Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou fotorecept

pusta - fotkapusta, 19. februára 2015
Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept)
Foto: pusta

Tento jemný, zdravý, ľahký a osviežujúci šalát sme mali na večeru.

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

200 g
150 g gulôčky
150 g
podľa chuti
podľa chuti
1/2 ks menšia
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si pokrájala suroviny, zostavenie šalátu je už hračka, červenú cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ....vybrala som guľôčky mini mozarelly z nálevu na tanier,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...umyla som valeriánku poľnú a nechala som ju na cedníku dobre odkvapkať z vody,

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vytlačila som šťavu z citróna,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...umyté ďatlové paradajky, tie máme radi pre ich sladkú a osviežujúcu chuť, som pokrájala na polovičky,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...do misy som dala valeriánku poľnú, ktorú som jemne osolila,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som pokrájanú červenú cibuľu na tenké mesiačiky a premiešala,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...nasledovali pripravené ďatlové paradajky, opäť som všetko premiešala, ...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...ako posledné som pridala guľôčky mini mozarelly, citrónovú šťavu, olivový olej, všetko som poslednýkrát opatrne premiešala a ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotový šalát som podávala s čerstvo upečeným domácim pečivom a s horúcim čajom, mali sme ľahkú zdravú a rýchlu večeru., šalát je veľmi jemný a osviežujúci.

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    záber zblízka: Mozarella je vyrábaná v Taliansku v Kampánii z pravého buvolieho mlieka, vyrába sa aj z kravského mlieka, v oboch prípadoch z tzv. točeného tvarohu, ktorý vzniká po pridaní syridla k mlieku, v syrovátke sa usadia malé kúsky z pokrájaného tvarohu, nechajú sa usadnúť, potom sa z nej vytiahne, syr sa mieša vo variacej vode,, kým sa nevytvorí hladká lesklá masa, z nej sa odkrajujú malé kúsky, tvarujú sa do oválu a namáčajú do slaného roztoku, hotová mozarella je snehobiela s tenkou hladkou lesklou kôrkou, má pomerne pružnú poddajnú štruktúru, ľahko sa krája, zrením dosahuje mäkšiu štruktúru a intenzívnejšiu chuť, trasportuje sa v slanom náleve a vákuových obaloch, názov je odvodený od slova "mozzare" = odrezať, pretože syr je formovaný nožom, originálny druh syra je z buvolieho mlieka sa nazýva "Mozzarella di Bufalla Campana", z kravského mlieka je to "Fior di latte = mliečny kvet, vyrába sa mozerella zmiešaná z oboch druhov mlieka a predáva sa aj "affumicata" = údený, pod názvom "Provola" s nazlátlo-hnedou farbou, je výraznejšej chuti, údi sa tradične nad ohňom z miestnych druhov dreva, Mozarella sa formuje do tvaru klasických gúľ, tiež "ciliegine" = čerešničiek, "nodiny" = uzlíky a na desiatky dalších tvarov, používa sa na pizzu, na cestoviny, mäso, do šalátov, a inde, najznámejší je šalát "Capresse".

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
mala som prave podobny, mozno aj lepsi :) k valerianke trochu rukoly, sardinky v tomate, cherry rajciny, oliv. olej, sol, trochu cukru, parmezan alebo grana padano, skuste
@mariamka , môže to byť výborný šalát, neviem, či lepší, to je vec chuti, ale prečo nie, ak bol s rukolou, a takými výraznými ostrými chuťami ako je parmezán či grana, ja by som si k takému tvojmu šalátu pridala ešte štipľavú feferonku - to už je ale len moja chuť :-)
s rukolou som ešte nerobila, určite skúsim :-)
dakujem za skvelý tip.
@dominika118 , my máme radi aj cibuľu v tomto šaláte, červená cibuľa nie je ostrá, je jemná, hodí sa sem, ty ju spokojne vynechaj, ak chceš alebo skús šakotku:-)
tento šalát je skutočne super :-)
dakujem za pochvalu.
Dobrý, chutný šalát. Na večeru som mala podobný šalát. Veľmi mi chutil. Aj s týmto by som sa nechala ponúknuť. Chutil by mi. Pekne popísané, nafotené. kk*****
Robím často takýto šalát, milujem malé mozarellky, je to veľmi dobré a perfektne vyzerá v cibuláku. Ale ešte nikdy som neskúšala s cibuľou. Už to raz musím konečne spraviť takto, keď nad tým všetci tak mľaskáte. Ja ináč dávam cibuľu skoro do všetkého, aj ju mám rada, teda okrem koláčov, ale do šalátov len do tuniakového, alebo paradajkového, inde nie. Vyskúšam, nechám sa presvedčiť, potom napíšem.
@marika21 , potom si mala výbornú večeru :-)
som rada, že sa ti aj môj šalát páči :-)
dakujem ti za skvelé hodnotenie receptu, za pochvalu, za uloženie do kk
a za 5*
@bubaya , áno, krásne ukáže tento šalát v cibuľáku, to je pravda :-)
my doma tiež musíme mať cibuľu takmer všade ako ty:-)))
len smelo vyskúšaj s tou cibuľou, veľmi k sebe ide s mozarellou.
mini mozarelle sme tiež prišli na chuť.
poteší ma, ak vyskúšaš, ešte viac, ak mi napíšeš :-)
dakujem ti za peknú pochvalu receptu a aj cibuľáku, potešila si ma.

Pridaj komentár k receptu: