Segedínsky guláš

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 20. januára 2012
10 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Množstvá neuvádzam,každý si ich prispôsobí podľa seba.

  2. 2

    Mäso pokrájame na kocky. Na masti speníme nadrobno nakájanú cibuľu,pridáme mäso.Keď sa zatiahne,osolíme ho,okoreníme a posypeme mletou červ.paprikou.Podlejeme vodou a dusíme.

  3. 3

    Do druhého hrnca dáme kyslú kapustu,dolejeme trochou vody a varíme. Po cca.45 min. zmiešame kapustu s mäsom, dolejeme vodou a prevaríme cca.20 min. domäkka. Zahustíme zátrepkou zo smotany a hladkej múky a prevaríme. Pridáme 1 PL kečupu, dochutíme soľou,príp.vegetou. Podávame s knedľou ( http://varecha.pravda.sk/recepty/parene-knedle/23955-recept.html ) .

Diskusia k receptu

mata3636
nemám nič proti kečupu, ja ho doma bežne používam / chlieb vo vajíčku bez neho nemôže byť /, ale v tomto prípade je, podľa mňa, zbytočný. skús radšej pridať bobkový list, rascu a strúčik cesnaku a ja do segedínu dávam aj eros pistu a paprikový csemege krém.
hviezdickaz
@mata3636 - v kyslej kapuste su predsa vsetky koreniny - ako aj bobkovy list i rasca,takze uz sa mi zda zbytocne ich tam znovu pridavat.A co sa tyka kecupu,raz som to tak jedla,a velmi sa mi ta chut zapacila,tak ho odvtedy tak robim. Vyskusaj :) A co je to prosim ta ta eros pista a paprikový csemege krém? Vdaka za komentar i odpoved :)
lyali
Ja by som si veru dala Tvoj segeďáčik :-) Každý ho robí inak, tak prečo nevyskúšať :-) Ja napr. dávam paradajkový pretlak niekedy podľa mojej mamy :-) Tu naozaj platí 100 ľudí, 100 chutí. A keby ho aj niekto neurobil podľa Teba, rcp je super inšpirácia, čo na obed :-) Mňam :-)
tetuska
ja nedávam do segedínu kečup, najskôr urobím masko a potom k nemu pridám kyslú kapustu, nakoniec dám smotanu, niekedy kyslú a niekedy na šľahanie, načo robiť v dvoch hrncoch, keď sa to môže variť v jednom....
hviezdickaz
@tetuska - aj moja svokra robieva v jednom hrnci,tak ako pises ty,ale mne sa zda,ze sa to robi omnoho dlhsie,no neviem :) .
mata3636
@hviezdi čkaz - ja varím segedín z kila mäsa a dávam asi tak pol polievkovej lyžice tej sladkej a z toho pištu asi tak kávovú lyžičku, ak vyskúšaš, tak ochutnaj, aby to potom nebolo moc pikantné alebo prepaprikované
hviezdickaz
@viera1 - ja tlakovy hrniec veru nemam a ak sa mam priznat,mam blok si ho vobec kupit odkedy som videla, ako raz z neho pokrievka vyletela .
irenaw
segedín máme radi, to je taká naša zimná dobrota :)
viera1
@hviezdickaz ,nie je dôvod na obavy,aj diskusia o ňom tu už bola a vyplynulo z nej,že na vine nebol hrniec,ale používatelia.Ja varím 37 rokov v tlakovom hrnci a ušetrený čas som mohla venovať deťom a je rozdiel,či uvaríš obed za 30-45 min. alebo 2-2,5 hod.Neboj sa toho,je to super.
evanaaa
Segedín robievam aj ja, ale nedávam bobk. list a cesnak, varím v jednom - najprv podusím mäso a keď je už viac ako polomäkké, pridám kapustu. Paprikové oasty v tube používam, aj Eroš Pištu, je dostať v Bille, a robím skoro ako ty, @hviezdickaz , dávam aj trochu toho ( zatracovaného) kečupu. Tie pasty a pretlaky dávam aj do paprikášov a gulášov, polievok a pod. Smotanu si miešam spolu, jednu sladkú, jednu kyslú.
lorak40
Všetko je v pohode až na dĺžku varenia kapusty.Max.20 minút.Pri dlhšej tepelnej úprave kapusta stráca vitamín C a minerály.
enge149
vyzerá chutný,ja som dnes varila teľací guľáš a ku koncu som dala domácu paradajkovú pomazánku a bolo to super dochutené,je pikantná s cesnakom a dodá to vynikajúcu chuť,nemusí sa guľáš už zahusťovať,ako príloha tiež knedlík...
zdezda
Mňaaaam, seged, ja som ho robila dnes, ibaže som použila kuracinku, aby mi ho schromstla aj naša slečna :-), no mäsko robievam vždy osve,na cibuľke a zaprášim č.paprikou, udusím a pridám až potom do napoly uvarenej kapusty, potom pridám rozhabarkovanú hl.múku v kyslej smotane a ešte nechám dovariť. Chlapi si pridávajú Chilli Sauce až do taniera, no nie vždy.
orchidea
Robievam v tlakovom hrnci, takže dávam naraz mäsko aj kapustu a dochucujem cesnakom a namiesto kečupu pridávam malý paradajkový pretlak zahusťujem kyslou smotanou.
mojamalickost
ten knedlík vypadá veľmi dobre.....škoda že nie ja napísané množstvo na prípravu knedlíka.....
sneica
vyborne jedlo...:)mnam... ja pridavam aj cesnak a nedavam kecup...ale myslim ze kecupom sa nic nepokazi...:)
zvoncek
pridávam sa k diskusii, segedín robím tak isto ako @orchidea , používam 20rokov starý smaltovaný tlakový hrniec vyrobený v Čechách, robievam v ňom segedín, aj guláš, kapustnicu , plnenú papriku,




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia