Sedliacky koláč

Autor receptu: mariamka

Koláč z kysnutého cesta, plnený opraženou hlávkovou kapustou, kúskom údeného, klobáskou, to celé zaliate bryndzovo-smotanovou zálievkou a upečené. Iste poznáte podobné verzie takýchto koláčov s kyslou kapustou, chcela som vyskúšať túto "ľahšiu" alternatívu s hlávkovou a oplatilo sa.

6-8
porcií
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si kysnuté cesto, vypracujeme klasicky, robotom alebo v DP, nemá byť veľmi hutné. Ja som dala pol na pol chlebovú a celozrnnú múku, takže aj trošku zdravé. Necháme 1/2 - 3/4 hodinu kysnúť. Tu už je vykysnuté.
  2. Medzitým, čo nám kysne cesto, si pripravíme náplň. Pokrájame nahrubšie cibuľu a speníme ju na masti. Pridáme na kocky nakrájanú kapustu, trošku osolíme, miešame a sprudka oprážame. Stačí 10 minút, nech je kapusta na skus. Pridáme na malé kocky pokrájané údené mäso a klobásu na kolieska. Už iba prehrejeme, okoreníme a odstavíme.
  3. Vhodnú formu vyložíme papierom, ja som ho aj trochu pomastila ako aj boky, naolejovanou rukou roztľapkáme cesto. Doporučujem vyššiu alebo väčšiu formu, mne to pri pečení chcelo silou-mocou ujsť :)
  4. Pripravíme si zálievku: V mise rozkvedláme bryndzu, vajce, sladkú smotanu, pridáme kôpor, alebo bylinky, aké máte radi (petržlen, pažítka, majorán). Už som nesolila, lebo väčšina ingrediencií je slaná dosť.
  5. Kapustovú plnku rozložíme na cesto /nevadí, ak je ešte teplá/, zalejeme pripravenou zálievkou a pokladieme kocky balkánskeho syra.
  6. Piekol sa pri 200 °C cca 40 minút. Mala som cesto dosť vysoké, tak som mu dala čas, nech sa prepečie. A tu je krásavec.
  7. Bola som zvedavá na tú kombináciu hlávkovej kapusty, údeného, bryndze... keďže som si to všetko vymyslela a namiešala... Ale boli sme a hlavne moji chlapci príjemne prekvapení jemnou chuťou chrumkavej kapusty a príjemne slanej kôprovo-brynzdovej zálievky. A keď sedliacky, tak po sedliacky :).
  8. Ešte pohľad zblízka /pri umelom svetle nič moc/, len aby ste mali predstavu o ceste. Úvodné foto je fotené na druhý deň za studena, je to rovnako chutné a praktické jedlo. Dobrú chuť.