Oškvarkové rožteky
Škvarkové rožky (fotorecept)
Autor receptu: marienka44
Veľkonočný pôst je čas zabíjačiek. Pre zužitkovanie škvarkov a bravčovej masti sa môže
hodiť tento recept.* Ja som ale použila škvarky z Lidla, 200-gramové balenie, nesolené.
Recept pochádza z i-receptára, ktorý mi chodí pravidelne do e-mailu.
24 porcií |
100 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Preosiatu múku zmiešame so soľou, s cukrom a sušenými kvasnicami. Ja som pridala aj napučané kvasnice (kvások) asi z 15 g droždia, ale recept to neuvádzal. Masť určenú do cesta rozpustíme, mlieko ohrejeme na izbovú teplotu. Vajcia rozšľaháme v mlieku. Vaječnú zmes a rozpustenú masť vlejeme do múky a vypracujeme hladké cesto. Môžeme použiť aj robot. Časť surovín:
- Cesto zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút. Potom na doske 2 minúty premiesime a necháme zase kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
Zatiaľ škvarky jemne nakrájame. Masť určenú do náplne rozpustíme a zmiešame s pokrájanými škvarkami. Tieto škvarky treba aj osoliť, predávajú sa neslané. Necháme ich v masti zmäknúť. Bylinky primiešame. V pôvodnom recepte boli použité svieže bylinky. Tie treba posekať v mažiari. Ja som šalviu nemala, pridala som len sušený ligurček.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a každú zvlášť rozvaľkáme na kruh. Ten rozkrájame na 8 trojuholníkov. K základni trojuholníka nanesieme lyžicou škvarkovú náplň. Mašlovačkou rozotrieme masť aj na celú časť trojuholníka. Na toto potieranie som použila masť, ktorá je určená na potieranie povrchu rožkov (posyp).
- Každý trojuholník na základni pred stočením trochu narežeme, cípy roztiahneme do strán, prehneme dovnútra a potom rolujeme do tvaru rožka. Rožok bude mať krajší tvar.
- Takto spracujeme celé cesto, rožky poukladáme na plech vyložený pečiacim papierom. Necháme kysnúť ešte asi 20 minút. Povrch potrieme rozpustenou masťou a posypeme hrubou soľou. Pečieme v predohriatej rúre na 180 °C asi 20 minút do zlatohnedej farby.
Kysnutie na plechu:
- Upečené na plechu:
- Už len zahryznúť. :-)