Domáci šípkový lekvár podľa redaktorky Jarky
mesačník Varecha, 16. októbra 2023
Foto: Shutterstock
Je to piplačka, ale chuť lekváru je vraj taká úžasná, že sa naša kolegyňa Jarka Horváthová nedala odradiť a robí ho takto už niekoľko Zobraziť celý popisJe to piplačka, ale chuť lekváru je vraj taká úžasná, že sa naša kolegyňa Jarka Horváthová nedala odradiť a robí ho takto už niekoľko rokov.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Naoberané šípky umyjeme, osušíme, zbavíme zvyškov stopiek a prekrojíme na polovice.
- 2
Zalejeme dostatočným množstvom vody a dáme variť. Vody by malo byť toľko, aby bola aspoň 5 cm nad šípkami.
- 3
Varíme na veľmi miernom ohni 2 hodiny. Potom scedíme a šípkovú vodu odložíme bokom.
- 4
Uvarené šípky s časťou vody rozmixujeme na čo najhladšiu zmes tyčovým mixérom (zrnká v nej zostanú). Hmotu zalejeme zvyšnou šípkovou vodou a ešte raz mixujeme. Zmes pasírujeme po malých častiach cez pasírovacie sitko.
- 5
Hmotu, ktorá vznikne, osladíme podľa chuti, cukor by mal tvoriť 30 až 50 percent váhy hmoty. Takže keď ju odvážime a má napríklad 1 kg, pridáme 300 až 500 g cukru. Pridáme 10 g pektínu a citrónovú šťavu, ktorá stabilizuje farbu lekváru a prispieva tiež k jeho zhustnutiu. Varíme asi 20 minút. Či je lekvár dostatočne hustý, zistíme tak, že dáme trochu hmoty na tanierik a vložíme ho na tri minúty do mrazničky. Ak hmota po vychladnutí zhustne, je lekvár hotový.
- 6
Vriaci lekvár naplníme do vysterilizovaných suchých pohárikov, zaskrutkujeme a otočíme hore dnom. Buď necháme úplne vychladnúť, alebo môžeme po pol hodine ešte poháriky sterilizovať 20 minút v rúre vyhriatej na 160 °C.
Tiež Šípkový lekvár:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
robila som aj tak, že som varila celé šípky a potom pasírovala ale už robím vždy tak, že si dám tú námahu a šípky vyčístím úplne aj s vnútrom a robím už len s čistou masou. Pri tom prvom spôsobe je zbytočne veľký odpad.