Foto: ancicka
Tento slaninkový bochník je chutný aj sám o sebe.
príprava
na 200°C,15 min a 15 mi °C
Suroviny
600 g |
|
1/2 l |
|
1 PL rovná |
|
1 PL |
|
1 čl |
|
1 ks čerstvé |
|
1 PL |
|
100 g ,nakrajana na drobno |
|
,sezam a soľ na posýpanie |
|
Postup
-
1
Do misky dáme vodu,cukor a rozmrvíme droždie.Ked droždie sa troška rozmočí ,pridáme rascu,soľ,slaninku,ocot a múku. Vypracujeme cesto.Všetko dobré vytrepávame,tak aby sa robili bublinky a cesto odchadzalo od varechy.
-
2
Cesto necháme vykysnúť zakryté na teplom mieste.
-
3
Vykysnúte cesto vyvaľame na pomúčenej doske a rozdelíme na dva častí.
-
4
Potom cesto dáme na okrúhly plech ,potrieme vodou ,narežeme štvorcové zárezy a posýpeme rascou, sezamom a hrubšou soľou.Necháme ešte podkýsnuť aspoň 15 min.Rúru si nahrejeme na 200°C a dáme cesto do rúry. Po 15min. teplotu stiahneme na 100°C a necháme ešte 15 min.piecť.Pečieme na spodnej priečke rúry.Na dno rúry postavíme ohňovzdornú misku s vodou.
-
5
Po upečení bochník ešte ráz zľahka pretrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke.Dobrú chuť!
Diskusia k receptu