nesnažte nahradiť originálne ingrediencie v jedle. Špeciálne to platí v talianskej kuchyni, výsledok sa dostaví a budete sklamaní. Vráťme sa ale k polievke. Je to slepačia polievka, tradičná nedeľná, pokiaľ si to ja pamätám. Na tie oká oleja v nej, na to, že keď nezješ nedostaneš kinderko, alebo nepôjdeš von.

    Slepačia polievka - obrázok 1
  2. 2

    Potrebujeme na ňu zeleninu, veľa zeleniny, bylinky a kura. Kura si naporcujeme tak, aby sme do polievky použili všetko okrem pŕs a vnútorností. Prsia môžete použiť na čokoľvek. Ja som z nich spravil ,,Thai kura". Recept dám ešte dnes. Zeleninu, ja som použil to, čo som mal doma. S dôrazom, že používam vždy čerstvú. Zeler stonkový, mrkvu, kapustu, paradajky, cibuľu. Všetku umyjeme, mrkvu očistíme, nakrájame. Kura pripravené a naporcované taktiež umyjeme a dáme na pekáč so zeleninou. Všetko pečieme v pekáči spolu, počkáme, kým všetka šťava skaramelizuje, potom všetko mäso a zeleninu dáme do hrnca. Do výpeku pridáme vodu a deglazujeme. Vlejeme ju do hrnca k mäsu a zelenine. Pridáme toľko vody, aby zakryla všetko v hrnci a pridáme bylinky. Ja som použil tzv. bouquet garni, čo je petržlenová vňať, vetvičky tymiánu a bobkový list. To je všetko. Jedna dôležitá vec je, že polievka nesmie vrieť. Naberačkou môžete odstrániť tuk, aj keď ja ho tam nemávam. Varí sa to dve hodiny, niekedy viac. Podľa mäsa a zeleniny. Pred dokončením posolíme a okoreníme čerstvým čiernym pomletým korením. Podávame s rezancami. Ešte na záver, dovolím si jednu vec, ja používam opečené stehná na dekoráciu a je to iné, verte, bude Vám chutiť.

    Slepačia polievka - obrázok 2

Diskusia k receptu

mardo
servus, ani mi nehovor! moje slova! hehe a dakujem, dufam ze sa zaradim k spokojnosti
marcy
skvelý profi príspevok,vyhral si sa ,už sa teším na iné dobroty.....bez polievky to nie je ono :))
mardo
Ďakujem, len ja nie som profesionál, varim len tak ako som sa naučil. Ale ďakujem, poteší moc!
renulienka
...a ja som si tipovala, ze si profesional...si prijemnym prekvapenim...vitaj
andys
Polievka je grunt, obzvlášť takto pekne naservírovaná :)
sladkacokolada
robievam polievku dosť podobne, mäso a zeleninu iba opečiem a potom varím, ale zaujímalo by ma, ako dlho pečieš to mäso a zeleninu a na akej teplote? inak všetky recepty máš zaujímavé.
mardo
Ďakujem, myslím že budete pre mna motorom na ďalšie veci. Moc ste má potešili. Peciem na 190 a do vypustenia stavy, ked to pekne skaramelizuje.
ola111
K takejto polievke niet čo dodať,pekné recepty si pridal a vitaj...
zuzliak
vitaj na vareche, Mardo. Supis dzamkadlo :) my polievocky radi :) Mas tie svoje rcp pekne spracovane :)
mardo
chystam sa na brokolicovu, trosku netradicne, ako bude u mna zvykom, teda inak.
bozulka
Recept je velmi pekne spracovaný,páči sa mi že v polievke nešetríš surovinami,ale ako hľadám tak hľadám tú sliepku...:-)),prepáč prečo sa to nevolá kuracia?Ináč vitaj medzi nami,myslím že budeš prínosom.
mardo
@Bozulka
Nehladaj, nenajdes. :-) no pojmy ešte dostudujem, každopádne, pre mna to bude stále slepacia aj ked tam je kura. A ďakujem.
evas13
Mardo začal si na jednotku, teším sa na ďalšie . Vitaj na Vareche. :)
smorko
Krásne a určite dobré,začal si výborne.Vitaj na Vareche,držím palce...
janger
To teda verim, ze tato polievka chuti! A vitaj na Vareche :-).
mardo
Ďakujem. Je moc dobrá. A zahreje.
babidka
urcite je to dobra polievocka :-) Nezavrhujem ziadne nove/pre mna/ recepty aj ked osobne pri slepacej polievke davam prednost polievke ako ju varievala moja mamicka aj babky- z domacej sliepky , s kopou korenovej zeleniny , bez kapusty a s domacimi rezancami . Sliepku, zeleninu aj vajicka mam z vlastnej "farmicky" a poviem ti - ziadne kupovane kura /ani z biochovu / neda slepacej polievke tu spravnu chut :-)
mardo
to je uplne samozrejme a pokial ju urobis podla mna, zavidim ti tuen pozitok, ja som teda nemal k dispozicii kura z domaceho chovu.... ach jaj...
katka1313
Šikovný chlapec......vítaj na vareche, všetkých, ktorí varia v Írsku pozdravujem, aj môjho syna v Corku.
drž sa a nech ti to varí...čauko




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia