Škvarkové pagáče - bedzanské fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 5. januára 2016
Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept)
Foto: gordonko

Zabili sme prasa - tak mu treba, ale ostalo nám po ňom niekoľko oškvariek a tak sme pozbierali suroviny a navštívili jednu ,,gazdinú,, Zobraziť celý popisZabili sme prasa - tak mu treba, ale ostalo nám po ňom niekoľko oškvariek a tak sme pozbierali suroviny a navštívili jednu ,,gazdinú,, v Bedzanoch... jedna jej špecialitka bolo, že používa iba žĺtka z vajíčok.

4
porcie
25 - 30 minút
na 150 °C

Suroviny

1 kg
250 g
1 PL
cca 3/4 l
2 ks
5 ks
500 g mleté
 na kvások
6-10 PL




Postup

  1. 1

    Kg polohrubej múky preosejeme, pridáme zmäknutú HERU, 2 žĺtka, lyžicu bravčovej masti a štipku soli - radšej dve.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vlažného mlieka, cukru, dvoch balíčkov kvasníc urobíme kvások, ktorý po napučaní prilejeme do misy k múke.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a vypracujeme cesto. Počas miešania prilejeme trochu mlieka, prisypeme trochu múky, až máme cesto správnej konzistencie.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracované cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Škvarky si pomelieme, pridáme žĺtko, soľ a premiešame.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom ,,gazdiná,, pridala k oškvarkom trochu hladkej múky a zasa premiešala. Odhadom 6 - 10 lyžíc.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm, ponatierame oškvarkami a zložíme na ,,obálku,, .... jedna tretina od spodu, druhá od vrchu, potom z prava a zľava .... poprášime múkou a necháme asi 20 - 30 minút nakysnúť pod utierkou.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyvaľkanie, prekladanie a kysnutie opakujeme 3 x ,,gazdiná,, prekladala 4 x, lebo sa pomýlila.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď už máme cesto poprekladané 3 x necháme ho znovu nakysnúť.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske - hrúbka asi 1,5 - 2 cm ...(náročky som tam strčil prst, aby bolo vidno hrúbku cesta). Pagáčiky vykrajujeme vykrajovačkou nato určenú, no kto nemá, môže si pomôcť pohárikom ,,pošúchaným,, v múke. Kedysi to tak robila moja mama.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pagáčiky si preložíme na vymastený plech, vrch trochu potlačíme mriežkou na pretláčanie zemiakov.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ponatierame zmesou 2 žĺtky a vegeta.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom posypeme rascou, ale to už je na vás či dáte soľ, syr atď. a necháme na plechu nakysnúť asi 15 - 20 minút.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pečieme v trúbe rozohriatej na 150 °C a sledujeme pagáče. Budú asi za 25 minút .... piecť treba pomalšie, aby sa prepiekli aj vo vnútri.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Prvý plech je hotový .... z celého cesta urobíme 4 takéto plechy.

    Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

maska10
Davam z fleku5*****pagace to je moje su nadherne a tie poschodia,az sa prekacuju
terinka55
Hodnotím vysoko pozitívne, pochvala. Musela to byť veľká dobrota! KK a 5*, viac sa nedá :-)
patroveckypitrs
Sú nádherné toto mám veľmi rád robíme podobné 5*. A v ktorých Bedzanoch ( Malých a čí Veľkých) to je ta gazdiná, že by aj mne upiekla? Je to poctivá domáca výroba.
smejkad
davam menej drozdia , ale ani mi takto nerastu, krasne su, ale blbo ulozene, aj tu ich malo zopar byt:-)))
luss44
pagáčových rcp nie je nikdy dosť, Tvoje vyzerajú veľmi chutne. Aj mňa babka učila že čím mastnejšie cesto, tým viac droždia.
radost
ty z celého cesta 4 plechy..
ja z celého srdca pochvalu..
chuť musím zahnať do mrazu..
babkamt
pagáče sa ti vydarili. O ich chuti nepochybujem. Z čerstvých oškvarkov museli byť výborné. Si šikuliak:-)
buchtabuchta
Čaj s rumom a pagáčik, tak si odlupovať po vrstvách, a najlepšie sú tie šikmé, čo sa pri pečení zosunuli. Ešte zakúriť v piecke a pozerať ako vonku sneží. No jedna báseň. Pripájam sa k žiadateľom o zaslanie vzorky na ochutnávku.
mracik9
No tak tie sú krásne a určite aj fantasticky chutili,keď sa dostanem k dobrým škvarkám,tak na betón skúsim :))
izabella929
tiež som včera piekla za 3 plechy, takže mňamkové chrumkavé boli ako tvoje.-)
sracz
... a HOJ @gordonko starý "Body", veru šmačne, móóóc hviezdičkovo, si napiekol! Už môj starý otec, Tatuš z vachtárne, hovorili: každá surovina, okolo ktorej bravko len prebehne, je doslova fajnová lahôdka!
gordonko
@buchtabuchta pošli adresu ... napečeme ochutnáme . aj tak sa nudim @mra čik9 ... dnes som kúpil v Kauflande slaninu na vytápanie za vynikajúcu cenu - narezal som ju na 3 x 3 cm a mam asi 4 kg nádherných oškvarkou aj foto mam len stale ho neviem pridať
kavenka
vyzeraju fantastik,ty si piekol,alebo teta z Bodzian?
gordonko
@kavenka piekla to teta z Bedzian , ale mam to obkukané nafotené a čerstvé škvarky v mise - dnes či zajtra robím sám podla tohto receptu
monty469
Vyzera to super a som si ista ze rovnako to aj chuti ! Kupujeme oskvarky a dam vediet ako sa vydarili :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Máš ich krásne, neúrečné, povykacované. Ja ich skladám len 2x aby sa mi tak neprekacovali. Ale oškvarkové, sú naj. Len tých oškvarkov je málo. Kupované sa mi tak nepáčia. Domáce sú domáce.
maska10
Tie su nadherne a chut urcite vynikajuca.Chcem sa spytat,preco sa dava muka do oskvarkou?Aby popila tu prebytocnu mastnotu?
gordonko
@Maska10 (11.7.2017 17:25)

veru že neviem , a ani som nad tým nepremýšlal , jedno viem isto ,staré recepty sú vychytané , treba sa ich držať , lepšie nespravíme




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia