Slávnostná Dobošova torta bez lepku
Foto: novalim
Dnes máme pre vás výnimočný recept. Slávnostnú tortu podľa originálneho receptu známeho budapeštianskeho cukrára
Józsefa Dobosa - samozrejme v bezlepkovej vezrii. Aby bolo Zobraziť celý popisDnes máme pre vás výnimočný recept. Slávnostnú tortu podľa originálneho receptu známeho budapeštianskeho cukrára
Józsefa Dobosa - samozrejme v bezlepkovej vezrii. Aby bolo cesto nadýchané, použili sme našu zmes Promix PK. Do lahodného
krému sme dali aj kakaové maslo a čokoládový likér. S karamelovými ozdobami sa za ňou len-tak zaprášilo. Jej príprava zaberie
viacej času, ale výsledok určite stojí za to.
Zdroj: Vianočný receptár 2023
porcií
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
Na korpus: | |
160 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
160 g |
|
240 g |
|
160 g |
|
48 g roztopené |
|
Na krém: | |
250 g |
|
250 g |
|
22 g |
|
295 g |
|
250 g (50 %) |
|
44 g |
|
44 g (90-100 %) |
|
(nemusí byť) |
|
Na karamelové ozdoby: | |
200 g |
|
|
Postup
-
1
Na korpus vo veľkej mise šľaháme žĺtky s tretinou cukru do svetlej peny. Potom zľahka primiešame vlažné maslo. Bielky spolu so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Opatrne primiešame k žĺtkovej pene a postupne po častiach zapracujeme aj preosiatu múku.
- 2
Tri veľké plechy vystelieme papierom na pečenie a obkreslíme na ne 6 kruhov s priemerom 20 cm. Naberačkou lejeme do kruhov vždy rovnaké množstvo cesta a rozotrieme do predkresleného tvaru kruhu. Pečieme najprv pri teplote 160 °C. Keď sa cesto zdvihne, zvýšime na 180 °C a pečieme ešte 8-10 minút.
- 3
Na krém zohrejeme nad parou za stáleho miešania metličkou vajcia spolu s cukrom na teplotu asi 75 °C, potom šľaháme až do vychladnutia, kým vznikne pena. V inej mise speníme maslo spolu s vanilkovým cukrom. Obe čokolády a kakaové maslo (ak máme, tak aj likér) roztopíme maximálne na 40 °C a zamiešame. Postupne pridáme k spenenému maslu. Za stáleho miešania pomaly pridávame ku kakaovému krému aj vychladnutý základ z vajíčok.
- 4
Päť korpusov natrieme vrstvou krému a postupne ich ukladáme na seba. Zvyšným krémom natrieme aj povrch a obvod torty (trochu krému si odložíme na zdobenie). Necháme v chlade stuhnúť.
- 5
Karamelové ozdoby pripravíme tak, že roztopíme cukor na hladkú zlatohnedú hmotu. Rovnomerne ho nalejeme na zvyšný šiesty plát cesta a ihneď nožom rozrežeme plát na 8 rovnakých trojuholníkových dielov. Môžeme dozdobiť čokoládovou polevou ľubovoľným vzorom.
- 6
Na povrch torty cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou nanesieme osem kopčekov krému. Na každý šikmo položíme jednu karamelovú ozdobu. Opäť necháme chvíľu stuhnúť.
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu