Foto: mariamka
Koláč z kysnutého cesta, plnený opraženou hlávkovou kapustou, kúskom údeného, klobáskou, to celé zaliate bryndzovo-smotanovou zálievkou a upečené. Iste poznáte podobné verzie takýchto koláčov Zobraziť celý popisKoláč z kysnutého cesta, plnený opraženou hlávkovou kapustou, kúskom údeného, klobáskou, to celé zaliate bryndzovo-smotanovou zálievkou a upečené. Iste poznáte podobné verzie takýchto koláčov s kyslou kapustou, chcela som vyskúšať túto "ľahšiu" alternatívu s hlávkovou a oplatilo sa.
porcií
na 200 °C
Suroviny
Na cesto: | |
250 ml (stredná) |
|
250 ml |
|
15 g (1/3 kocky) |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
medzi prsty |
|
Kapustová náplň: | |
1 ks |
|
1 ks (alebo polovica väčšej) |
|
3-4 plátok (alebo podobné chudé údené, prerastená slanina) |
|
1/2 - 1 nožička |
|
|
|
|
|
|
|
Bryndzovo-smotanová zálievka: | |
125 g |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
alebo iné bylinky podľa chuti |
|
cca 100 g |
|
Postup
-
1
Urobíme si kysnuté cesto, vypracujeme klasicky, robotom alebo v DP, nemá byť veľmi hutné. Ja som dala pol na pol chlebovú a celozrnnú múku, takže aj trošku zdravé. Necháme 1/2 - 3/4 hodinu kysnúť. Tu už je vykysnuté.
-
2
Medzitým, čo nám kysne cesto, si pripravíme náplň. Pokrájame nahrubšie cibuľu a speníme ju na masti. Pridáme na kocky nakrájanú kapustu, trošku osolíme, miešame a sprudka oprážame. Stačí 10 minút, nech je kapusta na skus. Pridáme na malé kocky pokrájané údené mäso a klobásu na kolieska. Už iba prehrejeme, okoreníme a odstavíme.
-
3
Vhodnú formu vyložíme papierom, ja som ho aj trochu pomastila ako aj boky, naolejovanou rukou roztľapkáme cesto. Doporučujem vyššiu alebo väčšiu formu, mne to pri pečení chcelo silou-mocou ujsť :)
-
4
Pripravíme si zálievku: V mise rozkvedláme bryndzu, vajce, sladkú smotanu, pridáme kôpor, alebo bylinky, aké máte radi (petržlen, pažítka, majorán). Už som nesolila, lebo väčšina ingrediencií je slaná dosť.
-
5
Kapustovú plnku rozložíme na cesto /nevadí, ak je ešte teplá/, zalejeme pripravenou zálievkou a pokladieme kocky balkánskeho syra.
-
6
Piekol sa pri 200 °C cca 40 minút. Mala som cesto dosť vysoké, tak som mu dala čas, nech sa prepečie. A tu je krásavec.
-
7
Bola som zvedavá na tú kombináciu hlávkovej kapusty, údeného, bryndze... keďže som si to všetko vymyslela a namiešala... Ale boli sme a hlavne moji chlapci príjemne prekvapení jemnou chuťou chrumkavej kapusty a príjemne slanej kôprovo-brynzdovej zálievky. A keď sedliacky, tak po sedliacky :).
-
8
Ešte pohľad zblízka /pri umelom svetle nič moc/, len aby ste mali predstavu o ceste. Úvodné foto je fotené na druhý deň za studena, je to rovnako chutné a praktické jedlo. Dobrú chuť.
@izabella929 Izabelka dakujem :)
popačuje sa mi veľmi :-)
*****