Foto: gordonko
Zabili sme prasa - tak mu treba, ale ostalo nám po ňom niekoľko oškvariek a tak sme pozbierali suroviny a navštívili jednu ,,gazdinú,, Zobraziť celý popisZabili sme prasa - tak mu treba, ale ostalo nám po ňom niekoľko oškvariek a tak sme pozbierali suroviny a navštívili jednu ,,gazdinú,, v Bedzanoch... jedna jej špecialitka bolo, že používa iba žĺtka z vajíčok.
porcie
na 150 °C
Postup
-
1
Kg polohrubej múky preosejeme, pridáme zmäknutú HERU, 2 žĺtka, lyžicu bravčovej masti a štipku soli - radšej dve.
-
2
Z vlažného mlieka, cukru, dvoch balíčkov kvasníc urobíme kvások, ktorý po napučaní prilejeme do misy k múke.
-
3
a vypracujeme cesto. Počas miešania prilejeme trochu mlieka, prisypeme trochu múky, až máme cesto správnej konzistencie.
-
4
Vypracované cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
-
5
Škvarky si pomelieme, pridáme žĺtko, soľ a premiešame.
-
6
Potom ,,gazdiná,, pridala k oškvarkom trochu hladkej múky a zasa premiešala. Odhadom 6 - 10 lyžíc.
-
7
Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm, ponatierame oškvarkami a zložíme na ,,obálku,, .... jedna tretina od spodu, druhá od vrchu, potom z prava a zľava .... poprášime múkou a necháme asi 20 - 30 minút nakysnúť pod utierkou.
-
8
Vyvaľkanie, prekladanie a kysnutie opakujeme 3 x ,,gazdiná,, prekladala 4 x, lebo sa pomýlila.
-
9
Keď už máme cesto poprekladané 3 x necháme ho znovu nakysnúť.
-
10
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske - hrúbka asi 1,5 - 2 cm ...(náročky som tam strčil prst, aby bolo vidno hrúbku cesta). Pagáčiky vykrajujeme vykrajovačkou nato určenú, no kto nemá, môže si pomôcť pohárikom ,,pošúchaným,, v múke. Kedysi to tak robila moja mama.
-
11
Pagáčiky si preložíme na vymastený plech, vrch trochu potlačíme mriežkou na pretláčanie zemiakov.
-
12
Ponatierame zmesou 2 žĺtky a vegeta.
-
13
Potom posypeme rascou, ale to už je na vás či dáte soľ, syr atď. a necháme na plechu nakysnúť asi 15 - 20 minút.
-
14
Pečieme v trúbe rozohriatej na 150 °C a sledujeme pagáče. Budú asi za 25 minút .... piecť treba pomalšie, aby sa prepiekli aj vo vnútri.
-
15
Prvý plech je hotový .... z celého cesta urobíme 4 takéto plechy.
Dávam 5*
ja z celého srdca pochvalu..
chuť musím zahnať do mrazu..
veru že neviem , a ani som nad tým nepremýšlal , jedno viem isto ,staré recepty sú vychytané , treba sa ich držať , lepšie nespravíme