Škvarkové rožky fotorecept
Foto: marienka44
Veľkonočný pôst je čas zabíjačiek. Pre zužitkovanie škvarkov a bravčovej masti sa môže hodiť tento recept. Ja som ale použila škvarky z Lidla, Zobraziť celý popisVeľkonočný pôst je čas zabíjačiek. Pre zužitkovanie škvarkov a bravčovej masti sa môže hodiť tento recept. Ja som ale použila škvarky z Lidla, 200-gramové balenie, nesolené. Recept pochádza z i-receptára, ktorý mi chodí pravidelne do e-mailu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
7 g |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
150 ml |
|
50 g |
|
2 ks |
|
Náplň: | |
80-100 g |
|
2 štipky |
|
2 štipky |
|
200 g nasekané |
|
|
|
Navrch: | |
|
|
|
Postup
-
1
Preosiatu múku zmiešame so soľou, s cukrom a sušenými kvasnicami. Ja som pridala aj napučané kvasnice (kvások) asi z 15 g droždia, ale recept to neuvádzal. Masť určenú do cesta rozpustíme, mlieko ohrejeme na izbovú teplotu. Vajcia rozšľaháme v mlieku. Vaječnú zmes a rozpustenú masť vlejeme do múky a vypracujeme hladké cesto. Môžeme použiť aj robot. Časť surovín:
-
2
Cesto zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút. Potom na doske 2 minúty premiesime a necháme zase kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Zatiaľ škvarky jemne nakrájame. Masť určenú do náplne rozpustíme a zmiešame s pokrájanými škvarkami. Tieto škvarky treba aj osoliť, predávajú sa neslané. Necháme ich v masti zmäknúť. Bylinky primiešame. V pôvodnom recepte boli použité svieže bylinky. Tie treba posekať v mažiari. Ja som šalviu nemala, pridala som len sušený ligurček.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a každú zvlášť rozvaľkáme na kruh. Ten rozkrájame na 8 trojuholníkov. K základni trojuholníka nanesieme lyžicou škvarkovú náplň. Mašlovačkou rozotrieme masť aj na celú časť trojuholníka. Na toto potieranie som použila masť, ktorá je určená na potieranie povrchu rožkov (posyp).
- 4
Každý trojuholník na základni pred stočením trochu narežeme, cípy roztiahneme do strán, prehneme dovnútra a potom rolujeme do tvaru rožka. Rožok bude mať krajší tvar.
- 5
Takto spracujeme celé cesto, rožky poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom. Necháme kysnúť ešte asi 20 minút. Povrch potrieme rozpustenou masťou a posypeme hrubou soľou. Pečieme v predohriatej rúre na 180 °C asi 20 minút do zlatohnedej farby. Kysnutie na plechu:
- 6
Upečené na plechu:
- 7
Už len zahryznúť. :-)
- 3
Diskusia k receptu