Sendviče zo žemlí s chlebovou a ľanovou múkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Posledná nedeľa s čerstvými žemľami na raňajky, bola „úspešná až véééľmi“. Nie div, že tentoraz bolo repete na osobnú objednávku. Ale aby to nebolo „just ako cez kopirák“, základ boli „Mąka chlebowa żytnia, Paul´s 7- zrnná múka a ľanová múka“. Zariskoval som, ale neľutujemE! Inšpiráciu som získal po ochutnaní „slávneho“ Iowa sendviča, mäkkého sťa charakter súčastného politika a sladkého ako „bobky z nutrií“. To by bol v tom čert, aby som ja nedokázal vo svojej kuchyni urobiť lepší a chutnejší!

10
porcií
12-15 minút
príprava
12-15 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. vlažné mlieko som vo vyhriatej porcelánovej miske zmiešal s KL cukru, na povrch nasypal 2 vrecúška (t. j. 2x7 g) sušených kvasníc a prstami poprášil múkou; vložil asi na 15´ do jemne vyhriatej rúry (35÷40 °C) a nechal vzísť kvások; zároveň som vložil zohriať aj misu mixéra, téglik gréckeho jogurtu bez tuku a ľanové semienka. Preosiaté múky boli na stole už od večera, aby získali izbovú teplotu. Presypal som ich do vyhriatej misky mixéra, pridal po 2 PL rozpusteného masla, slnečnicového oleja, už teplé ľanové semienka a jogurt; všetko 2÷3´premiešal pri malých otáčkach. Na 3÷4 razy prilieval už hotový kvások, postupne pridával pripravené vlažné mlieko (spolu asi 250 ml); po 10÷12´ som mixér vypol a pomocou gumenej stierky zoškrabal cesto zo stien misky mixéra; prstami skontroloval mäkkosť cesta, dolial ešte asi 50 ml mlieka a nechal ho na 2. stupni dôkladne vymiešať ešte raz 10÷12´. Preložil som ho do pomúčenej „kysky“, zodpovedne „zadekľoval“ príslušným viečkom a vložil na 40÷50´ do jemne vyhriatej rúry. Poznámka: Paul´s 7-zrnná múka (Paul´s 7-Grain Flour): wheat (pšenica), rye (raž), bats (ovos), barley (jačmeň), corn (kukurica), buckwheat (pohánka), spelt (špalda) => Zo ∑ múky v pôvodnom rcp odober 250÷500 g a nahraď ju touto!!!
  2. vykysnuté cesto som vyklopil na pomúčenú dosku,
  3. rukami 2÷3´ premiesil (občas som podsypal múku, aby sa nelepilo na podložku), poskladal ako „obálku“, 10÷12´ nechal odpočinúť a postup zopakoval ešte raz
  4. oddýchnuté cesto som na pomúčenej kuchyňskej doske (table) rozrezal na 10 ks
  5. vytvoril bochníčky budúcich žemlí, ktoré som poukladal na maslom vymastený plech a nechal podkysnúť asi na dvojnásobok pôvodnej veľkosti; po vykysnutí som ich potrel „rozhabarkovaným“ žĺtkom
  6. a asi ¼ hodinku upiekol v rúre vyhriatej na 220 ° pána Celsiusa. Upečené som 10÷12´ nechal vychladnúť na mriežke,
  7. pripravil som si maslo, čerstvý „romain“ šalát, kolieska salámu a tatarskú omáčku
  8. žemle som rozrezal, spodnú časť pomazal maslom, uložil list „romain_u“, kolieska salámu a „počvirkal“ tatárskou omáčkou; ale pokojne ich môžete na rezných plochách potrieť liptovskou plnotučnou horčicou a vložiť plátok opečenej krkovičky à la „živáňska“ s kolieskami červenej cibule (ja by som dokonca nevynechal ani listy „romain“ či ľadového šalátu); tááák a tieto žemle „sendviče“ boli nielen voňavé, chrumkavé, ale aj chutné!