Skvelý (a jednoduchý) mrvený tvarohový koláčik

eliniatko - fotkaeliniatko, 8. februára 2015
Skvelý (a jednoduchý) mrvený tvarohový koláčik
Foto: eliniatko

Tak nech sa páči - môj spôsob, ako na mrvený koláčik. Skúsila som, a bol výborný!

8-10
porcií
30 minút
príprava
40-50 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Mrvené cesto:
3 PL (alebo kryštálový)
3 PL (alebo iné instantné kakao)
100 g
2 PL
2 hrnčeky (2 dcl)
1/2 bal
Plnka:
3 balenia (=750 g)
1 bal
1 PL (kopcovitá)
podľa chuti
podľa chuti (alebo aróma)
3/4 hrnčeka
3 ks




Postup

  1. 1

    Spracujeme cesto: Múku vymiešame s kypriacim práškom, potom pridáme zvyšné suroviny a spracujeme (najlepšie rukami). Ja som použila polovicu pravého masla, a polovicu margarínu, lepšie sa mi miešalo. Namiesto Granka možno použiť i normálne kakao. Cesto bude také rozsýpavé, tlakom však bude držať spolu. Dáme ho oddýchnuť do chladničky, aspoň tak polhodinku.

  2. 2

    Medzitým vypracujeme plnku: žĺtka si oddelíme od bielok, bielka dáme na chvíľu na bok. Zmiešame žĺtka so zvyškom surovín na plnku okrem bielok, vyšľaháme mixérom. Mixér tiež použijeme na bielka, z ktorých vyšľaháme sneh, a mixérom ich zašľaháme do plnky. Citrónovej kôry a šťavy dáme podľa chuti - ja mám rada citrónovejší, tak dávam viac. Tiež je možné použiť len 2 tvarohy, ja mám radšej mokrejší koláčik tak robím plnky viac, každopádne dá sa spraviť aj z dvoch (vtedy použijeme len 2 vajíčka a pol hrnčeka cukru).

  3. 3

    Polovicu cesta rovnomerne namrvíme na maslom vymastenú tortovú formu 28 cm, na ktorej spodok som dala ešte papier na pečenie, na cesto nalejeme a rozotrieme plnku, a na plnku namrvíme druhú polovicu cesta. Dáme do vyhriatej rúry piecť na približne 40 - 50 minút. Po vybratí dáme vychladiť - je dobrý aj teplý, ale aj vychladený.

Diskusia k receptu

eliniatko
Ospravedlňujem sa, nejakým nedopatrením sa mi vymazal posledný riadok. Ďakujem za info, už som opravila ;)
zdenkas
Vypadá chutne.Tvarohové máme radi. Ukladám a určite tento koláčik príde na rad..-))
nika72
vyzerá veľmi dobre ten Tvoj koláčik....uložený a už sa teším,keď ho budem robiť 1*****
jamarlen
veľa plnky, málo cesta, to sa mi vždy páči:), aj neveľa cukru a tuku…
aký veľký plech si použila?
braxi
super recept...idem na lyžovačku s priateľmi, tak ich prekvapím novým koláčom, v tortovej forme sa mi dobre prenáša, už sa teším...ďakujem eliniatko
dandika1
@eliniatko musim sa pochvalit dnes som pieka tvoj kolacik ,vydaril sa chutny ,stavnaty a hlavne nenarocny. Vdaka len sa chcem spytat to spodne cesto len namrvit a nepritlacit??? Ja som to spodne vyrovnala a pritlacila bola to chyba daj vediet .Prajem pekne rano.:-)))))
eliniatko
@dandika1 - presne ako hovoríš, len namrviť, nepritláčať. Tá váha tej plnky ju mierne pritlačí aj sama, a viac isto netreba. Čiže len mrviť, potom naliať, potom mrviť. Pekné ránko aj Tebe :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia