Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou fotorecept

pusta - fotkapusta, 19. februára 2015
Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept)
Foto: pusta

Tento jemný, zdravý, ľahký a osviežujúci šalát sme mali na večeru.

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

200 g
150 g gulôčky
150 g
podľa chuti
podľa chuti
1/2 ks menšia
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si pokrájala suroviny, zostavenie šalátu je už hračka, červenú cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ....vybrala som guľôčky mini mozarelly z nálevu na tanier,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...umyla som valeriánku poľnú a nechala som ju na cedníku dobre odkvapkať z vody,

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vytlačila som šťavu z citróna,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...umyté ďatlové paradajky, tie máme radi pre ich sladkú a osviežujúcu chuť, som pokrájala na polovičky,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...do misy som dala valeriánku poľnú, ktorú som jemne osolila,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som pokrájanú červenú cibuľu na tenké mesiačiky a premiešala,...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...nasledovali pripravené ďatlové paradajky, opäť som všetko premiešala, ...

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...ako posledné som pridala guľôčky mini mozarelly, citrónovú šťavu, olivový olej, všetko som poslednýkrát opatrne premiešala a ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotový šalát som podávala s čerstvo upečeným domácim pečivom a s horúcim čajom, mali sme ľahkú zdravú a rýchlu večeru., šalát je veľmi jemný a osviežujúci.

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    záber zblízka: Mozarella je vyrábaná v Taliansku v Kampánii z pravého buvolieho mlieka, vyrába sa aj z kravského mlieka, v oboch prípadoch z tzv. točeného tvarohu, ktorý vzniká po pridaní syridla k mlieku, v syrovátke sa usadia malé kúsky z pokrájaného tvarohu, nechajú sa usadnúť, potom sa z nej vytiahne, syr sa mieša vo variacej vode,, kým sa nevytvorí hladká lesklá masa, z nej sa odkrajujú malé kúsky, tvarujú sa do oválu a namáčajú do slaného roztoku, hotová mozarella je snehobiela s tenkou hladkou lesklou kôrkou, má pomerne pružnú poddajnú štruktúru, ľahko sa krája, zrením dosahuje mäkšiu štruktúru a intenzívnejšiu chuť, trasportuje sa v slanom náleve a vákuových obaloch, názov je odvodený od slova "mozzare" = odrezať, pretože syr je formovaný nožom, originálny druh syra je z buvolieho mlieka sa nazýva "Mozzarella di Bufalla Campana", z kravského mlieka je to "Fior di latte = mliečny kvet, vyrába sa mozerella zmiešaná z oboch druhov mlieka a predáva sa aj "affumicata" = údený, pod názvom "Provola" s nazlátlo-hnedou farbou, je výraznejšej chuti, údi sa tradične nad ohňom z miestnych druhov dreva, Mozarella sa formuje do tvaru klasických gúľ, tiež "ciliegine" = čerešničiek, "nodiny" = uzlíky a na desiatky dalších tvarov, používa sa na pizzu, na cestoviny, mäso, do šalátov, a inde, najznámejší je šalát "Capresse".

    Šalát z valeriánky s mozarellou, cherry paradajkami a cibuľou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu