Slaný smotanový koláč (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Tento koláč mi priniesla vlani ochutnať suseda, veľmi mi chutil, ale priznám sa, že najlepší je čerstvý. Na druhý deň to už nieje ono. Keď som ho dnes urobila a bol hotový, skoro celý som ho rozdala. Poobede sme si 2-3 kúsky dali s manželom, zaniesla som z neho svokre, dobrej susedke, priateľke do práce, dcére som pribalila, večer sa zastavila kamoška, aj tej som dala ochutnať. Večer príde manžel z práce, ešte mu zostali 4 kúsky a bude po koláči.
60-80 minút príprava |
30 minút na 180-150 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky ingrediencie. Nachystáme si zemiaky, ( umyté zemiaky popichám nožíkom a na 7 min. dáme v prikrytej nádobe do mikrovlnky, aby sa uvarili). Do teplého mlieka s cukrom dáme kvasnice - pripravíme si kvások.
- Na spodok do misky dáme soľ, preosejeme múku, pridáme olej, teplé mlieko s vodou, kvások a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste necháme nakysnúť.
- Počas kysnutia si pripravíme 3 smotany, 2 PL tuku, vychladené, postrúhané zemiaky a soľ.
- Všetko spolu premiešame. Predhrejeme si trúbu.
- Cesto nám vykyslo, preložíme ho na dobre poolejovaný vyšší plech.
- Rovnomerne ho roztiahneme naolejovanou rukou po celom plechu. Prikryjeme papierom a utierkou. Asi 10-15min. cesto na plechu necháme kysnúť.
- Plnku rozotrieme na cesto a dáme piecť do predhriatej trúby. Pečieme asi 8 min. na 180° C a potom 15-20 min. na 150°C.
- Po upečení vyberieme z trúby, dáme vychladnúť. Neprikrývame papierom, lebo sa prilepí o plnku. Dobrú chuť!