Tento recept som tiež vymámila od pacientky na ambulancii a nozaj je bezkonkurenčný- oblátky sami odskakujú po upečení od formy, nelepia sa a pri Zobraziť celý popisTento recept som tiež vymámila od pacientky na ambulancii a nozaj je bezkonkurenčný- oblátky sami odskakujú po upečení od formy, nelepia sa a pri akejkoľvek príležitosti sú zjedené prvé...
200-300 ks
porcií
porcií
20 minút
príprava
príprava
180-240 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Všetky suroviny dáme do mixéra a rozmixujeme na hladké cesto. Necháme aspoň 2-3 hodiny odstáť a pečieme na oblátkovej forme.
www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=139250&am...
...slané pomenej, ale tento receptík na slané syrové je veľmi veľmi dobrý (škoda, že mi ešte "nedorazili" mašiny, musím používať tie s vianočným motívom )...cesto sa mi zdá trošku husté, vychádzajú mi oblátky o priemere cca 12 cm...ja som ho trošku zriedil mliekom a pridal som i štipku soli naviac...a takto vyzerá finál :
...a ešte raz vďaka !!!
"a Tebe sa nezdalo cesto veľmi husté ? "
...keď som robil "slané bryndzové podľa Magrokom-u receptov, píšu len hladkú múku špeciál, a boli veľmi krehké, lámali sa...vyskúšam dať aj polohrubú v pomere ako je Tvoj recept...
...Mirkajan, prosím Ťa, aké sú rozmery Tvojej oválnej oblatkárne ?
Čo sa týka priliepania , platí jedna zásada: dôležité je čistenie formy, nezabudnite - keď pečiete asi 2OO oplátok bez toho, aby ste si formu vyčistili, stane sa vám, že do rýh vteká cukor, zapeká sa tam na uhlie, a takisto aj na forme vznikne povlak, o ktorom ani netušíte, ako zle pôsobí na pečenie oplátok, ak máte dobre vyčistenú formu, včelí vosk nemusíte tak často používať, skúste to a dáte mi za pravdu. Ak formu jemne prečistíte kockou, ktorá je na to určená / kúpila som si ju od výrobcu foriem, ale je dostať aj niekde v obchode, ale neviem kde/, a potom kovovou kefkou jemne vyčistíte ryhy na forme, utrite obe strany formy jarovou vodou, pretrite do čista a nakoniec zoberte mäkkú látku - flanel, alebo plátno, namočte do vody, a položte na dolnú časť formy. Forma nesmie byť rozhorúčená, ale jemne teplá, formu opatrne zatvorte, pritlačte, a všetka nečistota sa ocitne na plátne, Opakujte to asi dvakrát. Potom stčí včelím voskom urobiť šup - šup krížik po forme, , také IX, a naliať trošinku cesta a pečieme. Prvé dva-tri kúsky oplátok vsiaknu do seba ešte tú nečistotu, zahoďte ich. Až bude vytlačený obrázok na oplátke úplne čistý, pečieme "načisto".
Existuje ešte okrem včelieho vosku spray, ktorý je vynikajúci / ten som tiež kúpila od výrobcu foriem/, stačí trošku prsknúť na formy a môžete to potom pretrieť handričkou a pečie sa znovu dobre, ale prvé dve oplátky tiež dám "pre pipky". Serpico, chcem sa ťa spýtať, či tie ostrapkané okraje oplátok nie sú mimoriadne tvrdé pri kúsaní. Ja to jemne obstrihujem a potom to dám susedovým sliepočkám na prilepšenie.
A ešte jedna vec - potieraj slaninkou - je možné, že tá ti spôsobuje to "kučeravenie" oplátok, stačí, keď cez formu urobíš iba jedným ťahom krížom čiaru slaninkou, to stačí.
Ak tvoj recept vyskúšam, napíšem sem, ako to dopadlo. My pečieme oplátky takmer celý rok, vždy, keď o ne prejaví niekto záujem. Aj zajtra pečiem 2OO trubičiek.
A ešte jedna rada - ak chcete dosiahnuť chutnejšie trubičky vzhľadom, pečte ich na tenších drievkach, cesto sa potom omotá viackrát, pri jedení sa tak netrúsia.
...arašidka...áno, údržba stroja je veľmi dležitá....ja čistím stroj po cca 500-700 kusoch...ale stane sa, že aj po cca 1 000 -ke...to vtedy, keď pred Vianocami makám na plné pecky a tú 1 000 -ku zvládam za cca 14-16 hodín, samo, že s pauzami....keď sa darí, sedím za strojom 3 hodiny a 300 je na svete.....na čistenie mám odskúšaných viac metód...raz za čas vyčistím formu jemným šmirgeľ papierom (tuším 400-ka je to )...a na vyčistenie reliéfu mám špecíalne vyrobený hrot ...kopíruje ryhu gravírovania (áno, ak je v ryhách nakaramelizovaný cukor...čierny...vytrháva ho hotová trúbeľka (oblátka) a to čierne psobí neesteticky.
Po očistení špecíalnym postupom (podľa Magropomu) nanášam na platne jemný film s včelieho vosku. A po takomto očistení šmirgeľ papierom je mašina ako nová !
Slaninku...kožku zo slaninky...mám v obrúsku...ale nemusím natieraj...občas len pretriem...skr raz za čas pretriem obrúskom suchým.
Ostrapkané kraje...nie sú tvrdé...robia mi to len oblátky, kde som použil Rokfort...s ostatným syrom sú v pohode...a s bryndzou sú super...aj jemnejšie, mäkšie...
A palička na trúbeľky...ja ju mám cca 50 ročnú, zdenenú, kónusovú, vyrezávanú na hrubšej strane, a vonkajší priemer trúbeľok je 20 mm...opatrujem si ju ako oko v hlave...aj minulý rok na prezentácii, keď som sa išiel vyčurať, bral som ju zo sebou...a kamarát mi na ňu robí krásne drevené puzdro...
Ja som si dal robiť mašiny s vymeniteľnými platňami, i s vlastným logom, som zvedavý...ale reĺiéf bude jednoduchší, aj kvôli čisteniu.
Do sladkých oblátok a trúbeľok vodu nikdy nedávam...do slaných áno, podľa receptu...
A ešte recept. Základ som zdedil, postupne ho dolaďuje...robím i kakaové, a zisťujem, že je o ne veľký interes, aj o badiánové, majú takú svojskú chuť...
a takto chutia trúbeľky najviac :
www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=272728&am...
vďaka za komenty a nech sa ám všetkým darí !
a ak sa zadarí...alebo i nie, dajte vedieť, možno bude niekto z nás vedieť, "kde je pes zakopaný" ...
Receptík je fajnový
trubelky.oblatky@gmail.com vdaka !!!