Slané tyčinky
Slané rascové tyčinky bez lepku
Autor receptu: novalim
Tento recept možno už poznáte. Klasika, ktorej sa nikdy neobjeme, chrumkavé slané tyčinky, posypané rascou (alebo, ak máte radi, makom,
sezamom, syrom, červenou paprikou a pod.). A tieto naše sú – ako inak – bez lepku. Upiecť tieto skvelé chrumkavé tyčinky nie je žiadna
veda, raz dva sú hotové a možno vám už dnes večer spríjemnia pitie vínka na terase.
20 porcií |
20 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Zmäknuté maslo alebo tuk nakrájame na kocky, pridáme múku, nastrúhaný syr a dve celé vajcia. Z týchto prísad ručne vymiesime cesto. S cestom pracujeme opatrne, nepremiesime ho, ani ho príliš nestláčame. Iba natoľko, aby sa suroviny pekne premiešali a spojili.
- Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, posypeme múkou a preložíme sprava do stredu, zľava do stredu (na tretiny, ako obálku). Cesto teraz otočíme o 90 stupňov a zopakujeme rozvaľkanie a preloženie na tretiny.
- Bez toho, aby sme cesto nechávali odležať, ho teraz rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme soľou, rascou alebo inými semiačkami či paprikou.
- Pomocou radielka nakrájame cesto na tyčinky (alebo ľubovoľné tvary) a opatrne ich poukladáme na plech. Medzi tyčinkami necháme trochu medzeru, pretože pri pečení zväčšia objem.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 15-18 minút do zlatista.
Tyčinky necháme trochu vychladnúť na plechu.