Slaný smotanový koláč fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 19. januára 2011

Tento koláč mi priniesla vlani ochutnať suseda, veľmi mi chutil, ale priznám sa, že najlepší je čerstvý. Na druhý deň to už nieje ono. Zobraziť celý popisTento koláč mi priniesla vlani ochutnať suseda, veľmi mi chutil, ale priznám sa, že najlepší je čerstvý. Na druhý deň to už nieje ono. Keď som ho dnes urobila a bol hotový, skoro celý som ho rozdala. Poobede sme si 2-3 kúsky dali s manželom, zaniesla som z neho svokre, dobrej susedke, priateľke do práce, dcére som pribalila, večer sa zastavila kamoška, aj tej som dala ochutnať. Večer príde manžel z práce, ešte mu zostali 4 kúsky a bude po koláči.

60-80 minút
príprava
30 minút
na 180-150 °C

Suroviny

300 g
50 g
80 ml
1/2 KL
150 ml
200 ml
1/2 kocky
1/2 mocca lyžičky
4 PL
PLNKA:
3 ( 600 ml ) ks
3 ks, uvarené v šupke
2 PL, alebo tuk
 podľa chuti
 alebo kôpor




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie. Nachystáme si zemiaky, ( umyté zemiaky popichám nožíkom a na 7 min. dáme v prikrytej nádobe do mikrovlnky, aby sa uvarili). Do teplého mlieka s cukrom dáme kvasnice - pripravíme si kvások.

    Slaný smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na spodok do misky dáme soľ, preosejeme múku, pridáme olej, teplé mlieko s vodou, kvások a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste necháme nakysnúť.

    Slaný smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas kysnutia si pripravíme 3 smotany, 2 PL tuku, vychladené, postrúhané zemiaky a soľ.

    Slaný smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu premiešame. Predhrejeme si trúbu.

    Slaný smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto nám vykyslo, preložíme ho na dobre poolejovaný vyšší plech.

    Slaný smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rovnomerne ho roztiahneme naolejovanou rukou po celom plechu. Prikryjeme papierom a utierkou. Asi 10-15min. cesto na plechu necháme kysnúť.

    Slaný smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnku rozotrieme na cesto a dáme piecť do predhriatej trúby. Pečieme asi 8 min. na 180° C a potom 15-20 min. na 150°C.

    Slaný smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení vyberieme z trúby, dáme vychladnúť. Neprikrývame papierom, lebo sa prilepí o plnku. Dobrú chuť!

    Slaný smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

alexdidi
To musí byť dobrotka, ukladám a čoskoro vyskúšam...to vieš, každé kysnuté cesto je najlepšie čerstvo upečené....
evusik
podobný robím aj ja, len s tým rozdielom že koláč potieram len kyslou smotanou a posypem kôprom.... je to fakt dobrota... pekne sa ti podaril :-)
mariaklara
evusik, v recepte som aj ja uviedla rascu alebo kôpor, ale mne to chutí aj bez toho. Keď som ho prvý krát jedla, nevedela som , že tam je zemiak, myslela som si, že je to tvaroh.
ela77
Robím tiež tak ako-evusik- posypem kôprom, ale každý máme svoje spôsoby. Dobre že si recept pridala, lebo po tých vianočných sladkostiach sa človeku žiada niečo iné a ja som robila meteník s kyslou kapustou, aby sme si premenili chute, len jeden člen rodiny má asi problém s kapustou, tak nejedol. Urobím toto so smotanou. Už som aj zabudla, že som to pekávala.
baboja
Dakujem za inspiraciu.To urobim dnes na veceru.Dam pol rasca,pol kopor a uvidime co nam bude viac chutit.
moli
Ja keď robím kysnuté cesto na koláč, niekedy ho urobím viacej a takto si kúsok cesta rozvaľkám na plytký plech, rozotriem na ňom 1 kys.smotanu, osolím a upečiem.Veľmi to máme radi! :o)
aja1616
Mne sa zdá veľa tekutín na tak malé množstvo múky. Nie je tam chybička?
zinnajdha
Kôprovník: moja vzácna babička dala na plech nie hrubú vrstvu (najviac 2 cm) kysnutého cesta, ktoré zostalo, naň poukladala tvaroh, posypala ho iba kôprom a tak upiekla.
tazla
gazdinky ,vyskusajte aj môj recept namiesto pochutkovej smotany na 1 kolac davam 2 slahackove 33%,ale nie cerstve aby neboli sladke
vylejem do hrnceka dam do toho jedno vajce a lyziicu polievkovu hladkej muky ,trochu soli ,kminu rozharbarkujem a za staleho miesania privediem k varu ked to odstavim dam do toho este trochu oleja a dobre rozmiesam ,ked to trochu vychladne dam na kolac a peciem
vyskusajte neobanujete
evanaaa
Podobný "posúch" nám občas robievaja mama, presne si nepamätám, ale myslím, že ho potrela husacou masťou a preložila, upiekla a bolo to veľmi dobré. Škoda, že neviem presný postup, často naň myslím.
sovka62
Tie zemiaky do plnky sú pre mňa novinka, určite vyskúšam. Pekávala som aj ja takto vcelku, ale vždy to dopadlo tak, že chrumkavé kraje sa zjedli a o stredné kúsky nikto nemal záujem. Tak cesto rozdelím na rovnaké kúsky, roztlačím na plechu asi na veľkosť dlane,kraje potriem vajcom a navrch dám plnku. Tak sú všetky kolom dokola chrumkavé a každý je spokojný.
mariaklara
aja1616, nie, nieje tam chyba, je to akurát. sovka, vidíš dá sa to aj tak ako si napísala, budeš ich mať ako sladké syrovníčky. tazla, podľa mňa by to bola kalorická bomba, nehovorím, že to nemusí byť dobré.
piczur
Zaujímavé hneď som si tento koláč spojila s fazuľovou polievkou. Najbližšie to tak aj spravím. Ukladám, ďakujem.
marika21
Ja robím tak ,že dám variť do slanej vody tri zemiaky na štvrťky nakrájané. Uvarené zemiaky zlejem , roztlačím zemiaky ako na zemiakovú kašu, pridám soľ, šľahačkovú smotanu viac dňovú,kyslú smotanu prilievať postupne //ochutnáme, či je to dosť slané,prípadne dosoliť/
Tazla hore vyššie to tiež popisovala. Vyliať na koláč.
Ak vám zostanú šľahačkové smotany, nepoužijete na zákusky takto sa dajú využiť aj po týždni. Ak je šľahačka moc čerstvá nechám ju od večera do rána v komore vonku, aby zhustla trochu. Koláč je výborný. Býva aj taký troška ,,tečkavý,,ak je čerstvo upečený. Je výborný s mliečnou polievkou fazľovou,šošovicovou, mliekom,čajom.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia