Sebzelı güveç (dusená zelenina)
Autor receptu: nazarboncuk
Güveç je súhrný názov pre zeleninové alebo mäsové jedlá, pečené v rúre v kameninových miskách (ktoré sa tiež nazývajú "güveç"). Väčšinou sa robia z baranieho alebo jahňacieho mäsa (Kuzu güveç) , prípadne len zo zeleniny (Sebzelı güveç). Je to naozaj vynikajúce jedlo, namiesto malých misiek možno použiť na pečenie aj rímsky hrniec.
2-4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup
- Misky opláchneme vodou a jemne vytrieme olejom.
Baklažán nakrájame na kocky (2x2 cm) a namočíme na polhodinu do osolenej vody. Potom vodu zlejeme, kocky opláchneme a prebytočnú tekutinu vyžmýkame.
Kápiu, cibuľu a zemiaky (netreba šúpať len dobre umyť) nakrájame na kocky. Cesnak nasekáme nadrobno.
- Na rozpálenom oleji opečieme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak a paprikovú pastu. Potom pridáme baklažán, zemiaky a papriku. Chvíľu miešame, osolíme, okoreníme. Zaprášime hladkou múkou a zalejeme vývarom, tak aby sa jedlo dusilo, nie varilo.
Na miernom ohni necháme podusiť asi 5 minút.
Potom zeleninu rozdelíme do pripravených misiek. Misky vložíme do studenej rúry, potom zapneme na 170 °C a pečieme asi tak hodinu.
- Hotové jedlo podávame teplé priamo z misiek v ktorých sa pieklo. Vrch môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Môžete ho jesť s chlebom, alebo ryžou a šalátom.
- Šalát: 1/2 ľadového šalátu a 1 paradajku (zbavenú jadierok) nakrájame na tenké rezance. Zalejeme dresingom pripraveným z bieleho jogurtu, olivového oleja, soli a mletého čierneho korenia. Kto chce môže si do šalátu pridať obľúbené bylinky. U nás vyhráva petržlenová vňať ;)
Dobrú chuť !Afyiet olsun!