Slané rascové tyčinky bez lepku

novalim - fotkaNovalim, 14. júna 2018 10:00. Tento recept je komerčný recept.
Ďalšie recepty »

Slané rascové tyčinky bez lepkuFoto: novalim

Tento recept možno už poznáte. Klasika, ktorej sa nikdy neobjeme, chrumkavé slané tyčinky, posypané rascou (alebo, ak máte radi, makom, sezamom, syrom, červenou paprikou a pod.). A tieto naše sú – ako inak – bez lepku. Upiecť tieto skvelé chrumkavé tyčinky nie je žiadna veda, raz dva sú hotové a možno vám už dnes večer spríjemnia pitie vínka na terase.

20
porcií
20 min
príprava
15 min
na 180 °C

Suroviny

250 g
280 g
320 g (nastrúhaný)
2 ks
1 ks
Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Zmäknuté maslo alebo tuk nakrájame na kocky, pridáme múku, nastrúhaný syr a dve celé vajcia. Z týchto prísad ručne vymiesime cesto. S cestom pracujeme opatrne, nepremiesime ho, ani ho príliš nestláčame. Iba natoľko, aby sa suroviny pekne premiešali a spojili.

  2. 2

    Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, posypeme múkou a preložíme sprava do stredu, zľava do stredu (na tretiny, ako obálku). Cesto teraz otočíme o 90 stupňov a zopakujeme rozvaľkanie a preloženie na tretiny.

  3. 3

    Bez toho, aby sme cesto nechávali odležať, ho teraz rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme soľou, rascou alebo inými semiačkami či paprikou.

  4. 4

    Pomocou radielka nakrájame cesto na tyčinky (alebo ľubovoľné tvary) a opatrne ich poukladáme na plech. Medzi tyčinkami necháme trochu medzeru, pretože pri pečení zväčšia objem.

  5. 5

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 15-18 minút do zlatista. Tyčinky necháme trochu vychladnúť na plechu.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist