Oškvarkové rožteky
Oškvarkové rožteky

Škvarkové rožky fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 13. februára 2020

Veľkonočný pôst je čas zabíjačiek. Pre zužitkovanie škvarkov a bravčovej masti sa môže hodiť tento recept. Ja som ale použila škvarky z Lidla, Zobraziť celý popisVeľkonočný pôst je čas zabíjačiek. Pre zužitkovanie škvarkov a bravčovej masti sa môže hodiť tento recept. Ja som ale použila škvarky z Lidla, 200-gramové balenie, nesolené. Recept pochádza z i-receptára, ktorý mi chodí pravidelne do e-mailu.

24
porcií
100 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
7 g
1 KL
1 PL
150 ml
50 g
2 ks
Náplň:
80-100 g
2 štipky
2 štipky
200 g nasekané
Navrch:




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku zmiešame so soľou, s cukrom a sušenými kvasnicami. Ja som pridala aj napučané kvasnice (kvások) asi z 15 g droždia, ale recept to neuvádzal. Masť určenú do cesta rozpustíme, mlieko ohrejeme na izbovú teplotu. Vajcia rozšľaháme v mlieku. Vaječnú zmes a rozpustenú masť vlejeme do múky a vypracujeme hladké cesto. Môžeme použiť aj robot. Časť surovín:

    Škvarkové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút. Potom na doske 2 minúty premiesime a necháme zase kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Zatiaľ škvarky jemne nakrájame. Masť určenú do náplne rozpustíme a zmiešame s pokrájanými škvarkami. Tieto škvarky treba aj osoliť, predávajú sa neslané. Necháme ich v masti zmäknúť. Bylinky primiešame. V pôvodnom recepte boli použité svieže bylinky. Tie treba posekať v mažiari. Ja som šalviu nemala, pridala som len sušený ligurček.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a každú zvlášť rozvaľkáme na kruh. Ten rozkrájame na 8 trojuholníkov. K základni trojuholníka nanesieme lyžicou škvarkovú náplň. Mašlovačkou rozotrieme masť aj na celú časť trojuholníka. Na toto potieranie som použila masť, ktorá je určená na potieranie povrchu rožkov (posyp).

    Škvarkové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý trojuholník na základni pred stočením trochu narežeme, cípy roztiahneme do strán, prehneme dovnútra a potom rolujeme do tvaru rožka. Rožok bude mať krajší tvar.

    Škvarkové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto spracujeme celé cesto, rožky poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom. Necháme kysnúť ešte asi 20 minút. Povrch potrieme rozpustenou masťou a posypeme hrubou soľou. Pečieme v predohriatej rúre na 180 °C asi 20 minút do zlatohnedej farby. Kysnutie na plechu:

    Škvarkové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené na plechu:

    Škvarkové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Už len zahryznúť. :-)

    Škvarkové rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu