Foto: foo
Recept mám od mojej babičky, ktorá tam niekedy pracovala. Tieto šišky ( alebo ,,pankúšky" ako ich voláme, keď ich spravíme maličké ) sú podľa Zobraziť celý popisRecept mám od mojej babičky, ktorá tam niekedy pracovala. Tieto šišky ( alebo ,,pankúšky" ako ich voláme, keď ich spravíme maličké ) sú podľa našej rodiny jednoznačne najchutnejšie. Veď vyskúšajte sami ;)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme kvások. Do hlbšej misky pomrvíme droždie, trošku vlažného mlieka, 1 lyžičku cukru a 1 lyžicu hladkej múky.
- 2
Po 20 minútach kvásku v teple prilejeme zvyšné mlieko, žĺtko, vajce, cukor a štipku soli. Poriadne premiešame. Potom postupne pridávame striedavo múku a olej. Vznikne jemné cesto, ktoré odložíme na teplé miesto.
- 3
Cca o 45 minút si cesto položíme na pomúčenú dosku a spracujeme. Ak je cesto príliš jemné, alebo sa lepí, pridajte kľudne múku. Šetriť nemusíte :) Malo by vám vzniknúť husté cesto, ktoré potom vyvaľkáme na hrubší plát. Nech má aspoň 1,5 cm. Z neho potom povykrajujeme kruhy, je len na vás akej veľkosti ( mne vyšlo cesto na 7 väčších šišiek ) Guľky potom necháme asi 20 minút vykysnúť.
- 4
Potom ich vkladáme do horúceho oleja, prípadne do fritézy, tak som to robila ja. Vyprážame z jednej strany cca 6 minút, ale je to individuálne, šiška musí byť svetlo až trochu tmavo hnedá, tak si to najlepšie odsledujete sami. Potom obrátime. Šišky nakoniec položíme na obrúsky, aby odsali prebytočný tuk. ( Môžte do nich napustiť džem, ale keďže u nás sa na množstve džemu v šiškách nikdy nedohodneme - pre jedných málo, pre iných veľa - tak si šišky do džemu jednoducho namáčame ). Posypeme práškovým cukrom, alebo polejeme čokoládou a podávame :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
som nerobila. My pred tým ako položíme vyprážať urobíme palcami
v strede jamku a tam potom dáme lekvár alebo džem. Dávame aj
vyšľahané bielka.