Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou fotorecept
Foto: sracz
Posledná nedeľa s čerstvými žemľami na raňajky, bola „úspešná až véééľmi“. Nie div, že tentoraz bolo repete na osobnú objednávku. Ale aby to nebolo Zobraziť celý popisPosledná nedeľa s čerstvými žemľami na raňajky, bola „úspešná až véééľmi“. Nie div, že tentoraz bolo repete na osobnú objednávku. Ale aby to nebolo „just ako cez kopirák“, základ boli „Mąka chlebowa żytnia, Paul´s 7- zrnná múka a ľanová múka“. Zariskoval som, ale neľutujemE! Inšpiráciu som získal po ochutnaní „slávneho“ Iowa sendviča, mäkkého sťa charakter súčastného politika a sladkého ako „bobky z nutrií“. To by bol v tom čert, aby som ja nedokázal vo svojej kuchyni urobiť lepší a chutnejší!
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
Kvások: | |
14 g |
|
150 - 200 ml |
|
1 ČL |
|
1 ML (hladká) |
|
Cesto: | |
750 g (Mąka chlebowa żytnia) |
|
500 g (Paul´s 7-Grain Flour) |
|
5 PL |
|
5 PL (Flax Sead Meal) |
|
2 KL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
150 g |
|
podľa potreby ml |
|
(na potretie cesta) |
|
1 PL (na plech pred pečením) |
|
Postup
-
1
vlažné mlieko som vo vyhriatej porcelánovej miske zmiešal s KL cukru, na povrch nasypal 2 vrecúška (t. j. 2x7 g) sušených kvasníc a prstami poprášil múkou; vložil asi na 15´ do jemne vyhriatej rúry (35÷40 °C) a nechal vzísť kvások; zároveň som vložil zohriať aj misu mixéra, téglik gréckeho jogurtu bez tuku a ľanové semienka. Preosiaté múky boli na stole už od večera, aby získali izbovú teplotu. Presypal som ich do vyhriatej misky mixéra, pridal po 2 PL rozpusteného masla, slnečnicového oleja, už teplé ľanové semienka a jogurt; všetko 2÷3´premiešal pri malých otáčkach. Na 3÷4 razy prilieval už hotový kvások, postupne pridával pripravené vlažné mlieko (spolu asi 250 ml); po 10÷12´ som mixér vypol a pomocou gumenej stierky zoškrabal cesto zo stien misky mixéra; prstami skontroloval mäkkosť cesta, dolial ešte asi 50 ml mlieka a nechal ho na 2. stupni dôkladne vymiešať ešte raz 10÷12´. Preložil som ho do pomúčenej „kysky“, zodpovedne „zadekľoval“ príslušným viečkom a vložil na 40÷50´ do jemne vyhriatej rúry. Poznámka: Paul´s 7-zrnná múka (Paul´s 7-Grain Flour): wheat (pšenica), rye (raž), bats (ovos), barley (jačmeň), corn (kukurica), buckwheat (pohánka), spelt (špalda) => Zo ∑ múky v pôvodnom rcp odober 250÷500 g a nahraď ju touto!!!
-
2
vykysnuté cesto som vyklopil na pomúčenú dosku,
-
3
rukami 2÷3´ premiesil (občas som podsypal múku, aby sa nelepilo na podložku), poskladal ako „obálku“, 10÷12´ nechal odpočinúť a postup zopakoval ešte raz
-
4
oddýchnuté cesto som na pomúčenej kuchyňskej doske (table) rozrezal na 10 ks
-
5
vytvoril bochníčky budúcich žemlí, ktoré som poukladal na maslom vymastený plech a nechal podkysnúť asi na dvojnásobok pôvodnej veľkosti; po vykysnutí som ich potrel „rozhabarkovaným“ žĺtkom
-
6
a asi ¼ hodinku upiekol v rúre vyhriatej na 220 ° pána Celsiusa. Upečené som 10÷12´ nechal vychladnúť na mriežke,
-
7
pripravil som si maslo, čerstvý „romain“ šalát, kolieska salámu a tatarskú omáčku
-
8
žemle som rozrezal, spodnú časť pomazal maslom, uložil list „romain_u“, kolieska salámu a „počvirkal“ tatárskou omáčkou; ale pokojne ich môžete na rezných plochách potrieť liptovskou plnotučnou horčicou a vložiť plátok opečenej krkovičky à la „živáňska“ s kolieskami červenej cibule (ja by som dokonca nevynechal ani listy „romain“ či ľadového šalátu); tááák a tieto žemle „sendviče“ boli nielen voňavé, chrumkavé, ale aj chutné!
aku gramaz ma jedno vrecusko susenych kvasnic / v postupe uvadzas - na povrch som nasypal 2 vrecúška sušených kvasníc /
a v surovinach uvadzas 42 g kvasnice sušené , ked som si odvazila 42 g susenych kvasnic bolo ich 4 TBS - kopcom, co sa mi zda na take mnozstvo muky 4 polievkove lyzice susenych kvasnic velmi vela,
dakujem za upresnenie a pekny den zelam ☺
Napiseme autorovi receptu a poprosime ho o odpoved pre Vas.
prajem ti krasne a pokojne adventne obdobie ☺
My sme tiez od Vas ziaden e-mail v poslednej dobre nedostali. V kazdom pripade vsak dakujeme za vycerpavajucu informaciu pre @Nadia56 .