Scískanyce

jezibabka1 - bez fotkyjezibabka1, 23. marca 2011

Inšpirovala ma @arasidka svojim príspevkom "Scískanyce", do obrazu ma uviedla @egreska, inovovala @janazjarku a pani Ilonka z www.zdravavarecka.cz mi dala povolenie na uverejnenie receptu:)

Suroviny

1kg
400-500g
1KL
3strúčiky




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a nastrúhame. Pridáme hladkú múku (množstvo podľa kvality zemiakov), soľ a vypracujeme na nelepivé cesto.

  2. 2

    Ja som si cesto rozdelila na dve časti, každú som rozvaľkala na hrúbku asi 3mm a rozrezala som na 4 diely. Každý diel som poolejovala, okorenila a posolila a potom som každú časť poskladala: protiľahlé strany som preložila tak, aby sa celé prekrývali a vznikol obdĺžnik, potom som znova preložila dlhšie konce tak, aby sa prekryli v polovici. Prstami som cesto v prostriedku stlačila.

  3. 3

    Hotové som poukladala na vymastený plech, potrela pretlačeným cesnakom a olejom a piekla som 25min. vo vyhriatej rúre na 250´C.

  4. 4

    Autorka receptu uvádza, že treba robiť z dvojitej dávky.......má pravdu, lebo ako sa na vareche hovorí - je to prudko jedlé:)

Diskusia k receptu

milan2
Mosím to urobyt, lebo ket budú dobré, určite ma moja starý vyscíská.
pavas
"lebo ako sa na vareche hovorí - je to prudko jedlé:)"
pochybujem, že je to jedlé, pretože najsamprv sa to žere a na slušné jedenie už nič nezostane. Pridávam do KK
jody
Strídža moje, hybaj sem, nech ca vyscískam za super tip na sobotu! :-)
jezibabka1
ďakujem za komentáre :) je to fakt mňam, len na budúce pridám do cesta viac soli, lebo mne bolo málo a asi vyvaľkám ešte tenšie cesto, no a určite budem robiť z dvoch dávok:)))) @cistinka voňalo až na chodbu, susedia museli dobre slintať:)) @abend ja som mala krúpkovú polievku s údeným:) @milan2 urob, určite budeš vystískaný:)
egreska
no super ,že si sa na to dala ...niekedy vyskušam :-)) to nemôže byt zlé..
jezibabka1
@egreska skús, my už sme doma špekulovali, že to naplníme kapustou alebo škvarkami alebo......:)))) Ale je fakt pravda, že po tom smädí a keďže ešte beriem lieky a pivečko si nemôžem dať, tak sa u nás zvýšila spotreba čaju o 120% :)))
jerica
@jezibabka ako som sa potešila že Ťa vidím nie len že si častejšie na Vareche aj pri scýskanice na foto.
Dávam si recept do MKK:-)
jena
No tak toto je špecialita v Dubovej pri Modre!! Však?
marienka44
@Jezibabka1 ,ja nerozumiem bodu č.2: vyvalkat na 3 mm hrubku. Ale na aky rozmer? Na obdlznik? Ak ano, tak tie 4 casti su pasy dlhe a uzke. Tak si to predstavujem podla Tvojho popisu. To skladanie uz absolutne nerozumiem. :-(
vladkaku
Toto dôverne poznám od detstva, my to voláme lokše v trúbe, potieram to škvarkami a keď to preložím, tak na tú čistú stranu nožom režem mriežku, potriem masťou. Dá sa to aj zvinúť a zakrútiť do slimáčikov (robili sme dávku pre babičku - kôli zubom, je to mäkšie). Keď cestujeme na dlhšie, tak to robím na cestu, vydrží to jedlé aj 3 dni.
zdezda
mňaaaaam, v sobotu urobím k bôbovici, to bude bašta, dík :-)
jezibabka1
@marienka44 cesto len vyvaľkáš ako na rezance, nemusí byť do obdĺžnika a ja som mala hrúbku asi tie 3mm, ale môžeš aj na tenšie a potom som rozrezala po dlžke raz a po šírke raz, no a potom som každu štvrtinu pomyselne rozdelila na tretiny, a preložila som ľavú tretinu na prostrednu a pravou zakryla, tak mi vyšiel obdlžnik a potom som dlhšie konce znova preložila cez seba:)
frona
superské jedielko, ukladám si a určite urobím k nejakej mliečnej polievke
jerica
dzívča , ná kde si? V rozhlase si mala príspevok do témy, aj si vyhrala , gratulujem , len dúfam že si to bola Ty:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia