Slané tyčinky

Slané rascové tyčinky bez lepku

Autor receptu: novalim

Tento recept možno už poznáte. Klasika, ktorej sa nikdy neobjeme, chrumkavé slané tyčinky, posypané rascou (alebo, ak máte radi, makom, sezamom, syrom, červenou paprikou a pod.). A tieto naše sú – ako inak – bez lepku. Upiecť tieto skvelé chrumkavé tyčinky nie je žiadna veda, raz dva sú hotové a možno vám už dnes večer spríjemnia pitie vínka na terase.

20
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmäknuté maslo alebo tuk nakrájame na kocky, pridáme múku, nastrúhaný syr a dve celé vajcia. Z týchto prísad ručne vymiesime cesto. S cestom pracujeme opatrne, nepremiesime ho, ani ho príliš nestláčame. Iba natoľko, aby sa suroviny pekne premiešali a spojili.
  2. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, posypeme múkou a preložíme sprava do stredu, zľava do stredu (na tretiny, ako obálku). Cesto teraz otočíme o 90 stupňov a zopakujeme rozvaľkanie a preloženie na tretiny.
  3. Bez toho, aby sme cesto nechávali odležať, ho teraz rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme soľou, rascou alebo inými semiačkami či paprikou.
  4. Pomocou radielka nakrájame cesto na tyčinky (alebo ľubovoľné tvary) a opatrne ich poukladáme na plech. Medzi tyčinkami necháme trochu medzeru, pretože pri pečení zväčšia objem.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 15-18 minút do zlatista. Tyčinky necháme trochu vychladnúť na plechu.