Višňová torta
Višňová torta

Schwarzwaldská torta

Annamária Wurster–Nagy
šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant, 11. mája 2021
Schwarzwaldská torta
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 PL
6 PL
1 bal.
100 g
70 g
1 PL
Krém:
250 g
250 ml
2 PL
1 bal.
Višňová plnka:
1 veľký (750 ml)
2 ČL
Ganache:
100 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Višňová plnka: Kompót scedíme. Šťavu zahustíme dvoma lyžičkami škrobu, povaríme. Pridáme višne a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Korpus: Čokoládu roztopíme. Vaječné bielky vyšľaháme dotuha. V druhej nádobe vymiešame maslo s cukrom dopenista, pridáme žĺtky a dobre vymiešame. Pridáme vlažnú čokoládu, múku, kakao, prášok do pečiva a na záver opatrne vmiešame sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch tortových foriem s priemerom 18 cm a pečieme pri 180 °C 25 minút.

  3. 3

    Krém: Mascarpone, cukor, vanilkový cukor a smotanu vyšľaháme na tuhý krém.

  4. 4

    Po vychladnutí obidva korpusy vodorovne rozpolíme a naplníme krémom a višňovou zmesou - pomocou cukrárskeho vrecúška krém nanesieme na okraj plátu a stred vyplníme višňami. Pokračujeme s ďalšími plátmi, ktoré vrstvíme na seba. Zvyšným krémom potrieme celý povrch torty.

  5. 5

    Tortu zdobíme polevou ganache, ktorú si urobíme tak, že horúcu smotanu nalejeme na kúsky polámanej čokolády, necháme pár minút postáť a potom premiešame.

Diskusia k receptu

marienka44
Krásna a dobrá. Ak nemám tortovú formu 18 cm priemer, môžem použiť väčšiu, napr. 22 cm a len 1x upiecť? Potom by som ju rozrezala na 3 časti.
Viem, že takáto malá a vysoká je teraz moderná, in.
viera1
@marienka44 (12.5.2021 12:46)

Môžte to skúsiť,ale ak chcete prepočítať množstvo surovín na vašu formu a chcete upiecť len jeden korpus,tak musíte vynásobiť všetky suroviny indexom 1,5 a potom vydeliť dvoma.Ø18cm forma má 254cm2, Ø22cm má 380cm2,čiže 380 : 254= 1,496 (zaokrúhlene 1,5).Udávané množstvo v recepte je na dve formy,takže vydelíte dvoma☺
redakcia
@marienka44 (12.5.2021 12:46)

Odpoveď od pani šéfcukrárky, autorky receptu: Tortu môžete upiecť aj v takej forme, ale potom ju nebudete môcť rozrezať na 3 časti, ale na 2. Korpus bude treba piecť dlhšie - cca možno o 30 minút, treba zohľadniť skúsenosti so svojou rúrou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia