Škvarkové pagáče - bedzanské (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Zabili sme prasa - tak mu treba, ale ostalo nám po ňom niekoľko oškvariek a tak sme pozbierali suroviny a navštívili jednu ,,gazdinú,, v Bedzanoch... jedna jej špecialitka bolo, že používa iba žĺtka z vajíčok.

4
porcie
25 - 30 minút
na 150 °C

Postup

  1. Kg polohrubej múky preosejeme, pridáme zmäknutú HERU, 2 žĺtka, lyžicu bravčovej masti a štipku soli - radšej dve.
  2. Z vlažného mlieka, cukru, dvoch balíčkov kvasníc urobíme kvások, ktorý po napučaní prilejeme do misy k múke.
  3. a vypracujeme cesto. Počas miešania prilejeme trochu mlieka, prisypeme trochu múky, až máme cesto správnej konzistencie.
  4. Vypracované cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
  5. Škvarky si pomelieme, pridáme žĺtko, soľ a premiešame.
  6. Potom ,,gazdiná,, pridala k oškvarkom trochu hladkej múky a zasa premiešala. Odhadom 6 - 10 lyžíc.
  7. Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm, ponatierame oškvarkami a zložíme na ,,obálku,, .... jedna tretina od spodu, druhá od vrchu, potom z prava a zľava .... poprášime múkou a necháme asi 20 - 30 minút nakysnúť pod utierkou.
  8. Vyvaľkanie, prekladanie a kysnutie opakujeme 3 x ,,gazdiná,, prekladala 4 x, lebo sa pomýlila.
  9. Keď už máme cesto poprekladané 3 x necháme ho znovu nakysnúť.
  10. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske - hrúbka asi 1,5 - 2 cm ...(náročky som tam strčil prst, aby bolo vidno hrúbku cesta). Pagáčiky vykrajujeme vykrajovačkou nato určenú, no kto nemá, môže si pomôcť pohárikom ,,pošúchaným,, v múke. Kedysi to tak robila moja mama.
  11. Pagáčiky si preložíme na vymastený plech, vrch trochu potlačíme mriežkou na pretláčanie zemiakov.
  12. Ponatierame zmesou 2 žĺtky a vegeta.
  13. Potom posypeme rascou, ale to už je na vás či dáte soľ, syr atď. a necháme na plechu nakysnúť asi 15 - 20 minút.
  14. Pečieme v trúbe rozohriatej na 150 °C a sledujeme pagáče. Budú asi za 25 minút .... piecť treba pomalšie, aby sa prepiekli aj vo vnútri.
  15. Prvý plech je hotový .... z celého cesta urobíme 4 takéto plechy.