Šípkový lekvár

Domáci šípkový lekvár podľa redaktorky Jarky

Autor receptu: redakcia

Je to piplačka, ale chuť lekváru je vraj taká úžasná, že sa naša kolegyňa Jarka Horváthová nedala odradiť a robí ho takto už niekoľko rokov.

120 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Naoberané šípky umyjeme, osušíme, zbavíme zvyškov stopiek a prekrojíme na polovice.
  2. Zalejeme dostatočným množstvom vody a dáme variť. Vody by malo byť toľko, aby bola aspoň 5 cm nad šípkami.
  3. Varíme na veľmi miernom ohni 2 hodiny. Potom scedíme a šípkovú vodu odložíme bokom.
  4. Uvarené šípky s časťou vody rozmixujeme na čo najhladšiu zmes tyčovým mixérom (zrnká v nej zostanú). Hmotu zalejeme zvyšnou šípkovou vodou a ešte raz mixujeme. Zmes pasírujeme po malých častiach cez pasírovacie sitko.
  5. Hmotu, ktorá vznikne, osladíme podľa chuti, cukor by mal tvoriť 30 až 50 percent váhy hmoty. Takže keď ju odvážime a má napríklad 1 kg, pridáme 300 až 500 g cukru. Pridáme 10 g pektínu a citrónovú šťavu, ktorá stabilizuje farbu lekváru a prispieva tiež k jeho zhustnutiu. Varíme asi 20 minút. Či je lekvár dostatočne hustý, zistíme tak, že dáme trochu hmoty na tanierik a vložíme ho na tri minúty do mrazničky. Ak hmota po vychladnutí zhustne, je lekvár hotový.
  6. Vriaci lekvár naplníme do vysterilizovaných suchých pohárikov, zaskrutkujeme a otočíme hore dnom. Buď necháme úplne vychladnúť, alebo môžeme po pol hodine ešte poháriky sterilizovať 20 minút v rúre vyhriatej na 160 °C.