Singapurský čili krab
mesačník Varecha, 16. septembra 2025

Foto: Shutterstock
Je to jedno z najzaujímavejších aj najznámejších jedál singapurskej kuchyne, ktoré nájdete v mnohých stánkoch, ale aj v luxusných reštauráciách.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Čili pasta: | |
| 3 ks čerstvé |
|
| 5 strúčikov |
|
| 3 ks |
|
| 3-4 cm |
|
| 1 PL |
|
| Krab: | |
| 1,6 kg |
|
|
|
|
| 50 g |
|
| 500 g |
|
| 150 g |
|
| 3 PL |
|
| 3 PL |
|
| 30 g |
|
| 1 ks |
|
Postup
-
1
Na čili pastu všetky suroviny spolu rozmixujeme. Potom kraba rozoberieme. Najprv opatrne odstránime pancier z chrbta a odložíme ho nabok. Potom odstránime z tela všetko, čo nevyzerá ako mäso. Následne opatrne oddelíme nohy a klepetá. Mali by zostať čo najviac celé. Klepetá a hrubšie časti nôh narežeme zospodu ostrým nožom. Tak sa uvaria rovnomernejšie a všetky časti vrátane tela budú hotové naraz.
- 2
Čili pastu prudko opečieme na oleji, pridáme paradajkový pretlak a necháme minútu dusiť. Zalejeme vývarom a sladko–pikantnou omáčkou, pridáme ustricovú a rybaciu omáčku a krátko povaríme.
- 3
Pridáme kráľovského kraba a všetko budeme variť asi 12 minút.
- 4
Medzitým rozšľaháme vajce a najemno nasekáme koriander. Keď bude krab hotový, vyberieme kúsky z hrnca a do omáčky pridáme vajce a polovicu koriandra. Necháme všetko raz zovrieť a znova ochutnáme.
- 5
Všetky časti kraba ešte raz krátko vložíme do hrnca, prehrejeme, vyberieme a kraba z jednotlivých častí opätovne zložíme na tanieri. Omáčku rozlejeme po krabovi a nasadíme pancier na chrbát. Podáva sa s pečivom.
Tiež krab:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu