Foto: mariaklara
Tento koláč mi priniesla vlani ochutnať suseda, veľmi mi chutil, ale priznám sa, že najlepší je čerstvý. Na druhý deň to už nieje ono. Zobraziť celý popisTento koláč mi priniesla vlani ochutnať suseda, veľmi mi chutil, ale priznám sa, že najlepší je čerstvý. Na druhý deň to už nieje ono. Keď som ho dnes urobila a bol hotový, skoro celý som ho rozdala. Poobede sme si 2-3 kúsky dali s manželom, zaniesla som z neho svokre, dobrej susedke, priateľke do práce, dcére som pribalila, večer sa zastavila kamoška, aj tej som dala ochutnať. Večer príde manžel z práce, ešte mu zostali 4 kúsky a bude po koláči.
príprava
na 180-150 °C
Suroviny
300 g |
|
50 g |
|
80 ml |
|
1/2 KL |
|
150 ml |
|
200 ml |
|
1/2 kocky |
|
1/2 mocca lyžičky |
|
4 PL |
|
PLNKA: | |
3 ( 600 ml ) ks |
|
3 ks, uvarené v šupke |
|
2 PL, alebo tuk |
|
podľa chuti |
|
alebo kôpor |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky ingrediencie. Nachystáme si zemiaky, ( umyté zemiaky popichám nožíkom a na 7 min. dáme v prikrytej nádobe do mikrovlnky, aby sa uvarili). Do teplého mlieka s cukrom dáme kvasnice - pripravíme si kvások.
-
2
Na spodok do misky dáme soľ, preosejeme múku, pridáme olej, teplé mlieko s vodou, kvások a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste necháme nakysnúť.
-
3
Počas kysnutia si pripravíme 3 smotany, 2 PL tuku, vychladené, postrúhané zemiaky a soľ.
-
4
Všetko spolu premiešame. Predhrejeme si trúbu.
-
5
Cesto nám vykyslo, preložíme ho na dobre poolejovaný vyšší plech.
-
6
Rovnomerne ho roztiahneme naolejovanou rukou po celom plechu. Prikryjeme papierom a utierkou. Asi 10-15min. cesto na plechu necháme kysnúť.
-
7
Plnku rozotrieme na cesto a dáme piecť do predhriatej trúby. Pečieme asi 8 min. na 180° C a potom 15-20 min. na 150°C.
-
8
Po upečení vyberieme z trúby, dáme vychladnúť. Neprikrývame papierom, lebo sa prilepí o plnku. Dobrú chuť!
vylejem do hrnceka dam do toho jedno vajce a lyziicu polievkovu hladkej muky ,trochu soli ,kminu rozharbarkujem a za staleho miesania privediem k varu ked to odstavim dam do toho este trochu oleja a dobre rozmiesam ,ked to trochu vychladne dam na kolac a peciem
vyskusajte neobanujete
Tazla hore vyššie to tiež popisovala. Vyliať na koláč.
Ak vám zostanú šľahačkové smotany, nepoužijete na zákusky takto sa dajú využiť aj po týždni. Ak je šľahačka moc čerstvá nechám ju od večera do rána v komore vonku, aby zhustla trochu. Koláč je výborný. Býva aj taký troška ,,tečkavý,,ak je čerstvo upečený. Je výborný s mliečnou polievkou fazľovou,šošovicovou, mliekom,čajom.....