Slepačia polievka

Autor receptu: mardo

Zdravím Vás, ľudia. Dnes som sa rozhodol začať s Varechou. Neviem ako mi to pôjde, každopádne budem sem pridávať veci o varení, postrehy, to, čo som ja sám pripravil. Podelím sa o to s Vami. Začnime polievkou. Pripravíme si žalúdok na ďalší chod :-)

5
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začneme s tým, že tak, ako moja stará mama hovorievala: ,,Pokiaľ klameš vo varení, klameš aj v živote." Nikdy sa nesnažte nahradiť originálne ingrediencie v jedle. Špeciálne to platí v talianskej kuchyni, výsledok sa dostaví a budete sklamaní. Vráťme sa ale k polievke. Je to slepačia polievka, tradičná nedeľná, pokiaľ si to ja pamätám. Na tie oká oleja v nej, na to, že keď nezješ nedostaneš kinderko, alebo nepôjdeš von.
  2. Potrebujeme na ňu zeleninu, veľa zeleniny, bylinky a kura. Kura si naporcujeme tak, aby sme do polievky použili všetko okrem pŕs a vnútorností. Prsia môžete použiť na čokoľvek. Ja som z nich spravil ,,Thai kura". Recept dám ešte dnes. Zeleninu, ja som použil to, čo som mal doma. S dôrazom, že používam vždy čerstvú. Zeler stonkový, mrkvu, kapustu, paradajky, cibuľu. Všetku umyjeme, mrkvu očistíme, nakrájame. Kura pripravené a naporcované taktiež umyjeme a dáme na pekáč so zeleninou. Všetko pečieme v pekáči spolu, počkáme, kým všetka šťava skaramelizuje, potom všetko mäso a zeleninu dáme do hrnca. Do výpeku pridáme vodu a deglazujeme. Vlejeme ju do hrnca k mäsu a zelenine. Pridáme toľko vody, aby zakryla všetko v hrnci a pridáme bylinky. Ja som použil tzv. bouquet garni, čo je petržlenová vňať, vetvičky tymiánu a bobkový list. To je všetko. Jedna dôležitá vec je, že polievka nesmie vrieť. Naberačkou môžete odstrániť tuk, aj keď ja ho tam nemávam. Varí sa to dve hodiny, niekedy viac. Podľa mäsa a zeleniny. Pred dokončením posolíme a okoreníme čerstvým čiernym pomletým korením. Podávame s rezancami. Ešte na záver, dovolím si jednu vec, ja používam opečené stehná na dekoráciu a je to iné, verte, bude Vám chutiť.