Sedliacky koláč
Autor receptu: mariamka
Koláč z kysnutého cesta, plnený opraženou hlávkovou kapustou, kúskom údeného, klobáskou, to celé zaliate bryndzovo-smotanovou zálievkou a upečené. Iste poznáte podobné verzie takýchto koláčov s kyslou kapustou, chcela som vyskúšať túto "ľahšiu" alternatívu s hlávkovou a oplatilo sa.
6-8 porcií |
40 minút na 200 °C |
Postup- Urobíme si kysnuté cesto, vypracujeme klasicky, robotom alebo v DP, nemá byť veľmi hutné. Ja som dala pol na pol chlebovú a celozrnnú múku, takže aj trošku zdravé. Necháme 1/2 - 3/4 hodinu kysnúť. Tu už je vykysnuté.
- Medzitým, čo nám kysne cesto, si pripravíme náplň. Pokrájame nahrubšie cibuľu a speníme ju na masti. Pridáme na kocky nakrájanú kapustu, trošku osolíme, miešame a sprudka oprážame. Stačí 10 minút, nech je kapusta na skus. Pridáme na malé kocky pokrájané údené mäso a klobásu na kolieska. Už iba prehrejeme, okoreníme a odstavíme.
- Vhodnú formu vyložíme papierom, ja som ho aj trochu pomastila ako aj boky, naolejovanou rukou roztľapkáme cesto. Doporučujem vyššiu alebo väčšiu formu, mne to pri pečení chcelo silou-mocou ujsť :)
- Pripravíme si zálievku: V mise rozkvedláme bryndzu, vajce, sladkú smotanu, pridáme kôpor, alebo bylinky, aké máte radi (petržlen, pažítka, majorán). Už som nesolila, lebo väčšina ingrediencií je slaná dosť.
- Kapustovú plnku rozložíme na cesto /nevadí, ak je ešte teplá/, zalejeme pripravenou zálievkou a pokladieme kocky balkánskeho syra.
- Piekol sa pri 200 °C cca 40 minút. Mala som cesto dosť vysoké, tak som mu dala čas, nech sa prepečie. A tu je krásavec.
- Bola som zvedavá na tú kombináciu hlávkovej kapusty, údeného, bryndze... keďže som si to všetko vymyslela a namiešala... Ale boli sme a hlavne moji chlapci príjemne prekvapení jemnou chuťou chrumkavej kapusty a príjemne slanej kôprovo-brynzdovej zálievky. A keď sedliacky, tak po sedliacky :).
- Ešte pohľad zblízka /pri umelom svetle nič moc/, len aby ste mali predstavu o ceste. Úvodné foto je fotené na druhý deň za studena, je to rovnako chutné a praktické jedlo. Dobrú chuť.
|