Slané rascové tyčinky bez lepku
Foto: novalim
Tento recept možno už poznáte. Klasika, ktorej sa nikdy neobjeme, chrumkavé slané tyčinky, posypané rascou (alebo, ak máte radi, makom, sezamom, syrom, červenou paprikou Zobraziť celý popisTento recept možno už poznáte. Klasika, ktorej sa nikdy neobjeme, chrumkavé slané tyčinky, posypané rascou (alebo, ak máte radi, makom, sezamom, syrom, červenou paprikou a pod.). A tieto naše sú – ako inak – bez lepku. Upiecť tieto skvelé chrumkavé tyčinky nie je žiadna veda, raz dva sú hotové a možno vám už dnes večer spríjemnia pitie vínka na terase.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zmäknuté maslo alebo tuk nakrájame na kocky, pridáme múku, nastrúhaný syr a dve celé vajcia. Z týchto prísad ručne vymiesime cesto. S cestom pracujeme opatrne, nepremiesime ho, ani ho príliš nestláčame. Iba natoľko, aby sa suroviny pekne premiešali a spojili.
- 2
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, posypeme múkou a preložíme sprava do stredu, zľava do stredu (na tretiny, ako obálku). Cesto teraz otočíme o 90 stupňov a zopakujeme rozvaľkanie a preloženie na tretiny.
- 3
Bez toho, aby sme cesto nechávali odležať, ho teraz rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme soľou, rascou alebo inými semiačkami či paprikou.
- 4
Pomocou radielka nakrájame cesto na tyčinky (alebo ľubovoľné tvary) a opatrne ich poukladáme na plech. Medzi tyčinkami necháme trochu medzeru, pretože pri pečení zväčšia objem.
- 5
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 15-18 minút do zlatista. Tyčinky necháme trochu vychladnúť na plechu.
Tiež slané tyčinky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujeme za upozornenie, múku sme do 1. bodu postupu doplnili.