porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
| Cestá - 4 x všetky množstvá: | |
| 4 ks |
|
| 25 dkg |
|
| 25 dkg |
|
| 1/2 bal. |
|
| 1 dl |
|
| 1 dl |
|
| 2 PL |
|
| Poleva - 2 x všetky množstvá: | |
| 330 ml |
|
| 220 ml |
|
| 5 PL |
|
| Plnka - 2 x všetky množstvá: | |
| 75 dkg |
|
| 5 PL |
|
| 1,5 bal. |
|
| 220 ml |
|
| 3 bal. |
|
| Na potretie: | |
| 2 fľašky (cca 500 g) |
|
| 1 ks |
|
| 5 PL |
|
| 0,5 dl |
|
Postup
-
1
Upečieme si cesto: Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtka, 25 dkg práškového cukru, 25 dkg polohrubej múky s 1/2 bal. prášku do pečiva, 1 dl oleja a 1 dl vody. Vylejeme na vymastený a vysypaný plech a upečieme. Takto upečieme 4 cestá - 2 svetlé a 2 tmavé, do ktorých pridáme kakao.
- 2
Na spodok uložíme tmavé cesto, potrieme lekvárom a uložíme svetlé cesto, ktoré polejeme sunquickovou polevou: 330 ml sunquicku rozriedime s 220 ml vody a rozmiešame v ňom 5 lyžíc prášového cukru. Keď poleva vsiakne, potrieme svetlé cesto lekvárom.
- 3
V mise si rozmiešame 75 dkg termizovaného tvarohu s 5 lyžicami medu. Pridáme v mlieku vyšľahanú šľahačku v prášku. 3 bal. želatíny necháme podľa návodu napučať vo vode (cca 10 - 12 lyžíc), potom ju zohrejeme (nevaríme), pridáme do nej 3 - 4 lyžice krému, dobre rozmiešame a vlejeme do zvyšku krému. Premiešame a po lyžiciach nalievame krém na sunquickové cesto. Plnka tuhne dosť rýchlo.
- 4
Stuhnutú tvarohovú plnku prikryjeme tmavým cestom, z oboch strán potretým lekvárom.
- 5
Opakujeme postup s tvarohovou plnkou. Prikryjeme ju svetlým cestom potretým zdola lekvárom, ktoré polievame ďalšou dávkou sunquickovej polevy.
- 6
Necháme v chladničke postáť mierne zaťažené (aby bola torta rovná). Potom kraje orežeme a tortu potrieme krémom z Palmarinu a práškového cukru, do ktorého môžme pridať pre chuť trošku sunquicku. Necháme v chladničke stuhnúť.
- 7
Ozdobíme podľa vlastnej vôle a príležitosti. Torta má cca 9 - 10 kg, je vhodná aj ako dar.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu