Sladká orechová nátierka

irenaw - fotkairenaw, 12. marca 2012
Sladká orechová nátierka
Foto: irenaw

na ovsenú kašu, na vločky s jogurtom, do palaciniek ..... :-)

15 minút
príprava

Suroviny

nátierka 1:
1 šálka
1-3 PL
3 PL
3 PL
1/4 šálky
3 PL
1 šálka horúca
nátierka 2:
1 šálka
2/3 šálky
1/3 šálky
3 PL




Postup

  1. 1

    Množstvá a dokonca aj suroviny sú orientačné. Podľa toho, akú chcete mať nátierku hustú a sladkú. To záleží aj od toho, aké sladidlo použijete. Najprv dáme do šálky caro (alebo iný kávovninový nápoj), zalejeme horúcou vodou a dobre rozmiešame. Do mixéra dáme všetky suroviny, ale horúcej "kávy" najprv len 3/4 šálky. Rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, dosladíme, ak treba zriedime zvyšnou kávou, to je už individuálne. Keď nátierka vychladne, ešte zhustne. (Nátierka číslo 2. sa len zmixuje do hladka.) Skladujeme v chladničke. Dobrá je na toast, keksy, jogurt, čo vám len napadne. Je to recept pre inšpiráciu, dá sa spraviť veľmi veľa obmien, čo vám chutí a máte doma. Výborné sú lieskovce alebo mandle ale aj z vlašských orechov, alebo miešaných, alebo aj sušené ovocie umyté a rozmočené v horúcej vode môžete pridať. Napríklad také slivky sú bomba. Ak dáte menej kokosového oleja, bude to viac nátierka, ak dáte viac, bude to viac krém. Alebo nedajte žiadny ak vám vadí. Alebo karob nahraďte kakaom. Takže tak nejak ..... :O)

Diskusia k receptu

irenaw
@marianne69 kto sa pýta, aj sa dozvie :-) karob alebo svätojánsky chlieb sa používa namiesto kakaa alebo súčasne s kakaom. obsahuje prirodzené cukry, 3x viac vápnika ako kakao, menej tuku, obsahuje pektín, nie sú v ňom dráždivé zložky ako v kakau. vhodný pre ľudí, ktorí nemôžu konzumovať kakao. nie je na pitie ako klasické kakao, ale v koláčoch super :)
zirafninka1
Teda.. to su mi veci. vyzera dobre. ja karob nezvladam, ale s kakaom.. mnam.. hodila by sa mi k wafliam taka natierka. Hlavne sa mi paci , ze je z vlasskych orechov.
irenaw
@zirafninka1 čokolvek, čo sa ti tam hodí, dokonca tam nemusí byť kakao ani karob a táto vlašská je skvelá aj s javorovým sirupom :) @soncya v zdravej výžive
sovka62
A tá moja banda len originál Nutellu, alebo radšej nič. Pekne som si ich vypsula! Ale vyskúšam, možno ich navnadím.
lucylee
Karob zboznujem, je uplne super a natierka sa mi tiez paci. Jacmenny slad som este nechutnala, je nacase skusit.
irenaw
@sovka62 skús spraviť z lieskovcov, kakaa a mlieka :) to by sa im mohlo zapáčiť. @lucylee môžeš dať aké sladidlo máš, sirup z agáve alebo med, ja mám kvôli chlebu stále doma slad a dávam ho aj do koláčov :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia