Šišky

piglin - fotkapiglin, 22. januára 2011
Šišky
Foto: piglin

..dnes som bola na návšteve u babky, a keďže má rada šišky, upiekla som jej ich...

8
porcií
90 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
5 ks
7 dg
7 dg
0,5 dl
1 KL
4 dg




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vymiesime s mliekom polotuhé cesto. Necháme vykysnúť asi hodinu. Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm, vykrajujeme šišky s priemerom 7 cm a necháme kysnúť ďalšiu polhodinku....

    Šišky - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí na každej šiške urobíme priehlbinku prstom a pečieme. Do oleja dávame šišky stranou, ktorá bola pri kysnutí hore. Pečieme cca. 2 minúty pod pokrievkou, potom ich obrátime a ďalšiou minútu pečieme z druhej strany.

  3. 3

    šišky ozdobíme lekvárom, prípadne aj vyšľahanou penou uvarenou nad parou s lekvárom...

    Šišky - obrázok 3

Diskusia k receptu

lubjak
tie su ukazkove,este aj s bielym ramcekom dookola,naozaj na zahrynutie,mnam
ivori
Krasne sisky pekne vykysnute, vysmazene, ozdobene.
anina43
milá Piglin, je to od teba velmi pekné, že si babke upiekla šišky, ktoré má rada, podľa obrázku sa ti podarili a babka mala iste radosť a tiež my ostatní na Vareche, dik
piglin
:) ano, babka mala velku radost, ma 92 rokov a miluje sladke (ako ja...) hned zjedla 3 kusy...co je dost aj pre mladsie natury:))))) dufam ze jej este dlho budem nosit mlsky:))))
marienka44
@Piqlin ,ja robim pampusky tak, ze formickou predznacim na cesto kolecko, dam do stredu domaci lekvar /nesmie byt s petozou, vytekal by von/, prikryjem dalsim kolieckom vykrojenym a spolu vykrojim sisku. Su teda plnene. Ale Tvoje cesto sa mi pozdava. Nenapisala si, ci pri vysmazani druhej strany prikryvas panvicu pokrievkou. Zaujima ma to. Ukladam rcp do KK. :-)
piglin
@marienka44 ked vyprazam druhu stranu sisiek, robim to uz bez pokrievky.plnene sisky som zvykla robit aj ja, ale moja sksuenost je, ze vtedy nasiaknu viac oleja, cize su mastnejsie
danculka
Ja som dávala nedávno šišky a ja plním špricňou ked´su už hotové vid.recept..
stenia
Tie šišky vyzeraju super ale mňa trapi, že dnes som zase robila droždiove knedliky do zeleninovej polievky a zostali tvrde, robila som ich nasledovne: na drobučko nakrajanu cibuľku spenim na oleji pridam droždie, posmažim, necham vychladnuť, pridam petržlen zel.žltka, vegeta, soľ a jemne vmiešam tuhu penu s bielka a opatrnie prisypavam detsku krupicu a jemne vymiešam, vytvarujem knedliky, ktore hadžem do vriacej polievky.Zase zostali tvrde, prosim o radu, dakujem
honestka
@stenia : knedliky mas pravdepodobne tvrde, lebo krupicu je potrebne dobre nabobtnat. Ja nerobievam ani sneh, jednoducho do rozbitych vajicok nasypem krupicu, pockam zo 20 minut a pokracujem. ak robis vacsie mnozstvo, pridaj mlieko.
piglin
@stenia : ja robim knedliky s polohrubou mukou namiesto krupice...vzdy su vlacne
jarunka
My ich volame tiez pampusky ako @marienka44 , ale ja som ich nikdy nerobila a moja sestra ich ma krasne ako tieto.
edita20
Ja namiesto múky či už do knedlíkov droždiových alebo pečeňových dávam strúhanku
pupavciatko
Ahoj všetkým Varechárom. Šišky robievam , hlavne takto vo fašiangovom období, ale nikdy ich neplním, tiež mám skúsenosť, že sa viac nasiaknú olejom, lebo sú od toho lekváru ťažšie. A k tým pečeňovým knedličkám: robím ich s detskou krupicou, ale vždy ju nechám chvíľu nabobtnať vo vyšľahanom vajíčku a pridávam trochu oleja a štipku sódy bikarbony.
janger
Krasne sa ti podarili. Dala by som si :-).
astheart
K těm knedlíkům do polévky: Já mám opačnou zkušenost. Dělám sníh z bílků, pak přimíchám žloutky a nakonec krupici. Kávovou lžičku namáčím do trochy odlité polévky, aby se na ni těsto nelepilo, a vykryjuji malé nočky. Zavářím ihned. Jakmile totiž nechám těsto stát, knedlíčky jsou tuhé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia