Segedínsky guláš, či sikulská kapusta

jody - fotkajody, 16. marca 2013
Segedínsky guláš, či sikulská kapusta
Foto: jody

Ja viem, viem, segedínov je tu ako maku... Ale tento recept je len pre inšpiráciu a možno aj pre trochu debaty a vôbec, pre Zobraziť celý popisJa viem, viem, segedínov je tu ako maku... Ale tento recept je len pre inšpiráciu a možno aj pre trochu debaty a vôbec, pre čokoľvek... :-)

5 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
0,5 kg
1 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu nasekáme na drobno, cesnak popučíme, z mäsa spravíme kocky. Použila som pliecko, robievam aj z krkovice, len raz som použila stehno, ale zdalo sa mi to suché... Speníme cibuľu, zasypeme kmínom, po minutke aj cukrom a spolu upražíme pekne do karamelova. Toho cukru nie veľa, nemusí byť cítiť, len zvýrazní chuť. Prihodíme plátky cesnaku. Pridáme mäso a až sa zatiahne, posolíme.

  2. 2

    Šupneme tam obe papriky (štipľavej dávame veru hodne), necháme ich vyfarbiť a podlejeme vrelou vodou. Pridáme kapustu aj so šťavou (ja nepremývam, keď kyslá, tak kyslá) a udusíme všetko spolu do mäkka. Nechala som to úplne zdusiť na šťavu, takže nebolo potrebné ničím zahusťovať.

  3. 3

    Na tanieri pridáme kyslú smotanu. Prajem dobrú chuť.

    Segedínsky guláš, či sikulská kapusta - obrázok 3
  4. 4

    A ešte posledná spomienka na zimu... :-)

    Segedínsky guláš, či sikulská kapusta - obrázok 4

Diskusia k receptu

marikahr
tiez som dnes varila segedin, kapustu som nepremyla ale teda mala som! lebo je kyslyyyyy :-)
rulik
pekný, nabudúce uvarím, som dostal chuť na niečo ku knedlíkom,dnes som robil napodobeninu maďarského guľášiku,použil som hovädzie aj bravčové,chutil
sisuk
tiež nepremývam kapustu, robím tak isto... Varila som vo štvrtok
horalka66
výborné jedlo a veru dávno som ho nerobila,tak dík za pripomenutie :-) a ako @Jody vraví,keď je kyslá nech je kyslá kapusta,tak aj ja nepremývam :-)
remcula
U nás známo pod názvem sikulské žebírko. Je to skvělé jídlo, k zelí se dává kotleta:-)..
zitar
tiež som za, keď je kyslá, nech je kyslá a poriadne, to mám rada
evanaaa
No, keďže ja inklinujem k sladkej chuti, kapustu zlejem ( vodu z nej vypijem) a potom ju ešte premyjem, ak by bola málo kyslá, so zliatej vody tam prilejem. Smotanu miešam - sladkú+kyslú a dávam priamo do kapusty.
boxik
Segedín môžem hocikedy a na variante skutočne nezáleží , len pripojím pripomienku k tomu či premyť , alebo nepremyť kapustu.Ak človek kupuje kapustu v obchode väčšinou ju premývať netreba , ale ak mám kapustu v pomerne nevhodnom uskladnení v pivnici paneláku , tak aj pri najstarostlivejšom ošetrovaní je po čase tak kyslá , že bez premývania sa jednoducho konzumovať nedá. Takže debata o premývaní je zbytočná , či to treba urobiť záleží od toho čo za ekrazit prinesieme do kuchyne.